Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujinti visą kvartalą yra kur kas efektyviau nei pavienius namus

Šiaulių, Utenos ir Birštono savivaldybėse planuojama atnaujinti po vieną skirtingo tipo kvartalą. Bendradarbiaujant su Vokietijos federaline aplinkos ministerija, dar šiais metais mūsų šalyje pradedamas rengti demonstracinis kvartalinės renovacijos projektas, apimsiantis tris skirtingas šalies savivaldybes.
namų renovacija
Namų renovacija / Archyvo nuotr.

Lietuvai Vokietijos patirtis

Praėjusį mėnesį aplinkos viceministrė Daiva Matonienė, premjero patarėja Jūratė Juozaitienė, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta ir trijų šalies savivaldybių vadovai lankėsi Vokietijoje, kur  apžiūrėjo renovuotus kvartalus, domėjosi kolegų patirtimi ir galimybėmis projektą įgyvendinti Lietuvoje.

Vokietijoje nuo 2011 metų atskirų kvartalų energinio efektyvumo didinimo projektai jau sėkmingai įgyvendinami 400 savivaldybių.

„Atrinkti kvartalai yra labai kuklūs, palyginus su Vokietijos, tarkime, Utenos kvartale gyvena apie 2 tūkstančiai gyventojų, o Vokietijos nedideliame kvartale Berlyne, kuriame teko lankytis, gyvena 15 000 gyventojų. Tačiau kolegų iš Vokietijos patirtis yra labai vertinga – mus pasieks ne tik materialinė pagalba, gausime ir ekspertų konsultacijas, jie mums teiks metodinę ir būtiną techninę pagalbą. Apsidrausime nuo to, kad nekartosime tokių pačių klaidų, kurios pasitaikė Vokietijoje. Tai, jog įgyvendinant demonstracinį kvartalų atnaujinimo projektą, sulaukėme vokiečių paramos, yra didelis mūsų šiandieninio renovacijos progreso įvertinimas“, – pasakoja (BETA) direktorius V. Serbenta.

Kvartalinės renovacijos projekto pagrindinis tikslas – energinio efektyvumo didinimas

BETA direktorius pabrėžia, kad demonstracinis projektas bus paremtas ne šiaip kvartalo atnaujinimu, bet, pirmiausia, energinio efektyvumo jame didinimu, kuo paremtas ir dabartinis  daugiabučių atnaujinimo modelis.

Esu įsitikinęs, kad tol, kol dabartinės savivaldybių parengtos energinio efektyvumo didinimo programos neapima kvartalų ar pastatų grupių ir kol nevertinamos įtakos šilumos gamybai bei galimas poveikis jai sumažėjus energijos suvartojimui, sunku tikėtis didesnio energinio efektyvumo miesto ar valstybės mastu

„Esu įsitikinęs, kad tol, kol dabartinės savivaldybių parengtos energinio efektyvumo didinimo programos neapima kvartalų ar pastatų grupių ir kol nevertinamos įtakos šilumos gamybai bei galimas poveikis jai sumažėjus energijos suvartojimui, sunku tikėtis didesnio energinio efektyvumo miesto ar valstybės mastu,“ – teigia BETA vadovas. 

Artimiausiu metu bus pradėta rengti „minkštoji“ šio projekto dalis, kurios pagrindinis tikslas –  suformuoti esminius kvartalinės pastatų renovacijos įgyvendinimo principus, parengti organizacines priemones ir teisinę bazę bei sukurti finansinius mechanizmus. Šioje projekto dalyje Vokietijos Federalinė aplinkos ministerija skirs ne tik organizacinę bei techninę pagalbą, bet ir šimtaprocentinę finansinę paramą. 

Demonstraciniam kvartalinės renovacijos projektui parinktos skirtingo tipo savivaldybės

Kvartalų energijos taupymo projektai – tai kompleksinė priemonė, kuri tarnaus tiek miestui, tiek namų gyventojams, tiek dirbantiems konkretaus kvartalo pastate. Projektams pasirinktos skirtingos savivaldybės, vienoje – kvartalas su daugybe daugiabučių, kitoje – daug viešosios erdvės, kur reikės surasti atitinkamus sprendimus, trečiasis pasirinktas kvartalas įsikūręs mažoje kurortinėje savivaldybėje. „Kalbame apie kur kas didesnį rezultatą, nei pavienės sumažėjusios sąskaitos už šildymą, kurias po renovacijos gauna daugiabučių gyventojai. Energijos suvartojimas sumažės visame kvartale – toks mūsų projekto tikslas“, – sako V. Serbenta. 

Demonstracinio projekto metu siekiama sukurti pagrindą, kuris leis vystyti tolimesnę savivaldybių energinio efektyvumo didinimo politiką.

„Tikslas nėra sutvarkyti miestą arba pusę miesto – tikslas yra įgyvendinant šiuos kelis demonstracinius projektus, kartu su Vokietijos ekspertų pagalba, sukurti priemones tolimesnei ateičiai ir Lietuvoje pereiti prie platesnio masto atnaujinimo programos, apimant atskiras pastatų grupes, kvartalus ar net nedidelius miestus ir atitinkamai rengti kooperuotas priemones. Taip pasieksime žymiai geresnių rezultatų, susijusių su energijos efektyvumo didinimu“, – sako V. Serbenta

ES parama Verslas ir naujos galimybes
ES parama Verslas ir naujos galimybės

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius