Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacija: dėmesys tik sienoms, bet ne šildymo sistemoms

Geoterminis šildymas, saulės kolektoriai, individuali šilumos apskaita. Tokias permainas daugiabučiuose įstengia įgyvendinti tik pavieniai entuziastai. Iš valdžios jie nesulaukia jokių patarimų ir jokio palaikymo, nes visas dėmesys ir lėšos skiriamos tik namų šiltinimui.
Daugiabučių renovacija
Daugiabučių renovacija / Aplinkos ministerijos nuotr.

Metų atradimas – daugiabutis Varėnoje

Nors valdžia vis dažniau kalba apie įsibėgėjančią daugiabučių namų renovaciją, tačiau lygiai tokia pat progresija daugėja abejojančiųjų, ar tai yra vienintelis būdas mažinti energijos vartojimą. Pirmiausia dėl to, kad niekas neskatina keisti moraliai ir fiziškai pasenusių namo šildymo sistemų.

Neseniai visa Lietuvos žiniasklaida „atrado” Varėnos miesto Marcinkonių g. 12 daugiabutį. Kaip didžiausias netikėtumas buvo aprašomas šio namo gyventojų sprendimas įsirengti geoterminį šildymą ir saulės kolektorius. Rezultatas – dabar už šildymą šie varėniškiai moka iki 3 kartų mažiau nei kitų renovuotų namų gyventojai.

„Daryti, viską daryti iki galo“, – tokiu principu vadovavosi šio Varėnos namo gyventojai. Todėl jie užsimojo ne tik apšiltinti namo fasadą bet ir pakeisti šildymo sistemą.

Geoterminio šildymo įrangos, saulės kolektorių, namo fasado šiltinimo darbai šiam namui kainavo kiek mažiau nei 1,2 mln. litų. Geoterminio šildymo sistema sudaro nedidelę dalį projekto sąnaudų – 135 tūkst. litų.

Gruodžio sąskaitos už šildymą trijų kambarių buto gyventojams siekė 39 litus. Paskolos įmoka – 115 litų. Tokie yra renovacijos modelio rezultatai Varėnoje.

Valdžia gyventojams nieko nesiūlo

Lietuvoje atsiranda vis daugiau daugiabučių, kuriuose sėkmingai įdiegiama geoterminio šildymo sistema. Tokiuose daugiabučiuose išlaidos šildymui yra kelis kartus mažesnės, o geoterminio šildymo sistemos įrengimas atsiperka per 4–8 metus.

Ekspertai pastebi, kad geoterminis daugiabučių šildymas yra tikrai perspektyvus ir kur kas konkurencingesnis už dabartinį centralizuotą šilumos tiekimą.

Tačiau ekspertai siūlo atidžiai įvertinti, ar investicijos į geoterminio šildymo sistemą bus efektyvios ir atsipirks, ar pavyks atrasti patikimą techniką ir ją įrengiančius specialistus.

Dauguma daugiabučių namų savininkų bendrijų dar nedrįsta imtis ryžtingų permainų ir pasitenkina tuo, ką siūlo valdžia – apšiltinti namo sienas. Kitos permainos – daugiau asmeninių iniciatyvų klausimas. Todėl bendrijų pirmininkai tikina pasigendantys jau parengtų ir patikrintų tipinių projektų. Tai galėtų būti geotermikos, saulės kolektorių, oro siurblių ar kombinuoti projektai.

„Valdžia apsiriboja tik sienų šiltinimu, o kas viduje – nesuka sau galvos. Juk „Žiguliai“ geriau nevažiuoja, jei jam tik pakeiti skardą“, – palygino vienos namo savininkų bendrijos Vilniuje pirmininkas.

Įsirengti brangu, bet šildymas pinga

Kaip galimybę daugiabutyje įrengti geoterminį šildymą vertina geotermikos specialistai? Pasak įmonės „Konkretus“ atstovo Vytauto Pėstininko, su šiuo klausimu susiduriama vis dažniau, nes daugiabučių gyventojai pradėjo skaičiuoti savo sąnaudas.

„Sąnaudų mažinimų pradžia – bendrijos įkūrimas. Kitas etapas – bendrijos branda. Šis etapas labai nenuspėjamas ir gali užtrukti ilgokai. Taupymas turėtų prasidėti nuo daugiabučio renovavimo, šildymo sistemos tobulinimo. Tuomet jau galima būtų pradėti kalbėti ir apie geoterminį šildymą“, – pasiruošimo etapus vardijo V.Pėstininkas.

Geoterminiam šildymui įrengti reikia arba labai didelio žemes sklypo horizontaliam kolektoriui arba mažesnio sklypo vertikialiems kolektoriams. Efektyvesni yra vertikalūs kolektoriai, tačiau jie yra kone dvigubai brangesni.

Jeigu namui reikalingas tik geoterminis šildymas be karšto vandens ruošimo, tuomet katilinės patalpa gali būti minimali – apie 6 kv.m. Tačiau jei kartu ruošiamas ir karštas vanduo, kuris būna 3–4 kartus pigesnis, nei gaunamas centralizuotai, tuomet katilinei reikalinga didesnė patalpa.

Geoterminio šildymo sąnaudos 1 kvadratiniam buto metrui – nuo 2 iki 3 litų. Skaičiuojama, kad geoterminio šildymo sąnaudos siekia 10-12 ct/kWh. Palyginimui – dujos apie 28-30 ct/kWh, centrinis šildymas – apie 40 ct/kWh, malkos kaip ir geoterminis šildymas – apie 12 ct/kWh.

„Grindinis šildymas sutaupo apie 15-20 proc. šildymo išlaidų, nepriklausomai, ar tai centrinis, dujinis ar  koks kitas šildymo būdas. Šiuolaikiniam name radiatoriaus nebėra“, – pastebėjo V.Pėstininkas.

Kiek kainuoja geoterminio šildymo įrengimas daugiabutyje? Pasak V.Pėstininko, šildymo sistemų techninis projektas kainuoja 5 Lt + PVM /1 kv. m., o pati geoterminė sistema – 200-250 Lt/kv. m.

Energymarket.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius