Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugėja manančiųjų, kad būsto kainos kils

SEB banko užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa apie būsto kainų lūkesčius parodė, kad 2013 metų gruodžio mėnesį beveik pusė (46 proc.) apklaustų gyventojų teigė, kad būsto kainos, jų nuomone, artimiausiu laiku padidės.
Kraustymasis
Kraustymasis / Domoplius.lt nuotr.

31 proc. gyventojų manė, kad per ateinančius dvylika mėnesių būsto kainos liks tokios pat, o kas aštuntas (12 proc.) manė, kad būsto kainos Lietuvoje kris.  Prieš metus, 2012 m. gruodį, manančių, kad būsto kainos didės, buvo 27 proc., o manančių, kad kainos kris, – 22 procentai.

Palyginti su pernai metų rugsėjo mėnesio apklausos rezultatais, gyventojų, manančių, kad būsto kainos kils, padaugėjo 6 proc. punktais.

„Pernai metų pabaigoje būsto kainų didėjimo lūkesčiai buvo didžiausi per visą stebėjimo laiką – nuo 2012 metų kovo. Kad būsto kainos Lietuvoje per ateinančius dvylika mėnesių didės, daugiausia mano potencialūs būsto pirkėjai: 25–29 metų žmonės, miestų gyventojai, respondentai, kurių išsilavinimas aukštesnis negu vidurinis, ir tie, kurių pajamų, tenkančių vienam šeimos nariui, suma didžiausia – daugiau negu 1000 litų“, – sako SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Pasak šeimos finansų ekspertės, gerėjančius kainų augimo lūkesčius jau rodo ir rinkos duomenys. Įmonės „Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), rodančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), 2013 metų gruodžio mėnesio reikšmė buvo 1,1 procento didesnė negu prieš metus. Tai yra didžiausias metinis augimas nuo 2008 metų vidurio.

Ekspertės teigimu, būsto kainų didėjimo lūkesčių prielaidos išlieka tokios pat: gerėja ateities lūkesčiai, mažėja nedarbas, tikimasi didesnių ar bent stabilių pajamų.

Gyventojų apklausą Lietuvoje SEB banko užsakymu atliko bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų bendrovė „Baltijos tyrimai“ 2013 metų gruodžio mėnesį. Iš viso apklausta 1 010 Lietuvos gyventojų, kurių amžius 15―74 metai,  iš 100 vietovių. Tokios imties rezultatų paklaida neviršija 3 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius