-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baimė įsiskolinti bankui stabdo lietuvius pirkti būstą

Nenoras įsipareigoti bankui yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios atsisakoma ketinimų pirkti būstą. Šią priežastį įvardijo net 42 proc. būsto nuomininkų. Šiek tiek mažiau – 37 proc. žmonių nurodė, kad neturi pakankamai santaupų 15 proc. pradiniam įnašui. Taip teigia lankomiausio nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt ir nekilnojamojo turto plėtotojos „Eika“ liepos mėnesį atliktos apklausos dalyviai.
Būstas
Būstas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Priežastys, kodėl nesiryžtama pirkti būsto, pagal amžiaus grupes išsiskyrė. Pasak Evaldo Narbuntovičiaus, Domoplius.lt projekto vadovo, didžioji dalis jaunesnių – 18–24 metų – apklausos dalyvių nurodė, kad neturi pakankamai lėšų mėnesinei paskolos įmokai.

„Apklausa parodė, kad Vilniuje, skirtingai negu JAV ar Vakarų Europos didžiuosiuose miestuose, žmonės labai bijo būti skolingi bankui. Nors 25–30 metų žmonių pajamos yra pakankamos būsto paskolai gauti, tačiau net 44 proc. teigė, kad nenori turėti didelių finansinių įsipareigojimų bankui. 31–45 metų amžiaus grupėje baimę įsiskolinti nurodė net 53 proc. apklausos dalyvių“, – pastebi E. Narbuntovičius.

Domo Dargio, „Eika“ plėtros direktoriaus, teigimu, beveik du trečdaliai respondentų buto nuomai kas mėnesį išleidžia daugiau nei 450 litų, tai yra pakankama suma įsigyti net ir naujos statybos būstą.

„Vieno kambario ekonominės klasės buto Vilniuje kaina svyruoja nuo 120 iki 150 tūkst. litų, vadinasi, tokio buto paskolos įmoka šiuo metu siektų iki 600 litų kas mėnesį. 2–3 kambarių buto, kurio kaina iki 300 tūkst. litų – 1–1,2 tūkst. litų per mėnesį. Tik šiuo atveju, tai būtų ne nuoma, o investicija į nekilnojamąjį turtą. Pastebime, kad žmonės neretai nuomojasi būstą iš inercijos ir neskaičiuoja, kad už tą pačią sumą galėtų gyventi nuosavame bute“, – teigia D. Dargis.

Nekilnojamojo turto ekspertai teigia, kad ieškantiems buto senos statybos name, įmoka būtų dar mažesnė. Domoplius.lt duomenimis, vidutinė parduodamo dviejų kambarių buto kaina senos statybos name sostinės miegamuosiuose rajonuose yra apie 160–170 tūkst. litų.

„Perkant tokį butą mėnesinė paskolos įmoka sudarytų apie 700–800 litų, o mokėti tektų 25 metus. Apklausa parodė, kad net 26 proc. žmonių nuomai skiria didesnę negu 850 litų sumą, taigi, jei nekiltų palūkanų norma, už tą pačią sumą butą nuomininkai galėtų ir nusipirkti“, – teigia Domoplius.lt projekto vadovas.

Atlikta apklausa taip pat parodė, kad dabartinė būsto kaina (15 proc.) ir  pasirinkimo galimybės (4 proc.) kur kas mažiau stabdo būsto įsigijimą negu ribotos finansinės galimybės (62 proc.). 

Daugiausiai besinuomojančių būstą (43 proc.) apklausos dalyvių atsakė, kad norėtų pirkti butą, 35 proc. – namą , 12 proc. – kotedžą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius