-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Užsienio kompanijos siurbia iš Lietuvos talentus

Užsienio kapitalo įmonės neršia Lietuvoje – ieško įvairių aukštos ir žemos kvalifikacijos specialistų ir išsiveža iš šalies. Kartais – keliems mėnesiams, o kartais pasiūlo ir neribotą kontraktą. Darbuotojus joms neretai padeda susirasti vietos kompanijos.
Darbo pokalbis
Darbo pokalbis / 123RF nuotr.

Į darbuotojų medžioklę Lietuvoje leidosi suomių statybos bendrovė YIT, turinti padalinį ir Lietuvoje. Įmonės žmogiškųjų išteklių vyresnioji viceprezidentė Pii Raulo 15min prasitarė, kad darbui Suomijoje dabar ieško 200–250 žmonių.

Kiek jų į Suomiją vešis iš Lietuvos, kol kas neaišku – sako, kiek ras, tiek ir samdys: „Nesame numatę, kiek darbuotojų pasamdysime Lietuvoje – tai gali būti 1, 3, 5, o gal 10 žmonių. Mes ieškome potencialo, jeigu rasime tik vieną žmogų, tik vieną ir pasamdysime.“

Bendrovė per savo padalinį Lietuvoje ieško aukštos kvalifikacijos specialistų, kurie prižiūrėtų įvairius objektus Suomijoje, kur YIT stato gyvenamuosius namus, biurus, prekybos centrus ir t.t.

„Tai yra ilgalaikis darbas, nėra taip, kad samdytume tik vienam projektui. Mes ieškome gerų žmonių su gerais įgūdžiais, tinkamu požiūriu, vertybėmis ir etiniu supratimu. Projektai pas mus prasideda kasdien, todėl sunku pasakyti, su kuriuo projektu reikės dirbti“, – kalbėjo P.Raulo.

Jos teigimu, pigi darbo jėga Lietuvoje tikrai nėra faktorius, ieškant darbuotojų, mat nauji darbuotojai turės persikraustyti į Suomiją, taigi ir algą gaus suomišką, ne lietuvišką.

„YIT Kaustos“ nuotr./„YIT Kaustos“ statomas PIliamiesčio būstų kvartalas
„YIT Kaustos“ nuotr./„YIT Kaustos“ statomas PIliamiesčio būstų kvartalas

„Darbuotojas iš Lietuvos dirbs tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir suomis. Alga priklausys nuo įgūdžių, patirties. Ir suomiams mokamas nevienodas atlyginimas. Kuo daugiau patirties – tuo didesnis atlyginimas“, – kalbėjo YIT atstovė.

Pastaroji įmonė – toli gražu ne vienintelė, bandanti iš Lietuvos į užsienį išsivežti darbuotojus. Personalo atrankos kompanijos „Manpower Lit“ vadovė Gerda Baltrūnaitė pasakojo, kad Lietuvoje graibstomi įvairiausi specialistai.

Situacija tokia, kad „auč“

Nebe pirmus metus Europoje labiausiai trūksta vairuotojų, pardavėjų, kvalifikuotų gamybos darbuotojų, inžinierių ir, žinoma, informacinių technologijų (IT) specialistų.

„IT specialistų trūkumo problema gal kiek vėliau atėjo į Lietuvą, bet jau šiai dienai yra auč“, – 15min sakė G.Baltrūnaitė.

Pasak jos, specialistų trūkumas yra jaučiamas visame pasaulyje, pavyzdžiui, Vokietijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose trūksta žmonių senyvo amžiaus gyventojų priežiūrai.

Vokietijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose trūksta žmonių senyvo amžiaus gyventojų priežiūrai.

„Vokietijoje yra labai didelė sandėlio darbuotojų, krovėjų, rūšiuotojų paklausa. Nyderlanduose, taip pat Airijoje yra didelis gamybos specialistų poreikis“, – sakė ji.

Gamybos įmonės dažniausiai samdo darbuotojus sezoniniams darbams, o tie, kurie ieško itin aukštos kvalifikacijos specialistų, pasiūlo ir ilgalaikį kontraktą.

„Manpower Lit“ yra padėjusi išvežti ne vieną IT specialistą iš Lietuvos dirbti lyderiaujančioms IT įmonėms Čekijoje ar Vengrijoje.

„Tarptautinė IT specialistų migracija yra galbūt šiek tiek prislopusi, bet specialistų migracija iš vienos šalies į kitą tikrai nėra sumažėjusi. Visai neseniai kreipėsi Airijos personalo atrankos kompanija, kurios klientai yra medicininės įrangos gamybos srityje. Kadangi nesugebėjo rasti specialistų Airijoje, kreipėsi į Latviją, Estiją, Lietuvą ir Lenkiją, ir mes jiems pradėjome ieškoti specialistų, kurie galėtų dirbti žemos kvalifikacijos darbą gamybos srityje“, – pasakojo įmonės atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius