-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Personalo ekspertai: rugsėjį – tinkamiausias metas keisti darbą

Pasak personalo ekspertų, rugsėjo mėnuo – tinkamiausias laikas ieškoti naujo darbo arba keisti senąjį. Ketvirtąjį metų ketvirtį Lietuvos darbo rinkoje numatomas darbuotojų kaitos pikas, kurio metu kvalifikuoto darbo vietų pasiūla taps didžiausia nuo ekonominės recesijos pradžios.
Sunkmečiu darbo ieškančių žmonių gretos padidėjo, tad įmonės turi iš ko rinktis, o reikalavimų kartelė nuolat kyla aukštyn.
Darbo paieškos / G.Kubiliūtės nuotr.

Anot tarptautinės personalo atrankos ir laikinojo įdarbinimo kompanijos „Manpower Lit“ direktorės bei Lietuvos įdarbinimo įmonių asociacijos Valdybos narės Boženos Petikonis-Šabanienės, svajonių darbo ieškantys darbuotojai šiuo laikotarpiu turėtų būti budrūs – rugsėjo spalio mėnesiais darbdaviai aktyviausiai ieškos naujų talentų, bus pasiryžę investuoti į naujus darbuotojus, dairysis pamainos įmones palikusiems specialistams.

Svajonių darbo ieškantys darbuotojai šiuo laikotarpiu turėtų būti budrūs – rugsėjo spalio mėnesiais darbdaviai aktyviausiai ieškos naujų talentų, bus pasiryžę investuoti į naujus darbuotojus, dairysis pamainos įmones palikusiems specialistams.

„Paskutiniojo metų ketvirčio pradžia palankiausia tiek darbdaviams, ieškantiems naujų darbuotojų, tiek darbuotojams, siekiantiems susirasti ar pakeisti darbą. Rugsėjo mėnesį darbdaviai ima aktyviai ieškoti papildomų darbo rankų, nes siekia sėkmingai pabaigti finansinius metus, tuo tarpu po atostogų grįžę darbuotojai neretai priima sprendimą keisti darbą. Atsiradusias laisvas darbo vietas darbdaviai stengiasi kuo greičiau užpildyti, tad yra pasiryžę gerinti darbo sąlygas, pasiūlyti ne tik didesnį atlyginimą, tačiau ir papildomų verčių – mokymų, ugdymo programų, kitų motyvacinių priemonių“, – sakė B.Petikonis-Šabanienė.

Ji pridūrė, kad numatomo darbuotojų kaitos piko metu didžiausios darbų pasiūlos gali tikėtis pardavimų, rinkodaros specialistai, administratoriai ir vadybininkai. Darbo rinka suaktyvės praktiškai visuose verslo sektoriuose išskyrus žemės ūkį, kai kurias gamybos ir maisto pramonės sritis.

Išrankumas – privalumas

Pasak „Manpower Lit“ direktorės B.Petikonis-Šabanienės, darbuotojų kaitos piko metu sėkmingiausiai pasirodys tie darbuotojai, kurie darbuotojų atrankoms bus pasiruošę iš anksto. „Rekomenduočiau pradėti ruoštis darbo paieškoms jau rugpjūtį. Derėtų atnaujinti gyvenimo aprašymą, pasirengti motyvacinio laiško apmatus, susikurti arba papildyti profesines socialines paskyras. Ne mažiau svarbu pasidomėti ir darbo rinka. Geriausia, jei apgalvotumėte, kokiose įmonėse ir kokioje srityje norėtumėte dirbti, pasidomėtumėte įmonių vidine kultūra, atrankos kriterijais, perskaitytumėte kompanijų istorijas, finansines ataskaitas, pasisakymus žiniasklaidoje. Tikslingas ir išrankus aplikavimas rinkoje traktuojamas kaip privalumas. Profesionalios žinios apie įmonę ir motyvacija visada pavergia darbdavius, be to, rodo jūsų pasiryžimą siekti tikslo ir kompetencijas“, – patarė B.Petikonis-Šabanienė.

Nepatartina ieškoti darbo, keičiant gyvenamą vietą, skiriantis su sutuoktiniais, planuojant vestuves ar šeimos pagausėjimą. Paprastai šeimyninės problemos ir džiaugsmai neleidžia deramai susikaupti darbo paieškai, – sakė B.Petikonis-Šabanienė.

Ji priminė, kad besibaigiant vasarai itin tinkamas metas užmegzti profesines pažintis. „Dažnai pasibaigus vasarai darbuotojai būna labiau atsipalaidavę, nestokoja laiko pažintims ir pokalbiams, tad drąsiai galite inicijuoti susitikimus su žinomais specialistais, kurie galėtų padėti jums sužinoti daugiau apie trokštamą darbą. Derėtų apgalvoti savo pranašumus prieš galimus pretendentus į jūsų svajonių poziciją, aptarti rekomendacijų galimybes su buvusiais darbdaviais“, – patarė B.Petikonis-Šabanienė

Jei ketinate tuoktis – darbo paieškas atidėkite

B.Petikonis-Šabanienė priminė, kad sėkmingiau darbą susiras pailsėję ir darbo paieškai pasirengę asmenys. Vėlesniam laikui šiuos planus turėtų atidėti  vasarą neatostogavę, sunkų šeimyninį laikotarpį išgyvenantys ar teigiamus asmeninius gyvenimo pokyčius planuojantys asmenys.

„Personalo atrankos patirtis byloja, kad gera nuotaika ir poilsis padeda lengviau įsidarbinti. Nepatartina ieškoti darbo, keičiant gyvenamą vietą, skiriantis su sutuoktiniais, planuojant vestuves ar šeimos pagausėjimą. Paprastai šeimyninės problemos ir džiaugsmai neleidžia deramai susikaupti darbo paieškai, todėl tikėtina, kad ieškodami naujos darbo vietos švaistysite energiją arba vėliau gailėsitės, kad neskyrėte pakankamai laiko savo asmeniniam gyvenimui jums svarbiu laikotarpiu. Geriausiai įsidarbinti pavyks pailsėjus ir visas jėgas nukreipus į profesinės ateities planavimą. Efektyviai darbo ieškantys ir tinkamai atrankoms pasiruošę kandidatai net trumpu darbo rinkos proveržio metu gali pasiekti savo profesinių tikslų“, – teigė B. Petikonis-Šabanienė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius