Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prasta savijauta žiemos metu – dažna sauso oro pasekmė. Kaip pasirinkti oro drėkintuvą?

Šaltuoju metų laiku daug žmonių pastebi, kad suprastėja savijauta, miego metu išdžiūna burna ir nosis, niežti akis ir pleiskanoja oda. Dažna šių nusiskundimų priežastis – stipriai išsausėjęs oras namų arba darbo patalpose.
Prasta savijauta žiemos metu – dažna sauso oro pasekmė. Kaip pasirinkti oro drėkintuvą?
Prasta savijauta žiemos metu – dažna sauso oro pasekmė. Kaip pasirinkti oro drėkintuvą? / Užsakovo nuotr.

Kodėl išsausėja oras?

Užsakovo nuotr./santykinė drėgmė
Užsakovo nuotr./santykinė drėgmė

Patalpose sausas oras dažniausiai būna žiemos metu, kai šildymas veikia visu pajėgumu. Vėdinimo metu iš lauko paimamas šaltas oras savyje turi labai mažai drėgmės, o laukan išvaromas šiltas oras yra kur kas drėgnesnis. Taip yra todėl kad šiltas oras gali pernešti kur kas daugiau vandens garų. Kuo didesnis vidaus ir lauko temperatūrų skirtumas, tuo oras patalpose tampa sausesnis. Žmogui komfortabilus santykinis drėgmės lygis yra 50%, tačiau žiemos metu jis dažna nesiekia net 30%. Drėgmės lygį galima pamatuoti įsigijus nebrangų buitinį drėgmės matuoklį.

Sauso oro įtaka sveikatai ir namams

Užsakovo nuotr./sausas veidas
Užsakovo nuotr./sausas veidas

Dėl sauso oro džiūsta ir skauda akis, sausėja ir pleiskanoja oda, džiūsta burna ir nosies gleivinė, prastėja miegas. Be to, esant sausam orui, kur kas lengviau peršalti ar susirgti gripu. Gripo virusai, bakterijos ir mikrobai sausame ore išgyvena ilgiau ir akių lygyje sklando ilgesnį laiką. Taip sausas oras skatina gripo virusų ir bakterijų perdavimą. Patalpoje esant optimaliai drėgmei kondensato ir vandens lašeliai ore prilimpa prie virusų bei bakterijų ir traukia juos žemyn. Sveikas ir optimalus drėgmės lygis ne tik pakankamai drėkina burnos ir nosies gleivinę, taip stiprindamas jos gynybinius sugebėjimus prieš virusus, tačiau ir mažina jautrumą infekcijoms. Optimali patalpų oro drėgmė mažina oro užterštumą dulkėmis, žiedadulkėmis ir kitomis dalelėmis. Tie, kas alergiški užterštam orui, gali atsipalaiduoti ir giliai įkvėpti.

Namų vidaus apdaila ar baldai, pagaminti iš medienos ar audinių (užuolaidos, kilimas ir t. t.), sugeria iš oro labai daug drėgmės. Jei oras per daug išsausėja, gali atsirasti plyšiai tarp parketlenčių ir susidaryti elektrostatiniai krūviai. Mediniai muzikos instrumentai išsausėjus medžiui taip pat išsiderina.

Ar vėdinimas didina drėgmę?

Lango atidarymas šaltuoju metų laiku visiškai nepadeda pakelti drėgmės lygio. Žinoma, reguliarus, trumpai trunkantis skersvėjis labai svarbus siekiant palaikyti sveiką orą namuose, tačiau per dažnas ir per ilgai trunkantis vėdinimas dar labiau sausina orą. Taip yra dėl to, kad lauko ore yra labai mažai drėgmės, o šildant šį orą jis dar labiau išsausėja.

Natūralūs drėgmės šaltiniai namuose

Namuose laistomi augalai, gaminamas maistas, džiaustomi rūbai ir kt. gali šiek tiek trumpam pakelti drėgmės lygį, tačiau ši drėgmė ilgai neužsilaiko. O jei patalpos labai sausos, tai šios priemonės turės labai mažai įtakos. Ant radiatorių padžiauti šlapi rankšluosčiai ar vandeniu pripildyti puodai taip pat tik nežymiai trumpam laikotarpiui gali pakelti drėgmės lygį.

Papildomas oro drėkinimas

Naudodami tinkamą oro drėkintuvą galite užtikrinti komfortiškas oro sąlygas vidaus patalpose. Tačiau kaip pasirinkti drėkintuvą kuris kokybiškai atliktų paskirtą funkciją, ilgai tarnautų ir nereikalautų daug priežiūros?

Šiuo metu pasaulyje sparčiai populiarėja Šaltų garų tipo oro drėkintuvai. Šio tipo drėkintuvai yra mažai išrankūs naudojamo vandens kalkėtumo lygiui ir puikiai tinka naudojant minkštintą vandenį. Naudojant šaltų garų oro drėkintuvus namuose ant baldų nesikaupia kalkių nuosėdos, ventiliatoriai drėgmę paskleidžia po visas atvirai laikomas patalpas, patalpose nesukuriama migla, pasižymi mažomis elektros energijos sąnaudomis ir lengva priežiūra. Vienas populiariausių ir patikimiausių pasaulyje – šaltų garų drėkintuvas OSKAR. Šis daugybe dizaino apdovanojimų gavęs solidžios išvaizdos šveicarų kompanijos Stadler Form oro drėkintuvas veikia ypač tyliai ir pasižymi aukšta kokybe ir naudoja specialias sidabro technologijas bakterijų naikinimui vandenyje.

Užsakovo nuotr./drėkintuvas OSKAR
Užsakovo nuotr./drėkintuvas OSKAR

Sekanti kategorija – Ultragarsiniai oro drėkintuvai. Šio tipo drėkintuvai jau ilgą laiką gali save vadinti populiariausiais pasaulyje, tačiau labai retas ultragarsinis drėkintuvas iš tiesų gerai atlieka savo funkciją ir pasižymi patikimumu. Naudojant ultragarsinį drėkintuvą ant baldų gali atsirasti baltos dulkės, o tai iš tiesų yra kalkės. Tačiau yra modelių, kurie turi ypatingai gerą vandens nukalkinimo filtrą, kuris beveik panaikina šią problemą. Šiuo metu geriausias rinkoje ultragarsinis oro drėkintuvas JACK. Šis nuostabios išvaizdos šveicarų kompanijos gaminys pasižymi tyliu veikimu, naudoja specialias sidabro technologijas bakterijų naikinimui vandenyje ir kokybiškai nukalkina vandenį.

Užsakovo nuotr./oro drėkintuvas JACK
Užsakovo nuotr./oro drėkintuvas JACK

Trečia oro drėkintuvų kategorija – Oro plovyklės. Šio tipo drėkintuvai nėra neišrankūs vandenyje esančiam kalkių kiekiui, yra taupūs elektros energijos sąnaudų atžvilgiu ir ventiliatoriaus dėka paskleidžia drėgmę po visas atvirai laikomas patalpas. Oro plovyklės papildomai atlieka ir dulkių surinkimo funkciją, dėl ko juos reikia dažnai valyti. Oro plovyklė AW600 – vienas geriausių šio tipo drėkintuvų. Amerikiečių kompanijos Winix gaminys ne tik puikiai drėkina orą, tačiau ir HEPA filtro bei patentuoto jonizavimo pagalba gali valyti patalpų orą nuo įvairių alergenų, kvapų ir kitų teršalų.

Užsakovo nuotr./oro drėkintuvas valytuvas AW600
Užsakovo nuotr./oro drėkintuvas valytuvas AW600

Renkantis oro drėkintuvą atkreipkite dėmesį į šiuos parametrus:

  1. Išdrėkinamo vandens našumas – kuo šis skaičius didesnis, tuo lengviau drėkintuvas užtikrins komfortabilų drėgmės lygį ir galės aptarnauti didesnį plotą.
  2. Ar drėkintuvas turi automatinę drėgmės lygio kontrolę, kuri pati įjungtų prietaisą išsausėjus orui ir išjungtų drėgmės lygiui pasiekus komfortabilią būseną. Tai labai svarbu siekiant užtikrinti pastoviai komfortabilų drėgmės lygį.
  3. Triukšmo lygį – drėkintuvas dažnai yra naudojamas miegamojo kambaryje nakties metu todėl skleidžiamas didelis triukšmo lygis gali trukdyti. Prie prietaisų aprašymų pateikti triukšmo lygio parametrai dėl matavimo standartų nebuvimo retai atitinka realybę todėl geriausias būdas įsitikini tai išgirsti šiuos prietaisus veikiančius gyvai. Specializuotose Orosprendimai parduotuvėse Vilniuje ir Kaune eksponuojami visi populiariausi oro drėkintuvai ir mes mielai pademonstruosime jų veikimą.
  4. Jeigu renkatės ultragarsinio veikimo tipo drėkintuvą atkreipkite dėmesį į jo nukalkinimo filtro dydį ir naudojamos nukalkinimo medžiagos smulkumą (kuo smulkesnė, tuo geriau nukalkina vandenį). Informacijos apie nukalkinimo filtrų efektyvumą klauskite pardavėjo.
VIDEO: OSKAR oro drėkintuvas (Stadler Form)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius