-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Optinė apgaulė vaizdingoje Lietuvos vietoje: kur namas, o kur ūkinės patalpos?

Šilalės rajono Laukuvos seniūnijos Kelpšaičių kaime verda aistros. Sename name gyvenančių šeimų kivirčus sukėlė po langais iškilę mūrai. Savo tėvų namuose gyvenantis Vytautas Jankauskas tikina nesuprantantis, kaip kaimyno pradėta seno garažo ir sandėliuko rekonstrukcija galėjo virsti gyvenamojo namo statybomis. Tuo tarpu tame pačiame name gyvenantis Vidmantas Paulauskas aiškina, jog stato ne namą, o ūkines patalpas. Darbai dar nėra baigti, o pastatas nepriduotas. Kam ūkinėms patalpoms reikalingi stoglangiai, metaliniai turėklai ir kiti patogaus gyvenimo atributai, neaišku, tačiau statybų priežiūros specialistams tokių klausimų nekyla.
Vidmanto Paulausko ūkinis pastatas
Vidmanto Paulausko ūkinis pastatas

Kiekvienas skaitytojas gali pabandyti atsakyti, kurie iš nuotraukose pavaizduotų pastatų yra ūkinės paskirties. Galime tik priminti, jog statybų techniniame reglamente, skyriuje „Statinių klasifikavimas pagal jų naudojimo paskirtį“ nurodoma, jog pagalbiniai ūkio paskirties pastatai – tai sandėliai, garažai, dirbtuvės, pirtys, kieto kuro saugojimo patalpos, vasaros virtuvės, tvartai, daržinės, šiltnamiai, lauko tualetai, pavėsinės.

Sandėliuko rekonstrukcija

Tikrai nesitikėjau, kad vietoj lentinės pašiūrės išaugs dvigubai didesnis ir dvigubai aukštesnis mūrinis gyvenamas namas, – teigė V.Jankauskas.

„Mano tėvai šiame name gyveno nuo 1976 m. Čia prabėgo ir mano jaunystė, mano vaikai leisdavo vasaras pas senelius. Šis namas emociškai labai brangus mūsų šeimai. Gyventi čia atsikrausčiau 2007 m.,  kada namo dalį man padovanojo tėvai“, – savo istoriją 15min.lt pasakojo V.Jankauskas.

Namas priklauso trims bendrasavininkiams, tačiau ne visi jie čia gyvena nuolatos. „V.Paulauskas namo dalį nusipirko 2002 m. Jo šeima gyvena Tauragėje. Dalį namo jie įsigijo kaip vasarnamį gražioje vietoje – šalia yra miškas, tvenkiniai, poilsio parkas. Mano žiniomis, Paulauskams priklauso keliolika nekilnojamojo turto objektų aplinkiniuose miestuose ir miesteliuose“, – teigė pašnekovas.

Namas ir du ūkiniai pastatai
Namas ir ūkiniai pastatai

Jo teigimu, dabar baigiamo statyti namo vietoje  anksčiau buvo iš lentų sukaltas garažas ir nedidelis sandėliukas be pamatų. V.Paulauskas paprašė leidimo rekonstruoti minėtą pastatą. „Aš, manydamas, kad jis pagražins nelabai išvaizdų pastatą, leidimą daviau. Pastato projekto jis man neparodė. Aš tikrai nesitikėjau, kad vietoj lentinės pašiūrės išaugs dvigubai didesnis ir dvigubai aukštesnis mūrinis gyvenamas namas. Buvau gražiai išdurtas. Šitas pastatas užstoja man saulę. Atsiradus dar vienam namui mūsų sodyboje krito mano turto vertė“, – minėjo V.Jankauskas.

Pažeidimų nemato

Vienas iš statybos priežiūros inspektorių, atvažiavusių iš Tauragės, man atvirai pasakė, kad neieškočiau teisybės, nes, anot jo, pusė Palangos ir Nidos gyvena tokiuose rekonstruotuose tvartuose ir garažuose, – pasakojo vyras.

Vyras kreipėsi į Teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Tauragės skyrių, kurio specialistai atliko patikrinimą, tačiau jokių pažeidimų nenustatė. Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vedėjas Gintautas Sabeckas konstatavo, kad suformuotame sklype mūrijamos pagalbinės ūkio paskirties patalpos, o darbai nenukrypsta nuo 2009 m. lapkričio 27 d. išduoto statybų leidimo.

Tą pačią išvadą patvirtino ir sostinės specialistai, kurie V.Jankausko skundą atmetė kaip nepagrįstą. Pasak jų, Tauragės skyriaus darbuotojams pakartotinai atlikus patikrinimą, naujų aplinkybių, nuokrypių nuo projekto ar kitų pažeidimų nenustatyta. Atsakyme taip pat konstatuota, kad V.Jankausko pasirašytas sutikimas rekonstrukcijai laikomas pakankamu.

„Statybų priežiūros institucijų atstovai žaidžia žaidimą „aš nieko nematau“. Žiūrėdami į aiškiai gyvenamos paskirties namą jie tvirtina, kad tai ūkinis pastatas. Jie nemato, kad tame ūkiniame pastate kabo krištoliniai šviestuvai, stovi prabangūs minkštasuoliai, palėpėje sudėti „Velux“ langai. Vienas iš statybos priežiūros inspektorių, atvažiavusių iš Tauragės, man atvirai pasakė, kad neieškočiau teisybės nes, anot jo, pusė Palangos ir Nidos gyvena tokiuose rekonstruotuose tvartuose ir garažuose“, – apmaudo neslėpė vyras.

Asmeninis reikalas

Pastato dar niekam nenaudoju, nes jis yra nepabaigtas ir nepriduotas. Kam aš jį naudosiu, yra mano asmeninis reikalas. Nežinau, koks čia jūsų interesas, – piktinosi V.Paulauskas.

Statybų priežiūros inspekcijos Tauragės skyriuje su patikrinimą atlikusiu poskyrio vedėju G.Sabecku pasikalbėti nepavyko, nes jis šiuo metu atostogauja. Geriau sekėsi ieškoti UAB „Tauragės šilumos tinklai“ padalinio vadovu dirbančio V.Paulausko. Jis patikino, jog ūkinės paskirties pastatas nėra baigtas, visi leidimai jam statyti buvo gauti, o kaimynas konfliktuoja norėdamas atkeršyti.

„Ten buvo ir garažas, ir lauko viralinė, ir sandėlis. Gavau statybai leidimą ir čia vyksta pagalbinio pastato rekonstrukcija. Pastatas yra vieno aukšto su mansarda ir anksčiau buvusiais rūsiais. Pastato dar niekam nenaudoju, nes jis yra nepabaigtas ir nepriduotas. Kam aš jį naudosiu, yra mano asmeninis reikalas. Nežinau, koks čia jūsų interesas“, – 15min.lt sakė V.Paulauskas.

Namas ir ūkiniai pastatai
Namas ir ūkiniai pastatai

Paklaustas, ar ne per didelė prabanga taip įrenginėti patalpas, kuriose niekas negyvens, pašnekovas atsakė, kad tvartų visokių būna: „Vieni daro skardinius. Aš apmūrijau senomis plytomis. Ieškojau, vežiau kokius 6 metus po 200–300 lietuviškų, rusiškų, vokiškų plytų. Pirkau nebrangiai, po 20–30 centų už plytą. Vieni mėgsta žvejoti, o aš knisuosi statybose.“

Konfliktą įžiebė gaisras

Ar yra nusikaltimas puošti ir gražinti, o ne griauti? Pats pagal specialybę esu statybininkas inžinierius. Jeigu jau imuosi, tai nedarau bet kaip. Žmogus miršta, pasilieka tik jo darbai, – tikino pašnekovas.

Pasak V.Paulausko, neseniai dėl neteisingai įrengto dūmtraukio įvyko gaisras, nuo kurio jo namo dalis nukentėjo labiausiai. „Kadangi tai V.Jankausko kaltė, tai padaviau į teismą, kad kompensuotų nuostolius, todėl dabar prasidėjo kabinėjimasis“, – teigė kaimynas.

Jis stebėjosi, kodėl ieškoma problemos ten, kur jos iš viso nėra: „Ar yra nusikaltimas puošti ir gražinti, o ne griauti? Pats pagal specialybę esu statybininkas inžinierius. Jeigu jau imuosi, tai nedarau bet kaip. Žmogus miršta, pasilieka tik jo darbai. Aš išvežiau penkiolika priekabų šiukšlių. Sutvarkiau kelią. Nesuprantu, kokios pretenzijos gali būti iš kaimynų.“

Vidmantas Paulauskas
Vidmantas Paulauskas/„Tauragės kurjerio“ nuotr.

Paklaustas, kiek nekilnojamojo turto objektų valdo, V.Paulauskas nurodė, kad šioje vietovėje turi tik vieną.

Sodyba klampina ne pirmą kartą

Po kurio laiko perskambinęs jis nurodė, kad V.Jankauskas yra Šilalės tarybos narys ir pasiūlė pasidomėti kaimyno skyrybomis, kurių metu buvo pasidalintas areštuotas turtas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, V.Paulauskas pats dalyvavo savivaldos rinkimuose socialdemokratų partijos sąrašuose. Tačiau garsiausiai V.Paulausko pavardė žiniasklaidoje skambėjo ne rinkimų, o darbuotojų išnaudojimo skandalo metu.

Vidmantas Paulauskas vadovavo malkų krovimui
Vidmantas Paulauskas vadovavo malkų krovimui/„Tauragės kurjerrio“ nuotr.
2010 m. liepos mėnesį Tauragės žurnalistai V.Paulauską pričiupo kartu su jam pavaldžiais darbuotojais UAB „Tauragės šilumos tinklai“ transportu vežantį malkas Laukuvos seniūnijoje. Malkos keliavo į Kelpšaičių kaime esančią V.Paulausko sodybą. Vėliau vyras žurnalistams paaiškino, kad transporto išlaidas įmonei kompensavo, o jo darbuotojams taip pat bus atlyginta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius