Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kam ir kada reikalingas oro drėkintuvas?

Oras – gyvybės pagrindas. Per dieną žmogus įkvepia ir iškvepia 20 000 kartų, o tai – apie 12 000 litrų oro. Įkvepiamo oro kokybė tiesiogiai veikia žmonių savijautą ir produktyvumą.
Kam ir kada reikalingas oro drėkintuvas?
Kam ir kada reikalingas oro drėkintuvas? / Užsakovo nuotr.

Optimali oro drėgmė labai svarbi. Drėgmės lygį galima išmatuoti drėgnomačiu. Namuose bei darbo patalpose žmogui rekomenduojama 40 ir 60 % drėgmė, tačiau šaltuoju metų laiku šildymas labai išsausina patalpų orą. Ypač svarbu komfortišką drėgmės lygį palaikyti miegamajame, nes tai stipriai pagerina miego ir poilsio kokybę. Oro drėkintuvai gali pagerinti namų oro kokybę palaikydami optimalią drėgmę.

Kodėl man reikia oro drėkintuvo?

Medikai patalpose rekomenduoja palaikyti apie 40–60 % drėgmę. Dėl sauso oro džiūsta ir skauda akis, sausėja ir pleiskanoja oda, džiūsta burna ir nosies gleivinė, prastėja miegas. Be to, esant sausam orui, kur kas lengviau peršalti ar susirgti gripu.

Namų vidaus apdaila ar baldai, pagaminti iš medienos ar audinių (užuolaidos, kilimas ir t. t.), sugeria iš oro labai daug drėgmės. Jei oras per daug išsausėja, gali atsirasti plyšiai medienoje (grindyse, balduose ir t. t.) ir susidaryti elektrostatiniai krūviai. Mediniai muzikos instrumentai išsausėjus medžiui taip pat išsiderina.

Šaltas oras gali turėti kur kas mažiau drėgmės nei šiltas. Dėl šios priežasties drėgmės lygis vidaus patalpose žiemą dažnai nukrenta žemiau 30 %. Kuo didesnis skirtumas tarp lauko ir vidaus temperatūros, tuo oras patalpose būna sausesnis. Drėgmės lygį lengviausia išmatuoti drėgnomačiu. Padėkite drėgnomatį kambario viduryje kuo toliau nuo langų bei durų ir tiesiog stebėkite drėgmės parodymus ekrane. Jeigu drėgmės lygis bus mažesnis nei 40 %, jums reikalingas oro drėkintuvas. Jeigu drėgmė viršys 60 %, rekomenduojame įsigyti drėgmės surinkėją, kad neatsirastų pelėsis.

Ar ventiliavimas didina drėgmę?

Lango atidarymas šaltuoju metų laiku nepadės padidinti drėgmės patalpose. Žinoma, reguliarus, trumpai trunkantis skersvėjis labai svarbus siekiant palaikyti sveiką orą namuose (žiemą patalpas rekomenduojama vėdinti 3–5 kartus per dieną ne daugiau kaip po 5 minutes). Tačiau per dažnas ir per ilgai trunkantis vėdinimas dar labiau sausina orą. Taip yra dėl to, kad lauko ore yra labai mažai drėgmės, o šildant šį orą jis dar labiau išsausėja.

Ar augalai ir džiovinami drabužiai drėkina orą?

Namuose laikomi augalai, gaminamas maistas, šlapi drabužiai ir kt. gali šiek tiek trumpam pakelti drėgmės lygį, tačiau tokiu būdu neįmanoma išlaikyti optimalios drėgmės ilgesnį laiką. O jei patalpos labai sausos, tai šios priemonės turės labai mažai įtakos drėgmės lygiui. Ant radiatorių padžiauti šlapi rankšluosčiai ar vandeniu pripildyti puodai taip pat padės nežymiai padidinti drėgmę, tačiau vėl – tik trumpam. Be to, drėgni audiniai, plaunami per retai, gali greitai tapti bakterijų šaltiniu.

Užsakovo nuotr./sausas veidas
Užsakovo nuotr./sausas veidas

Kodėl esant sausam orui greičiau susergama peršalimo ligomis ar gripu?

Gripo virusai, bakterijos ir mikrobai sausame ore išgyvena ilgiau ir akių lygyje sklando ilgesnį laiką. Taip sausas oras skatina gripo virusų ir bakterijų perdavimą. Patalpoje esant optimaliai drėgmei (40–60 %) kondensato ir vandens lašeliai ore prilimpa prie virusų bei bakterijų ir traukia juos žemyn. Sveikas ir optimalus drėgmės lygis ne tik pakankamai drėkina burnos ir nosies gleivinę, taip stiprindamas jos gynybinius sugebėjimus prieš virusus, tačiau ir mažina jautrumą infekcijoms.

Ar oro drėkintuvas sumažina dulkių kiekį namuose?

Optimali (40–60 %) patalpų oro drėgmė mažina oro užterštumą dulkėmis, žiedadulkėmis ir kitomis dalelėmis. Vandens lašai arba kondensatas prilimpa prie šių orą teršiančių dalelių ir traukia jas žemyn. Žemai sklandančios dulkės daro mažiau žalos žmogui, negu sklandančios akių lygyje. Tie, kas alergiški užterštam orui, gali atsipalaiduoti ir giliai įkvėpti.

Kada orą reikia drėkinti, o kada sausinti?

Prieš įsigydami drėkintuvą ar drėgmės surinkėją išsimatuokite patalpų drėgmę. Lengviausia tai padaryti su skaitmeniniu drėgnomačiu. Pastatykite drėgnomatį kambario viduryje, geriausiai akių lygyje. Nelaikykite drėgnomačio arti lango, durų ar ventiliacijos angos. Po kelių minučių jutikliai prisitaikys prie patalpos temperatūros ir parodys patalpos oro santykinę drėgmę. Medikai rekomenduoja 40–60 % santykinę drėgmę. Jei drėgmė mažesnė kaip 40 %, jums reikalingas drėkintuvas ją padidinti. Jei patalpoje drėgmė viršija 60 %, jums reikia drėgmės surinkėjo.

Kodėl išsausėja oras?

Užsakovo nuotr./santykinė drėgmė
Užsakovo nuotr./santykinė drėgmė

Sausas oras dažniausiai būna žiemą, kai šildymas veikia visu pajėgumu ir dėl to patalpose drėgmė dažnai nukrenta žemiau 30 %. Langų atidarinėjimas tik dar labiau sausina orą. Lauko temperatūrai esant arti 00C oras gali išlaikyti vos 4 gramus vandens kubiniame metre. Net jei šiomis sąlygomis santykinė drėgmė lauke yra 69 %, tai atitinka vos 18 % drėgmės lygį patalpų ore. Atvėrus langą ir įleidus šviežio oro jame esančio vandens kiekis išlieka toks pat, tačiau santykinė drėgmė kylant temperatūrai mažėja. Šis drėgmės trūkumas gali būti kompensuotas tik naudojant oro drėkintuvus. Ideali patalpų drėgmė svyruoja nuo 40 iki 60 %.

Tinkamai drėkinamo oro teikiami privalumai:

1. Nosis, akys ir oda nebus išdžiūvę, pagerėja savijauta.
2. Sumažėja rizika susirgti gripu, nes virusai, esant optimaliai drėgmei, greitai žūva. Taip pat mažėja infekcijų rizika ir nedžiūva burnos bei nosies gleivinė.
3. Miegas tampa geresnis ir labiau atpalaiduojantis.
4. Pagerėja koncentracija dirbant, nes jaučiama mažiau nuovargio ir mieguistumo.
5. Mažėja dulkių ir žiedadulkių kiekis ore.
6. Baldai, medinės grindys ir dažai bus apsaugoti, nes išvengsite plyšių.
7. Mediniai muzikos instrumentai neišsiderins.

Renkantis oro drėkintuvą svarbiausias kriterijus – drėgmės išgarinimo kiekis. Kuo didesnis nurodytas drėgmės išgarinimo kiekis, tuo galingesnis drėkintuvas ir tuo didesnėms patalpoms jį galima naudoti. Taip pat prieš perkant drėkintuvą rekomenduojame išsimatuoti esamą drėgmės lygį. Geriausia patalpų drėgmė žmogui – 50 %. Jei patalpų drėgmė yra 40 % tai iki idealių sąlygų (50 %) išgarinti reikės dvigubai mažiau, nei ten, kur drėgmė 30 %. Kitaip šnekant, labai sausoms patalpoms reikia išgarinti daugiau drėgmės ir tam reikia galingesnių prietaisų.

Oro drėkintuvų tipai

Didelę patirtį ir plačiausią oro drėkintuvų asortimentą Baltijos šalyse turinti specializuota įmonė „ORO sprendimai rekomenduoja rinktis šaltų garų arba ultragarso technologijos principu veikiančius oro drėkintuvus.

šaltų garų oro drėkintuvų (dar vadinami ventiliatoriniais drėkintuvais arba evaporatoriais) rekomenduotume rinktis oro drėkintuvą OSKAR (skirtas 30–50 kv. m patalpoms) arba oro drėkintuvą OSKAR BIG (skirtas 50–100 kv. m patalpoms). Mažiausiu ventiliatoriaus greičiu prietaisai veikia tyliau nei ultragarsiniai, žymiai mažiau bijo kalkėto vandens bei labai gerai paskirsto drėgmę patalpose, garas nematomas, pigi eksploatacija. Negana to, OSKAR BIG laimėjęs 2013 m. REDDOT DESIGN AWARD.

Užsakovo nuotr./OSKAR BIG
Užsakovo nuotr./OSKAR BIG

Ultragarsiniai prietaisai veikia ganėtinai tyliai bet kurio rėžimu, girdimas vos silpnas zyzimas.

Iš ultragarsinių rekomenduotume rinktis JACK oro drėkintuvus. Šie prietaisai labai bijo kalkėto vandens, todėl svarbiausias kriterijus renkantis ultragarsinius drėkintuvus – nukalkinimo filtras. Kuo jis didesnis ir kokybiškesnis, tuo efektyviau apsaugos prietaisą. JACK turi geriausios kokybės nukalkinimo filtrą rinkoje. Perkant prietaisą su prastais nukalkinimo filtrais arba visai be jų ir naudojant kalkėtą vandenį, prietaiso veikimo laikas labai ribotas.

Dar yra prietaisai, kurie vienu metu ir valo, ir drėkina. Tai vadinamoji plovyklė, kuri išplauna orą per vandenį – ore esantys svetimkūniai nusėda vandenyje, kuris yra prietaise, o į patalpą išmetamas šiek tiek sudrėkintas oras. Oro valymo kokybė įprastu plovikliu silpna, o AW600, kitaip nei kitos plovyklės, papildomai turi hepa ir anglies filtrą, todėl ir puikiai valo orą, ir pakankamai drėkina (iki 12 litrų per dieną).

VIDEO: OSKAR oro drėkintuvas (Stadler Form)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius