-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl darbdavys prasilenkia su potencialiu darbuotoju?

Lietuvoje galima pastebėti dviprasmišką situaciją – verslininkai teigia, nerandantys tinkamų darbuotojų, o ieškantiems darbo niekaip nepavyksta įsidarbinti.
CV
CV / Org. arch.

Tačiau darbuotojų paieškai naudojant įvairius kanalus ir gaunat labai didelius gyvenimo aprašymo srautus, pastebėti tinkamą kandidatą tampa tikru iššūkiu. Taigi, ką reikėtų daryti, kad darbuotojų atrankos procesas būtų paprastesnis ?

Šiuo metu darbo ieško 106 376 žmonės.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, mūsų šalyje šiuo metu darbo ieško 106 376 žmonės. Iš jų – tik penktadalis rinktųsi nekvalifikuotą darbą. Tačiau plėtrą vykdantys verslininkai Lietuvos rinkoje vis tiek pasigenda kvalifikuotų specialistų, taip pat jaučiamas ir darbuotojų, galinčių dirbti gamyklose, trūkumas.

Nepastebima gero kandidato CV

Be to, žmonės dažnai savo gyvenimo aprašymus atsiunčia įvairiais formatais ir dėl to juos sunkoka palyginti tarpusavyje.

Personalo specialistai, ieškantys vis optimalesnių būdų darbdaviams ir darbuotojams greičiau surasti vieniems kitus, teigia, kad rasti tinkamą darbuotoją kartais gali būti sunku dėl komplikuoto paieškos proceso. Įmonės dažnai skelbimus talpina net keliuose kanaluose. Iš jų susirinkti visus CV ir dar kiekvieną atidžiai peržiūrėti gali būti gana sudėtinga, todėl išauga tikimybė tiesiog pražiopsoti tinkamą kandidatą. Be to, žmonės dažnai savo gyvenimo aprašymus atsiunčia įvairiais formatais ir dėl to juos sunkoka palyginti tarpusavyje.

Švietimo mainų paramos fondo projektų koordinatorė Sigita Remeikienė įvardina dar vieną priežastį, dėl kurios darbuotojai „prasilenkia“ su savo potencialiu darbdaviu: „Tai gyvenimo aprašymuose daromos klaidos. Jei CV pateikiama informacija yra neaiški, vizualiai netvarkinga ar net su gramatinėmis klaidomis, darbdavys gali net iki galo neperskaityti tokio gyvenimo aprašymo.“

Visoje Europoje vienodas gyvenimo aprašymas

Asm. arch./Sigita Remeikienė
Asm. arch./Sigita Remeikienė

Pašnekovė teigia, kad šiuo metu yra dedama daug pastangų, bandant išspręsti susidariusią įdarbinimo problemą. „Tam, kad personalo paieškos procesas taptų paprastesnis ir svarbi informaciją apie kandidatus nepasimestų, Europoje buvo sukurtas vieningas CV formatas „Europass“, kuris sėkmingai veikia jau 10 metų.

Žinoma, kad ši forma užpildyta net 70 milijonų kartų. Pastebime, jog ir Lietuvoje darbdaviai vis dažniau paprašo kandidatų gyvenimo aprašymą atsiųsti „Europass“ formatu, tuomet lengviau ne tik skaityti, bet ir lyginti kandidatus į darbo poziciją“, – kalba S.Remeikienė.

Europoje buvo sukurtas vieningas CV formatas „Europass“, kuris sėkmingai veikia jau 10 metų. Žinoma, kad ši forma užpildyta net 70 milijonų kartų.

UAB „VDI baldai“ atstovas Aivaras Ciūnys teigia, jog jų įmonė vis dažniau sulaukia CV „Europass“ formatu. Jis pripažįstą, kad tai patogi, aiški ir struktūruota forma, o joje pateikiama informacija visada būna vienoje vietoje. „Gavus vienodas CV, mums nereikia ieškoti svarbiausių duomenų tarp perteklinės informacijos“, – sako jis.

Kandidatai prarandami dėl ilgo atrankos proceso

Personalo atrankos specialistai teigia, kad darbuotojų paieškos trukmė vis ilgėja. Ir tai nėra geras rodiklis, kadangi ilgai užtrunkanti atranka, gali atbaidyti potencialius darbuotojus. Ilgai atsakymo negaunančių kandidatų motyvacija mažėja, taip pat per tą laikotarpį jie gali susirasti ir kitą darbą.

„Šiandieninėje rinkoje, geri darbuotojai yra tiesiog graibstomi, tad labai apmaudu, jei dėl užsitęsusios paieškos įmonės praranda tinkamus kandidatus. Siekiant pagreitini darbuotojų paiešką, buvo ieškoma naujų sprendimų. Vienas jų – „Europass CV Select“ priemonė (žr.pav.X)“, – informuoja projektų koordinatorė.

Jungtinio techninio sekretoriato direktorė Auksė Bernadišienė pasakoja, kad jų įmonėje dažnai organizuojamos personalo atrankos, tad sužinoję apie galimybę pagreitinti šį procesą, iškart ja pasinaudojo.

„Mes esame atviri naujovėms, todėl nutarėme išbandyti „Europass CV Select“ priemonę. Anksčiau rankiniu būdu darydavome palyginamąją lentelę, kurioje reikiamus duomenis surašydavome iš CV ir motyvacinio laiško. Dabar visus CV turime viename „Excel“ dokumente. Juos filtruojame pagal pasirinktus kriterijus, lyginame tarpusavyje, o tinkamiausių kandidatų duomenis siunčiame atsakingiems asmenims, kurie priima galutinį sprendimą“, – pasakoja A.Bernadišienė.

Europass CV Select
Europass CV Select

Duomenų sukėlimas – vienu mygtuko paspaudimu

Anot S.Remeikienės, įmonės, kurios įdarbina daug darbuotojų arba susiduria su dažna pastarųjų kaita, daug laiko užtrunka suvedinėdamos informaciją apie darbuotojus į duomenų bazes. Tam, kad darbo krūvis šiame procese sumažėtų, buvo sukurta dar viena „Europass“ priemonė – Europass CV Connect“ (žr.pav.X).

Gavus gyvenimo aprašymus „Europass“ CV formatu, visus ten esančius duomenis bus galima perkelti į organizacijos vidinę duomenų bazę vos vienu mygtuko paspaudimu.

„Europoje siekiama kaip įmanoma labiau palengvinti darbdavių ir darbuotojų bendradarbiavimą bei įdarbinimo kokybę. Ši nauja priemonė padės įmonėms paspartinti informacijos apie personalą valdymą, kadangi gavus gyvenimo aprašymus „Europass“ CV formatu, visus ten esančius duomenis bus galima perkelti į organizacijos vidinę duomenų bazę vos vienu mygtuko paspaudimu“, – kalba S.Remeikienė.

Projektų koordinatorė mano, jog nuolatos tobulinama įdarbinimo sistema, sėkmingai prisidės prie augančio Lietuvos gyventojų užimtumo, o verslininkai galės lengviau rasti sau tinkamus darbuotojus ir sėkmingai vykdyti plėtrą.

Europass CV Connect
Europass CV Connect

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius