Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Medžio pjuvenų granulių pardavėjai paneigė populiarų mitą

Prasidėjus šildymo sezonui ant svarstyklių vėl dedame šildymo kainas – diskutuojame, aptarinėjame, lyginamės su kaimynais. Džiaugiasi tie, kurie šildymo būdą galėjo pasirinkti patys. Negalintys glaudžiasi prie radiatorių ir kas mėnesį su baime atidaro voką, kurio viduje – sąskaita. Nelabai džiaugiasi ir nusprendę namus šildyti elektra, dyzelinu ar gamtinėmis dujomis – tai vienos brangiausių kuro rūšių.
Šildymo kainos
Šildymo kainos / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 2 Šildymas Biokuras

Nors įprasta manyti, kad viskas, kas gali būti apibūdinama žodžiu „ekologiška“, kainuoja brangiau, kuro kainoms šis dėsningumas negalioja. Lyginant kuro kainas vienam kvadratiniam metrui apšildyti, žema kaina pirmauja malkos, šiaudai ir medžio pjuvenų granulės. Apie pastarąsias plačiau ir pakalbėsime.

Medžio pjuvenų granulės – tai į nedidelio skersmens briketus suspausta biomasė. Jos gali būti gaminamos iš įvairių medžiagų, tačiau tarp indvidualiai besišildančių būstų savininkų labiausiai paplitusios yra medžio pjuvenų granulės. Kaip pasakoja jomis prekiaujančios UAB „Mikorsta“ atstovas, šis šildymo būdas Lietuvoje populiarėja dėl kelių priežasčių. Kaina – tik viena iš jų.

Šildytis pjuvenų granulėmis labai lengva, patogu, saugu. Granulės parduodamos supakuotos į lengvai transportuojamus maišus. „Rinkoje granulės dažnai pakuojamos į nekokybiškus maišelius, kurie nėra atsparūs mechaniniam poveikiui – nukritus ant žemės ar netgi perrėžus nagu jie plyšta, o granulės pabyra. Mūsų parduodamos granulės yra supakuotos gamykliniu būdu į maišelius po 15 kilogramų. Produkcija pakuojama automatiniu būdu, todėl paletės visada tiesios ir standžios. Maišeliuose nelieka pjuvenų, dulkių“, – pasakoja pašnekovas.

Medžio pjuvenų granulės – tai ir aplinkai itin draugiškas pasirinkimas – granulių degimas nesukelia papildomo CO2 išmetimo į atmosferą, nes šių dujų į atmosferą išmetamas kiekis sudegimo metu yra lygus deguonies kiekiui pagamintam medžio augimo metu.

Granulės yra mažai taršus biokuras. Kokybiškų granulių gamybai nenaudojami jokie klijai, cheminiai priedai. „Medienos granules gaminame iš visiškai nužievintos medienos. Nenaudojame jokių rišiklių ar priedų, granulės gaminamos du kartus per parą tikrinant jų parametrus“, – aiškina specialistas.

Gaminant gintarinės spalvos granules, kuriomis prekiauja UAB „Mikorsta“ gamyboje naudojama apie 80 proc. pušies žaliavos, likęs penktadalis – iš maumedžio medienos. Šis kompozitas užtikriną gerą suspaudimo laipsnį, aukštą mechaninį patvarumą bei gerą kaloringumą. Šio tipo granules rekomenduojame naudoti tiek mažuose, tiek dideliuose katiluose. „Daugelis vartotojų mano, kad kuo granulės šviesesnės, tuo jos geresnės, o tamsios – su daug žievės. Pušies-maumedžio granulės gintarinės spalvos yra dėl maumedžio savo sudėtyje“, – populiarų mitą paneigia bendrovės atstovas.

UAB „Mikorsta“ Lietuvoje parduodamų granulių peleningumas svyruoja tarp 0,35 iki 0,42 proc., tad deginant lieka labai mažai atliekų (palyginimui, daug šviesesnių granulių peleningumas gali būti netgi iki 0.7 proc. – ir tai normalu). Granulių drėgnumas siekia maždaug 6,1 proc. – tai garantuoja, kad granulės lengvai nesubyrės. „Kaip į automobilį save gerbiantis jo savininkas nepila abejotinos kokybės degalų, taip ir šildymo katilams kurą reikia rinkti atsakingai“, – sako pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius