Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunas verslas Lietuvoje – klausiame „Auto Moto Parko“ įkūrėjo

Kaip pradėti verslą? Turbūt dauguma mūsų šį klausimą nors kartą vedėme į „Google“ paieškos laukelį. Atsakymų gausu: nuo sėkmės istorijų pavyzdžių, iki detalių paaiškinimų, kokiais žingsniais vadovautis ir ko vengti. Šįkart ieškojome jauno žmogaus, kuris pakalbėtų būtent apie tai – jauną verslą Lietuvoje – iš savo asmeninės patirties.
Lukas Perminas
Lukas Perminas / M.Zarembos nuotr.

Nuotraukoje šypsosi projekte „Talentai Lietuvai“ dalyvavęs ir „Light conversion“ įmonėje praktiką atlikęs Lukas Perminas. Baigęs mokslus jis troško naujovių ir jų ieškoti išskubėjo į užsienį.

Danijos universitete rado kaip tik tai: nauja kultūra, nauji žmonės, nauja mokymo įstaiga bei kitokia švietimo sistema. Universitete susipažino su naujausia technika – nuo paprastų metalo staklių iki moderniausių 3D spausdintuvų.

Kai žinių neužteko Danijoje, jų ieškoti išvyko į geriausią Lotynų Amerikos universitetą Meksikoje. Ten praplėtė savo akiratį ne tik studijų, bet ir pasaulėžiūros prasme. Maždaug tuo metu sukonstravo ir savo svajonių automobilį, dėl kurio susilaukė labai didelio susidomėjimo iš automobilių kultūros puoselėtojų.

Paklaustas, kodėl grįžo į Lietuvą, atsako: „Tik čia jaučiuosi savas. Lietuva mano tėvynė, noriu prisidėti prie jos augimo ir klestėjimo.“ Studijos užsienyje, praktika vienoje iš inovatyviausių įmonių Lietuvoje ir visada lydintis patriotiškumo jausmas ir įkvėpė siekti daugiau. Tuomet ir buvo įkurtas nuosavas verslas.

Lukai, parašykite tris sakinius apie save.

Nelabai mėgstu girtis, geriau parašysiu tris draugams natūraliai išsprūstančias frazes, kurios yra užstrigę atmintyje:

  • Tavęs visur ir visada daug.
  • Kaip tau išvis tokios idėjos šauna į galvą?!
  • Taigi čia Lukas, jau jeigu sugalvojo, tai tikslas bus pasiektas.

Studijavote užsienyje, Lietuvoje atlikote praktiką, o tada įkūrėte verslą. Ar niekada savęs neįsivaizdavote dirbančio kažkam kitam? Ar dabar pagalvojate, kad galbūt ateityje dirbtumėte kitam žmogui?

Žinoma, kad įsivaizduodavau, o ir turėjau tikslą įsidarbinti Austrijoje, „KTM“ motociklų gamykloje. Niekur nedirbęs nesukaupsi jokios patirties. Be to, nepadirbęs kitam nesuprasi, koks yra malonumas dirbti sau pačiam (šypsosi).

Ateityje viskas priklausys nuo aplinkybių, kai reikės įgauti tam tikros patirties – tikrai padirbėsiu kito naudai.

Kaip kilo „Auto Moto Parko“ idėja? Ar tai buvo pirmoji tokia, galbūt prieš tai galvoje sukosi keletas skirtingų? Kas paskatino pasirinkti tokią veiklą?

Apie verslo kūrimą pradėjau galvoti dar studijų metu. Kol buvau studentas, teko dirbti skirtingose vietose, mačiau visokių vadovų. Galiausiai supratau, kad dirbdamas kitam, tu neatiduodi savęs visiškai. Be to, visų darboviečių vadovai iš pirmo žvilgsnio atrodo užtikrinti ir tiksliai žinantys, ko nori. Žinoma, už viso to slypi kur kas daugiau, bet dauguma vadovų vairuodavo sportinius ar klasikinius automobilius. Galiausiai paklausiau savęs, kodėl aš negaliu toks būti? Kuo aš kitoks? Kuo toliau, tuo dažniau galvoje kildavo šie klausimai.

„Auto Moto Parko“ idėja neaplankė manęs netikėtai, tarsi nušvitimas. Viskas išsirutuliojo po truputį ir, manau, kad viskas prasidėjo nuo vaikystės.

Užaugau šeimoje, kur motociklų ir automobilių sportas įaugęs į kraują. Tėtis jau nuo mažens mokė vairuoti automobilį ir važiuoti motociklu. Būdamas 10-ies jau dalyvavau automobilių varžybose. Smagūs prisiminimai: sėdynė pritraukta visai prie pat vairo, o pavarų teisingai perjungti nemoku. Tėtis sakydavo, kada išminti sankabą ir kada atleisti, o pats perjungdavo tinkamą pavarą (šypsosi).

Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Perminas su tėčiu
Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Perminas su tėčiu

Nuo vaikystės sukausi tarp „benzingalvių“ tiek motokroso, tiek autokroso varžybose, tad mano gyvenimas visuomet buvo apsuptas motociklų ir automobilių. Viskas šiek tiek pasikeitė, kai išvykau studijuoti į Kopenhagą.

Ten motociklą ir automobilį pakeitė dviratis. Grįžęs į Lietuvą, po studijų, nusipirkau ralio sportui paruoštą automobilį „Audi Quattro“. Kartu su draugais ruošėmės varžyboms, bet automobilį kažkur ištestuoti juk reikėjo, o nebuvo kur. Tada pievoje tiesiog susismaigstėme kuoliukus ir pradėjome važinėti, kol galiausiai ten nusivažinėjo keliai. Tuomet ir draugai su savo automobiliais pradėjo važinėti ir po truputį pamačiau, kad tai gali būti naudinga autosporto entuziastams. Taip ir gimė šio parko idėja.

Ar manote, kad studijos ir gyvenimas užsienyje paskatino jus kurti savo verslą Lietuvoje? Ar negalvojate, jog, jeigu būtumėte mokslus baigęs Lietuvoje, dabar dirbtumėte kažkieno kito idėjai?

Užsienis užgrūdino pasitikėjimą savimi, prasiplėtė pasaulėžiūrą ir į daug dalykų pradėjau žiūrėti visai kitaip. Užsienis tikrai paskatino imtis savo veiklos.

Tačiau nesu tas žmogus, kuris sėdi vietoje ir negaliu sakyti, kad, jeigu ne užsienis, nebūtų buvę jokio parko. Jeigu būčiau likęs Lietuvoje, ankščiau ar vėliau vis tiek būčiau pasiekęs tokią būseną, kai supranti, kad tu pats atsakai už savo gyvenimą ir koks jis yra, o juk visiems norisi susikurti tokį, kuris būtų patogus ir įdomus.

Kodėl nusprendėte kurti savo ateitį ir verslą Lietuvoje, o ne kažkurioje kitoje pasaulio vietoje?

Lietuvoje turėjau palankias galimybes įgyvendinti šią idėją.

Ar kuriant verslą čia susidūrėte su tam tikromis problemomis? Kokios pagalbos ir iš kur susilaukėte?

Taip, problemų visada buvo ir bus, bet, kai užtikrintai sieki savo tikslo, visos kliūtys įveikiamos (šypsosi). Aš dar ir dabar labai daug ko nežinau, bet turiu daug draugų ir pažįstamų, kurie man padeda, taip pat yra Europos Sąjungos finansuojami konsultacijų projektai verslo kūrimui – man tai labai daug davė ir duoda naudos. Šiuo metu, jeigu nežinau, kaip teisingai pasielgti ar kokį sprendimą geriau priimti, visuomet pasikonsultuoju su profesionalais.

Ar turite apsibrėžęs savo verslo misiją nuo pat pradžių? Jei taip, kokia ji?

Tikslą turiu. Kad mano parke būtų eilės kaip prie „Lidl“ parduotuvių kasų (juokiasi).

Kokius reklamos būdus naudojate?

Daugiausia naudoju interneto reklamą, internetinį puslapį, „Facebook“, „Instagram“ paskyras. Buvau paleidęs reklamą ir pietų Lietuvos televizijoje. Bet pati geriausia reklama yra iš lūpų į lūpas. Žmonės padaro pačią geriausią reklamą, kai iš mano parko išsiveža labai pozityvias emocijas.

Ką įvardintumėte kaip savo verslo sėkmės priežastį?

Stiprus užnugaris – mano tėtis (šypsosi).

Kur matote save po 10 metų?

Keliausiu aplink pasaulį motociklu.

Esu girdėjusi, kad vienoje vietoje neapsistojate ilgai, ar vis dar galvojate taip pat?

Labai norėjau išvykti studijuoti į užsienį, tad išvykau į Daniją. Po kurio laiko nusprendžiau kad noriu pagyventi už Atlanto, tai susikroviau daiktus ir išvykau pagyventi Meksikoje....god damn! Geriausias laikas gyvenime! Na, o po Meksikos sugrįžau į Lietuvą.

Būdamas vienoje vietoje neatrasi savęs, tad vietų keitimas suteikia labai geros patirties: nauji žmonės, nauja aplinka. Vis dar galvoju taip pat.

Kokį patarimą (arba du) duotumėte apie savo verslą svajojančiam vaikui ar universitete studijuojančiam jaunuoliui?

Jeigu turi idėją, pasidaryk planą ir tikslingai jos siek (šypsosi).

Svarstai galimybę pasimatuoti Lietuvą ir tu? Programa „Talentai Lietuvai“ skirta studijas užsienyje baigusiems lietuviams kviečia grįžti darbuotis, kurti savo karjerą ir mokytis Lietuvoje įsikūrusiose lyderiaujančiose įmonėse.

Ketvirtasis programos atrankos etapas 2017 m. vyks iki balandžio 23 dienos. Daugiau informacijos ir siūlomas pozicijas atrasi čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius