Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos nekilnojamojo turto rinka metus pradėjo neįprastai aktyviai

2014-uosius metus Lietuvos nekilnojamojo turto rinka pradėjo sausiui neįprastu būsto pardavimų spurtu. Tuo pat metu, įsigalioję prekybos žemės ūkio paskirties sklypais apribojimai žemės rinką bloškė į trejų metų žemumas.
Nekilnojamasis turtas
Nekilnojamasis turtas / Eika nuotr.

Negalutiniais duomenimis, sausį visoje Lietuvoje pirkimo sandoriais įsigyta apie 7,1 tūkst. nekilnojamojo turto objektų, 52,1% mažiau nei pernai gruodį, kuomet buvo perleista 14,9 tūkst. nekilnojamųjų daiktų, bet 2,4% daugiau nei pirmąjį praėjusių metų mėnesį. Palyginimui, pernai sausį buvo įsigyti 6943 nekilnojamieji daiktai, 2012 m. sausį – 6601, 2011 m. sausį – 5050, o 2010 m. sausį – 3874 pastatai, patalpos ir žemės sklypai kartu sudėjus.

Metų pradžiai būdingas sezoninis rinkos atokvėpis beveik nejuntamas individualių gyvenamųjų namų, sodo namelių, butų bei negyvenamųjų patalpų segmentuose. Sausį šiuose segmentuose parduotų objektų skaičius gerokai viršijo ankstesnių metų sausio mėnesio rezultatus. Negyvenamųjų pastatų praėjusį mėnesį parduota neįprastai mažai.

Nesezoniškai aktyvi prekyba būstu sausį buvo būdinga ne tik Vilniui, bet ir kitiems šalies didmiesčiams. Pavyzdžiui, butų pardavimai penkiuose didžiausiuose šalies miestuose sausį pranoko gruodžio mėnesio rezultatus – pirmą sykį nuo 2008 m. sausio, kai panaši rinkos sezoniškumo „anomalija“ buvo užfiksuota Panevėžyje ir Vilniuje.

Prekybos žeme aktyvumas praėjusį mėnesį buvo mažiausias per pastaruosius 36 mėnesius. Turint galvoje, kad kitos žemės rinkos sąlygos nesikeitė, toks atoslūgis sietinas su šiemet įsigaliojusiais prekybos žemės ūkio paskirties žeme apribojimais. Šią prielaidą iš dalies patvirtina faktas, jog didžiuosiuose šalies miestuose, kur dažniausiai prekiaujama ne žemės ūkio paskirties žeme, perleidžiamų sklypų skaičius pastarąjį mėnesį pakito nežymiai. Tuo pat metu, mažesnėse šalies savivaldybėse, kuriose dominuoja žemės ūkio paskirties sklypai, prekyba žeme sumažėjo drastiškai.

Verta pažymėti, kad nesezoniškai aktyvi prekyba būstu sausį buvo būdinga ne tik Vilniui, bet ir kitiems šalies didmiesčiams. Pavyzdžiui, butų pardavimai penkiuose didžiausiuose šalies miestuose sausį pranoko gruodžio mėnesio rezultatus – pirmą sykį nuo 2008 m. sausio, kai panaši rinkos sezoniškumo „anomalija“ buvo užfiksuota Panevėžyje ir Vilniuje.

Palyginus su 2013 m. sausio mėnesiu, šiemet parduotų butų daugiabučiuose namuose skaičius, negalutiniais duomenimis, išaugo apie 747 vienetais arba atitinkamai 44,3%, perleistų individualių gyvenamųjų namų skaičius šoktelėjo 172 vienetais arba 38,9%, sodo namelių – 359 (31%), negyvenamųjų patalpų – 2016 (38,9%). Negyvenamųjų ir mišrių pastatų šį sausį parduota apie šimtu vienetų arba 28,7% mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Praėjusį mėnesį parduotų visų paskirčių žemės sklypų suma buvo apie 908 vienetais arba 24% mažesnė nei pernai sausį ir net 7,2 tūkst. vienetų (72%) mažesnė už rekordinius gruodžio prekybos žeme rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius