Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NT mokestis turės būti apskaičiuojamas pagal naujas mokestines vertes

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pirmadienį primena, kad nekilnojamojo turto mokestį (NTM) mokantys mokesčių mokėtojai, šio mokesčio deklaraciją už 2015 metus VMI turi pateikti ir mokestį sumokėti iki šių metų vasario 15 dienos. Svarbi žinia ir ta, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. juridiniai ir fiziniai asmenys NTM už nekilnojamąjį turtą (NT), vertinamą masiniu būdu, apskaičiuoja pagal Valstybės įmonės „Registrų centras“ nustatytas naujas mokestines vertes.
Nekilnojamas turtas
Nekilnojamasis turtas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tačiau tie mokesčių mokėtojai, kurių netenkina VĮ „Registrų centras“ naujai nustatyta mokestinė vertė, gali teikti prašymą su NT individualaus vertinimo ataskaita per tris mėnesius nuo mokestinio laikotarpio pradžios, t.y. iki kovo 31 d., kad NT verte būtų laikoma vertė, nustatyta atlikus to turto individualų vertinimą. Tai reglamentuoja LR nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo 8 str. 2 dalies nuostatos“, – teigia VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

Per 2015 metus daugiau nei 33 tūkst. juridinių asmenų pateikė NTM deklaracijas už 2014 m.

Taip pat VMI pažymi, kad juridiniai asmenys, kurie kalendorinių metų sausio 1 dieną turi nuosavo ir (arba) įsigyjamo NT, už 2016 m. mokestinį laikotarpį mokėdami avansinius mokesčius turi vadovautis naujomis mokestinėmis vertėmis, jei turtas vertinamas masiniu būdu.

Tačiau, jei einamaisiais kalendoriniais metais NT mokestinė vertė yra didesnė už praėjusiais kalendoriniais metais buvusią mokestinę vertę, avansinis mokestis už tą NT gali būti skaičiuojamas pagal praėjusiais kalendoriniais metais buvusią NT mokestinę vertę.

Be to, avansinių NTM mokėti nereikia, jeigu metinė NTM suma neviršija 500 Eur.

2016 m. NTM pagal naujas mokestines vertes, už NT vertinamą masiniu būdu, turės būti apskaičiuotas ir sumokėtas iki 2017 m. vasario 15 d.

Per 2015 metus daugiau nei 33 tūkst. juridinių asmenų pateikė NTM deklaracijas už 2014 m., kuriose deklaravo beveik 87,7 mln. Eur mokesčio, o 12 tūkst. gyventojų deklaravo apie 1,9 mln. Eur mokesčio.

NTM tarifas, kurį nustato kiekviena savivaldybė atskirai, gali kisti nuo 0,3 procento iki 3 proc. NT mokestinės vertės, be to, savivaldybės savo biudžeto sąskaita gali atleisti mokesčių mokėtojus nuo šio mokesčio arba jį sumažinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius