Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas darbas per gyvenimą – jau nebemadinga

Kas trečias dirbantysis Lietuvoje teigia pakeitęs penkis ir daugiau darbų. Dažniausiai jo keitimą lemia per mažas atlyginimas. O išbandžiusių tik vieną darbovietę yra vos 6 proc., teigia specialistų paieškos portalo cvmarket.lt ekspertai, atlikę darbuotojų lojalumo tyrimą Lietuvoje ir Latvijoje.
Darbo vieta
Darbo vieta / BFL nuotr.

„Vienas būstas, vienas automobilis, viena darbovietė. Toks sovietinius laikus menantis gyvenimo modelis šiuo metu visiškai išėjo iš mados, – sako cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – apklausus 18-24 metų amžiaus dirbančiuosius paaiškėjo, kad daugiau penkių darbų jau yra išbandę 24 proc. respondentų. O juk darbo rinkoje jie dar tik daugiausiai šešeri metai.  Imant visas amžiaus grupes, tik vieną darbą yra išbandę 5,6 proc., o penkis ir daugiau pakeitė  trečdalis visų dalyvavusių apklausoje. 22,6 proc. per darbo karjerą dirbo 3 darbo vietose.” 

Kiek pastovesni yra mūsų kaimynai latviai. 24 proc. jų yra dirbę dviejose darbovietėse, pakeitusių penkias darbo vietas yra kiek mažiau. Nemėgstančių blaškytis taip pat yra kiek daugiau nei Lietuvoje (8 proc.). Be to, tarp latvių kur kas daugiau dirbančių ne pagal įgytą išsilavinimą. Jei Lietuvoje tokių tik 38 proc., tai Latvijoje net 59 proc.

Tačiau atsargiai žiūrima ir vienoje darbo pozicijoje išdirbusius 10 ir daugiau metų. Manoma, kad tokiems veteranams trūksta ambicijų, be to, ilgas buvimas vienoje darbovietėje apsunkins prisitaikymą kitoje.

Sunkiau vienoje vietoje nusėdi vyrai. Tarp dailiosios lyties yra dvigubai daugiau išbandžiusių vieną darbą. Tačiau ir vyrai, ir moterys keičia darbą dėl tos pačios priežasties. 60 proc. žmonių sakė, kad sprendimą dėl darbo stipriai lemia atlyginimas. Dar per 30 proc. įžvelgia tik šiokią tokią algos įtaką darbovietės pakeitimui. Išvis atlyginimo įtakos bėgimui per darbus nemato tik 6 proc. dirbančiųjų.

„Darbdaviai labiausiai vertina darbuotojus, kurie paskutinėse 2-3 darbovietėse yra išdirbę po 3-5 metus, – teigia cvmarket.lt atstovė, – tie, kas dažnai keičia darbo vietas ir dirba jose trumpai, vertinami ne taip palankiai. Investuoti į specialistą, linkusį greitai išeiti, nori reta įmonė.” 

Tačiau atsargiai žiūrima ir vienoje darbo pozicijoje išdirbusius 10 ir daugiau metų. Manoma, kad tokiems veteranams trūksta ambicijų, be to, ilgas buvimas vienoje darbovietėje apsunkins prisitaikymą kitoje. Žinoma, realybėje darbuotojų mobilumui įtakos turi ir asmens specialybė, įmonė, kurioje jis dirba. Vertikalios karjeros galimybių paprastai daugiau stambiose įmonėse, bet, pavyzdžiui, pardavikai karjerą dažniau daro keisdami darbovietę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius