-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šešios valstybės, kurios stengiasi pagerinti savo darbuotojų gyvenimus

Šiuolaikinio gyvenimo ritmo prakeiksmas – nors technologijos lengvina darbą, dauguma darbuotojų dirba iki išsekimo ribos, gyvena nuolatiniame strese ir ištisus metus dirba be atostogų. Tačiau ne tik psichologai, sveikatos specialistai ir sveiko proto žmonės aiškina, kad darbuotojų darbas iki nukritimo neduoda nieko gero net ir darbdaviui.
Svarbiausia gyvenime - balansas
Svarbiausia gyvenime - balansas / 123rf.com nuotr.

„Alternet“ išskiria šešias šalis, kurios stengiasi pagerinti savo darbininkų gyvenimus. Europiečiai mokosi, kad apmokamos atostogos, išmokos ligos atveju, užtikrinama pusiausvyra tarp darbo ir laisvalaikio ir palankios sąlygos šeimas kuriančioms moterims turi būti kiekvienos valstybės garbės reikalas. Lotynų Amerikos valstybės, kuriose istoriškai darbuotojai dažnai negalėdavo pasigirti geromis sąlygomis, palaipsniui taip pat keičia savo darbo įstatymus.

1. Prancūzija: apribojami elektroniniai laiškai ne darbo metu

Šį mėnesį straipsnių antraštės visame pasaulyje skelbė, kad prancūzai uždraudžia darbinius el.laiškus po 18 val. Nors tai – ne visai tiesa, tačiau iš tikrųjų Prancūzijoje darbuotojų profsąjungos iškovojo pergalę – jos pasiekė, kad konsultavimo, IT sričių darbuotojai galėtų atsijungti nuo komunikavimo įrankių po darbo valandų. Nors šis susitarimas nėra įstatymas, jis paveiks apie 250 tūkst. žmonių. Kiekviena įmonė galės pati nustatyti, kaip ji įgyvendins susitarimą. Pavyzdžiui, jos galės po darbo išjungti el.pašto serverius arba tiesiog paprašyti darbuotojų nesitikrinti savo dėžučių ne darbo metu.

Tayla Lyell, Flickr.com/Stresas paverčia mus apatiškais
Tayla Lyell, Flickr.com/Stresas paverčia mus apatiškais

Toks susitarimas – siekis užtikrinti, kad prancūzai kasdien gautų 11 valandų poilsio, į kurį jie turi teisę pagal įstatymus.

Prancūzijos darbuotojai ir prieš šį susitarimą negalėjo skųstis savo teisėmis. Šalyje nustatyta, kad darbo savaitė yra 35 valandos, nors Darbo ministerija ir pripažįsta, kad daugelis dirba ilgiau. Tačiau dauguma profsąjungu yra susitarusios, kad jeigu jų darbuotojai dirba, pavyzdžiui, 39 valandas per savaitę, tos 4 papildomos darbo valandos paverčiamos 4 papildomomis atostogų valandomis.

Prancūzijoje darbuotojams taip pat garantuojamos mažiausiai 5 apmokamos atostogų savaitės kasmet.

2. Vokietija: jokių darbinių el.laiškų baigus darbo dienai

Darbdaviai turi būti suinteresuoti, kad jų darbuotojai “atsijungtų„ po darbo nuo darbinių reikalų, nes kitaip jie ilgainiui „perdegs“, – sakė ministrė Ursula von der Leyen

Nors susitarimas Prancūzijoje atkreipė viso pasaulio dėmesį, jis nėra naujiena. Precendentas jau yra Vokietijoje. 2011 metais automobilių gamintojai „Volkswagen“ pradėjo uždarinėti savo „Blackberry“ serverius darbo dienos pabaigoje. BMW ir „Puma“ savo įmonėse taip pat priėmė panašias taisykles. O praėjusiais metais Vokietijos Darbo ministerija išvis uždraudė podarbinius el.paštus – išskyrus ypatingais atvejais. 

„Darbdaviai turi būti suinteresuoti, kad jų darbuotojai “atsijungtų„ po darbo nuo darbinių reikalų, nes kitaip jie ilgainiui “perdegs„“, – tuomet sakė ministrė Ursula von der Leyen.

Vokietijoje yra ir viena trumpiausių vidutinių darbo savaičių – 27,8 val darbo per 7 dienas.

3. Švedija: šešių valandų darbo diena

Geteborgas pradėjo eksperimentą – darbo diena mieste truks ne įprastas 8, o tik 6 valandas. Tikimasi, kad trumpesnė darbo diena padidins darbuotojų efektyvumą, produktyvumą, leis jiems jaustis geriau ir sumažins po reikį imtis laisvadienius dėl ligos.

Toks eksperimentas tęsis visus metus. Viena dalis miesto darbuotojų dirbs 6 valandas, kita – įprastas 8 valandas per dieną. 

Net ir be šios naujos politikos švedai gali džiaugtis ir gaunantys 480 apmokamų motinystės (tėvystės) atostogų dienomis, kurių metu valstybė moka 80 proc. algos. Švedijoje darbuotojai taip pat gauna 25 atostogų dienas ir 13 šventinių laisvadienių.

123rf nuotr./Sėkmė versle
123rf nuotr./Sėkmė versle

4. Venesuela: apmokama motinystė

Ši Lotynų Amerikos valstybė itin retai minima, kai kalbama apie geras sąlygas darbuotojams. Dažniausiai kalbama apie šios šalies politines problemas ir valdžios konfliktus.

Tačiau negalima paneigti vieno – Venesueloje darbuotojai kovoja dėl savo teisių, ir dažnai pasiekia savo. 2012 metais Hugo Chavezas pasirašė įstatymą, kuriuo darbo savaitė sutrumpinta iki 40 valandų, o motinystės atostogos pailgintos iki 6,5 mėnesio. Be to, vien tik vaikus auginančioms motinoms valstybė moka išmokas.

2012 metais priimtas įstatymas taip pat uždraudė įmonių perkėlimą į kitas valstybes, ir apsunkino darbuotojų atleidimo procesą.

Kartu su Lietuva Brazilija savo darbuotojams suteikia daugiausiai išeiginių dienų per metus – net 41

5. Brazilija: 41 išeiginė diena

Brazilija – dar viena Lotynų Amerikos valstybė, kuri stengiasi palengvinti darbuotojų dalią. Kartu su Lietuva Brazilija savo darbuotojams suteikia daugiausiai išeiginių dienų per metus – net 41. 30 iš jų yra atostogos, 11 – valstybinių švenčių dienos.

Kaip ir visose valstybėse, kai kurių sektorių darbuotojai Brazilijoje labai kenčia. Tačiau vienas iš tų sektorių neseniai pasiekė svarbią pergalę. Praėjusį kovą Brazilijoje priimtas įstatymas, kuris darbdavio namuose dirbantiems darbuotojams suteikė tokias pačias teises, kaip ir kitiems darbininkams – nustatyta, kad išdirbus daugiau nei 8 valandas per dieną (arba 44 valandas per savaitę) skaičiuojami viršvalandžiai.

6. Suomija: vaikų priežiūros išmokos visiems

Suomija – dar viena Europos valstybė, kurioje rūpinamasi darbuotojais. Suomiai gauna 30 atostogų dienų, dar 10 dienų yra laisvadieniai dėl nacionalinių švenčių. 

Vos 0,04 proc. darbuotojų Suomijoje dirba vidutiniškai daugiau nei 50 valandų per savaitę. O tie, kurie toje pačioje įmonėje išdirba daugiau nei 10 metų, gauna bent 40 dienų atostogų kasmet.

Šalis taip pat rūpinasi tėvais. Visi tėvai, kurie turi mažų vaikų, turi teisę gauti vaikų priežiūros išmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius