Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ekologiški namai: mažesnės sąskaitos, geresnė sveikata

Kuo toliau, tuo labiau žmonės ima rūpintis savo sveikata. Ji tampa vis aktualesnė ne tik pagyvenusiems asmenims, bet ir jaunimui, kurie atsakingai deda pamatus sveikai gyvensenai. Sveikesnio gyvenimo būdo propagavimas tampa mada: tai atsispindi žmonių maisto racione, drabužiuose, net gyvenamųjų vietų sprendimuose. Dėl to ekologiški namai tampa vis patrauklesniu sprendimu.
Sveiki namai
Sveiki namai / Užsakovo nuotr.

Sveikata - ne tik dėl maisto

Jaunoms šeimoms, asmenims, kurie keliasi į savo pirmus, antrus ar trečius namus, vis labiau rūpi gyvenamojo būsto vieta: mažai kas nori gyventi šalia gatvės ar fabrikų. Pastebėta, kad 2016 metais kilo žemės sklypų (17,5 proc. daugiau) ir individualių namų (10,2 proc. daugiau) pardavimai, kas rodo žmonių norą turėti nuosavą būstą jiems patinkančioje vietoje. Tai suteikia sąlygas kontroliuoti, koks bus namas, kaip jis atrodys, kokios apdailos, šiltinimo medžiagos bus panaudotos.

Tačiau itin sveiką ir tuo pat metu patogią gyvenamąją vietą gana sunku pasirinkti. Jei norite švaraus oro, tuomet turite gyventi kiek toliau nuo centro. Tai reiškia, kad kasdien reikės važinėti automobiliu ir vis tiek sukursite neigiamą įtaką aplinkai. Jei pirksite jau pastatytą būstą, tada negalėsite užtikrinti švarių medžiagų, kurios valytų orą. Tad ką daryti?

Ekologiški namai – norintiems patogumo ir sveikumo

Norintiems gyventi sveikoje aplinkoje, rekomenduojama statyti ekologiškus namus. Šių namų statybos, apdailos, šiltinimo medžiagos yra natūralios, nekenksmingos nei aplinkai, nei žmogaus organizmui. Ekologiškos žaliavos turi daug teigiamų savybių. Pavyzdžiui, molio tinkas tinkamai palaiko drėgmę ore: perteklių sulaiko, o pritrūkus atiduoda. Panašiomis savybėmis pasižymi ir kitos medžiagos: vietoje akmens vatos, naudojama nekenksminga medžio vata. Tokios medžiagos nulemia ir daugumą ekologiškų namų privalumų:

  • Dėl sukuriamo švaraus oro mažiau skauda galvą, nustoja ašaroti akys;
  • Medžiagos padeda valyti patalpose esantį orą, todėl juose randama mažiau kenksmingų cheminių medžiagų;
  • Natūralios šiltinimo medžiagos viduje sulaiko šilumą, todėl patalpas reikia mažiau šildyti;
  • Statant namus atsižvelgiama į saulės padėtį (siekiama energijos maksimumo);
  • Planuojant namus taip pat įvertinami ir šeimininkų poreikiai (pagal tai siūlomi atitinkami moduliniai ar kiti mediniai namai).

Ar ekologiški namai naudingi tik sveikatai?

Skaitant šių namų privalumus, turbūt, pamanėte, kad tai nemenka investicija vien sveikatai. Tačiau ekologiškus namus asmenys renkasi ne vien todėl, kad kvėpuotų švaresnį orą ar gyventų sveikesnėje aplinkoje. Sprendimui įtaką daro ir šių namų ekonomiškumas:

  • Dėl natūralaus drėgmės palaikymo (tai daro molio tinkas), nereikia pirkti oro drėkintuvų.
  • Dėl pagrindinės šiltinimo medžiagos sienos gali būti plonesnės, tačiau išlaikyti tokį patį šilumos kiekį kaip naujos statybos namai. Tai sudaro sąlygas mažesniam šildymo poreikiui.
  • Dėl naudojamos natūralios apdailos nereikia pirkti papildomų dažų, tapetų.

Ekologiški namai gali būti visiškai įrengti dar prieš įsikraustymą: pirkėjui pageidaujant, jis gali rinktis pilnos apdailos, baldais jau apstatytą sveiką būstą. Taip galėsite išnaudoti visus būsto turimus privalumus ir gyventi itin sveikoje aplinkoje. Remiantis UAB "Geras namas" informacija, niekada nevėlu pradėti rūpintis savo sveikata. Sveikus namus renkasi tiek jauni asmenys, tiek norintys sveikai praleisti senatvę.

Daugiau informacijos apie ekologiškų namų statybą ieškokite sveikinamai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius