Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įsirenginėjantiems energiškai efektyvius namus: ką svarbu žinoti apie vėdinimo, šildymo ir oro kondicionavimo sistemas?

Mūsų aplinkoje nepastebimai auga turimos techninės įrangos kiekis. Todėl technologijų kūrėjai kasmet pristato vis išmanesnius multifunkcinius daiktus. Jeigu kažkada portfelyje teko neštis nešiojamą kompiuterį, diktofoną ir mobilųjį telefoną, šiandien visas šias funkcijas atlieka paprasčiausio modelio išmanusis telefonas.
42-35373857
42-35373857

Panašios mados ir tendencijos pastebimos ir kitose srityse. Jau daug metų Šiaurės Amerikoje (JAV ir Kanadoje) nuosavuose namuose dominuoja orinio šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos, t.y. viena sistema pilnai kontroliuoja patalpų mikroklimatą.

Europoje toks techninis sprendimas ilgą laiką buvo nepopuliarus. Viena vertus, dėl negatyvaus požiūrio į oro recirkuliaciją. Kita vertus, dar ir dėl to, jog patalpų šildymui naudoti šviežią lauko orą buvo ekonomiškai neefektyvu.

Šiaurės Amerikoje (JAV ir Kanadoje) nuosavuose namuose dominuoja orinio šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos, t.y. viena sistema pilnai kontroliuoja patalpų mikroklimatą.

Būsto savininkui, norinčiam turėti pilną patalpų mikroklimato palaikymą, iki šiol tekdavo įdiegti tris nepriklausomas sistemas: šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo. Be abejo, tai ne tik brangus, bet ir techniškai sudėtingas sprendimas. Reikalingi trys projektai, daug komunikacijų, montavimo, derinimo darbų.

Didžiausia problema, jog kiekviena iš tų sistemų turi savo autonominę automatiką, todėl kyla realus pavojus, kad nekorektiškai atlikus nustatymus, tos sistemos pradės tarpusavyje kovoti – viena bandys prišildyti patalpas, o kita – jas atvėsinti. Tokiu atveju būtų patiriami dideli energetiniai nuostoliai.

Leidžia sutaupyti

Pastaraisiais metais rinkoje atsirado naujų sprendimų šildymo, vėdinimo bei oro kondicionavimo srityse. Visas aukščiau įvardytas problemas galima išspręsti, taikant taip vadinamą sistemą „trys viename“.

„Trys viename“ – tai efektyvi vėdinimo sistema, veikianti visus metus, kai naudojant tas pačias komunikacijas bei automatiką yra sprendžiamas patalpų šildymo bei kondicionavimo klausimas.

„Trys viename“ geriausiai tinka šiuolaikiškiems, energiškai efektyviems pastatams, t.y. sandariems ir šiltiems namams.

Įrenginyje įmontuotas šilumos siurblys atlieka net tris naudingas funkcijas – padidina rekuperacijos efektyvumą beveik iki 100proc., vasarą atlieka patalpų vėsinimo funkciją, o šaltuoju metų periodu – patalpas efektyviai pašildo. Toks įrenginys gana kompaktiškas, todėl ne tik taupo patalpų erdvę, bet jam nereikalingas klasikinio šilumos siurblio elementas – išorinis blokas.

Patalpų mikroklimato sprendimas „trys viename“ geriausiai tinka šiuolaikiškiems, energiškai efektyviems pastatams, t.y. sandariems ir šiltiems namams, kurie suprojektuoti taip, kad šildymui sunaudoja ne daugiau nei 15kWh vienam kv. m ploto per metus. Taip pat „pasyviuose“ namuose turi būti ribojamas šilumos patekimas pro langus vasaros metu.

Projektavimo eigoje teisingai išsprendus šiuos klausimus bus galima mėgautis komfortu visus metus su minimaliomis išlaidomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius