-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nors sausis atšiaurus, šildymo kainos Kretingoje nesikandžios

Kretingos šilumos tinklų vadovų teigimu, Kretingoje nėra nė vieno namo, kuris sausį šilumos energijos nebūtų sunaudojęs daugiau negu gruodį. Mat gruodį vidutinė lauko temperatūra siekė 2,6 laipsnio šilumos, o sausį – 4,8 laipsnio šalčio.
Atnaujintuose namuose, kurių Kretingoje dar tik trys, ir gyventi maloniau, ir šilumos kaina mažesnė.
Atnaujintuose namuose, kurių Kretingoje dar tik trys, ir gyventi maloniau, ir šilumos kaina mažesnė. / „Pajūrio naujienų“ nuotr.
Temos: 2 Kretinga Šildymas

Prognozė – nebloga

Nepaisant šalto sausio, gautos sąskaitos už sausį Kretingos gyventojų per daug neišgąsdins – tradicinis 60 kv. m butas, neįskaičiavus karšto vandens ir gyvatuko mokesčio, su 9 proc. PVM mokės 24,17 ct už šilumos energijos kilovatvalandę, arba vidutiniškai apie 275 Lt.

Nepaisant šalto sausio, gautos sąskaitos už sausį Kretingos gyventojų per daug neišgąsdins.

Namas namui nelygu, tačiau Kretingos šilumos tinklų direktoriaus Jono Barzdžio teigimu, tokio pat tipo namuose sumos skirsis nedaug – apie 30 Lt. Pateikdamas visai neblogą prognozę, direktorius neturėjo mintyje keleto senos statybos kiaurastogių daugiabučių Laisvės, Žemaičių ir Kęstučio gatvėse. Sovietų laikų namo 60 kv. m ploto butui teks pakloti visa šimtine daugiau – 380 Lt.

Nepaklusnieji liks be kompensacijų

Lietuvoje įgyvendinama gyvenamųjų namų renovacijos programa, tačiau gyventojai vis dar į ją įsitraukia nenoriai. Jau imamasi ir kraštutinių priemonių – socialiai remtiniems grasinama nebemokėti kompensacijų už šildymą, jei šie nesutiks dalyvauti renovacijos programoje. Kretingoje pirmajame etape rengiamasi atnaujinti 16 namų, antrajame – 20.

Kol kas mieste tėra tik trys daugiau ar mažiau atnaujinti namai, kuriems šilumą centralizuotai tiekia Kretingos šilumos tinklai. Visi jie – Tuopos mikrorajone, kiekvienas šilumos energijos sunaudoja skirtingai. Vieno jų, suvartojusio 25,7 megavatvalandės, gyventojams už sausio mėn. šildymą su karštu vandeniu ir gyvatuku reikės mokėti 2,83 Lt už kv. m, kito, suvartojusio 31 megavatvalandę, – 3,70 Lt už kv. m, trečio, kurio apšiltinti tik galai ir kuris suvartojo 38 megavatvalandes šilumos energijos, – 4,71 Lt už kv. m.

Atsijungti nuo sistemos nebepuola

Maždaug prieš dešimtmetį populiaru buvo atsijungti nuo centrinės šildymo sistemos ir įsirengti individualią. Kretingoje individualiai šildomi 6 gyvenamieji namai. „Dabar tendencijos atsijungti nebėra. Atnaujintas rajono šilumos ūkio specialusis planas, įstatymai nepasikeitę. Kur numatytos centralizuoto šildymo zonos, ten jos ir išlieka“, – sakė Šilumos tinklų direktoriaus pavaduotojas Rimantas Dulkys.

Namo gyventojams vienbalsiai sutarus atsiskirti nuo centralizuotos šildymo sistemos, be kita ko, keliama sąlyga įsirengti tik ekologiško šildymo šaltinį, naudoti biokurą arba saulės energiją.

Kaina mažėja, bet pelno tikimasi

Nuo kovo 1 d. Kretingos vartotojams šiluma pigs. Tokį sprendimą yra priėmusi rajono taryba. Kaip tai atsilieps Šilumos tinklų įmonei?

Kas trejus metus bazinę šilumos kainą tvirtina Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Toje kainoje apibrėžti efektyvumo rodikliai, numatoma kuro struktūra, sąnaudų dydis. Šie rodikliai nekeičiami trejus metus. Įmonės ekonomistės Jolantos Keblienės teigimu, bazinė kaina, lyginant su dabar galiojančia, mažės 7,26 proc. Jos pagrindu nustatoma pastovioji dedamoji kaina, kuri perskaičiuojama kasmet, o kintamoji, išreiškiama formule, perskaičiuojama kas mėnesį, priklausomai nuo perkamo kuro kainos.

Kur kas daugiau už šildymą moka, pavyzdžiui, Biržų, Prienų, Šalčininkų, Pakruojo, iš artimesnių kaimynų – Skuodo, Klaipėdos, Palangos gyventojai. Mažesnėmis kainomis džiaugiasi Utena, Molėtai.

J.Keblienė ne tik nemano, kad, sumažinus šildymo kainą, įmonė patirs nuostolių, bet tikisi net pelno. „Juk bazinę kainą skaičiavome pagal savo trejų metų faktines sąnaudas, numatėme ir pelną, kurį turėtume gauti, jei nenutiks kokių nors nenumatytų dalykų“, – sakė ji.

Kils į aukštesnę vietą

Kaip Kretinga pagal šildymo kainas atrodo šalies mastu? „Žvelgiant pagal dabartinę kainą, kuri sausio mėnesį yra 22,17 ct (be PVM) už kilovatvalandę, respublikos mastu mes esame 18-ti, o pagal sumažintą kainą kylame į 13-ą vietą“,– sakė J.Keblienė.

Kur kas daugiau už šildymą moka, pavyzdžiui, Biržų, Prienų, Šalčininkų, Pakruojo, iš artimesnių kaimynų – Skuodo, Klaipėdos, Palangos gyventojai. Mažesnėmis kainomis džiaugiasi Utena, Molėtai. Gerokai pigiau šiluma tiekiama tuose rajonuose, kuriuose šilumos tinklai aptarnauja nedaug katilinių, nėra prisijungę kaimų. „Jie turi po 5 katilines, o mes – net 24. Į apačią mus tempia kaimai ir šildomos biudžetinės įstaigos“, – įsitikinę kretingiškiai šilumininkai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius