Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svajonių būstas virto ketverius metus trunkančiu košmaru

Varėniškių šeima, 2009 m. įsigijusi trijų kambarių butą remontuojamame pastate, nesitikėjo, kad praėjus ketveriems metams vis dar negalės prisijungti prie centralizuoto šildymo tiekimo sistemos, o teisybės teks ieškoti padedant prokurorams. Banko perimtas nešildomas pastatas nyksta akyse, o kol vyksta ginčai, dvi jame gyvenančios šeimos paliktos likimo valiai.
Svajonių būstas virto keturis metus trunkančiu košmaru
Varėniškei Giedrei Stokienei apkarto svajonių būstas. / Giedrės Stokienės nuotr.

Į 15min.lt kreipėsi Giedrė Stokienė. Moteris pasakojo, jog prieš ketverius metus jos šeima įsigijo butą Varėnoje Šiltnamių gatvės 12 name. „Savininkas buvo pasižadėjęs suremontuoti pastato išorę ir pastatyti laiptus, tačiau pažadai taip ir liko neįvykdyti. Blogiausia tai, jog pardavėjas nuslėpė faktą, jog į butą, kurį mes įsigijome, yra tiekiama terminuota statybinė šiluma. Tai reiškia, jog ji teikiama tik statybų metu, pateikus statybų leidimą“, – apmaudo neslėpė moteris.

Šildosi krosnimi

G.Stokienės teigimu, šeimai svajonių būstas kainavo 200 tūkst litų. Tačiau jau ketvirti metai Stokai priversti šildytis įsirengta krosnele. Name gyvena dar viena šeima. Moters teigimu, visi bandymai prisijungti šilumą buvo nevaisingi. „Varėnos šiluma“ atsisako šildyti namą, nes buvęs jo savininkas Arvydas Dičius nėra tinkamai sutvarkęs dokumentų. Be to, buvęs namo savininkas įsiskolinęs tiekėjams už jau pateiktą šilumą.

Moteris prisiminė, jog apie galimybę pirkti būstą pertvarkomame administraciniame pastate jos vyras sužinojo lankydamasis banke. Tuo metu šeimai šis pasiūlymas atrodė patrauklus. Juo labiau kad pastatą parduodantis fizinis asmuo žadėjo sutvarkyti visas problemas su apdaila, o prieš sumokant pinigus pastatas buvo atiduotas vertinti statybų komisijai, o ji pripažino namą tinkamu gyventi.

Apskundė prokurorams

Supratusi, jog sumokėjo nemenką sumą už butą, kuris nebus šildomas, moteris kreipėsi į prokuratūrą. „Jei komisija nebūtų priėmusi šio pastato, A.Dičius nebūtų galėjęs jo mums parduoti. Atsiunčiau nuotraukas. Kaip jums atrodo ar tokiame pastate galima gyventi?“ – klausė G.Stokienė.

Varėnos rajono apylinkės prokuratūra pradėjo tyrimą, tačiau 2012 m. rugpjūčio 2 d. jį nutraukė. Vėliau tyrimas vėl atnaujintas ir šių metų sausio 10 d. dar kartą nutrauktas. Dėl to Stokų šeima pateikė skundą.

Tyrimą prižiūrintis Varėnos rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Kostas Vinerskas 15min.lt sakė, kad jam suprantamas moters apmaudas, tačiau nusikalstamos veikos pardavėjo veiksmuose neįžiūrėjo. Pasak prokuroro, dar neprasidėjus krizei buvo užsimota suremontuoti administracinį pastatą ir jame įrengti 10 butų, tačiau būsto pardavėjo planus sujaukė krizė. „Iš dokumentų matosi, jog darbai vyko ir pastatas buvo šildomas. Vėliau butų pardavėjas tapo nemokus, o pastatą perėmė bankas. Moteris apskundė komisija, kuri priėmė pastatą, tačiau jų sprendimą patvirtina dokumentai. Tokius klausimus reiktų spręsti civiline tvarka, o ne baudžiamuoju persekiojimu“, – teigė K.Vinerskas.

Savininkas nesusimoka

UAB „Varėnos šiluma“ Šilumos tinklų ir priežiūros grupės vadovas Vytautas Vaitkevičius 15min.lt sakė žinantis šio namo problemas. Pasak jo, didžiausios kliūtis tiekti šilumą gyventojams ne techninės, o teisinės. „Kiek man žinoma, namo savininkas buvo įsiskolinęs 7 tūkst. litų. Vėliau tą skolą padengė, tačiau laikui bėgant įsiskolino dar daugiau. Techniškai namui šilumą tiekti galėtume, tačiau reikia sutvarkyti teisinius klausimus“, – sakė V.Vaitkevičius.

Pasak šilumos tinklų atstovo, net jei šiluma būtų tiekiama, kelioms nesuremontuotame name gyvenančioms šeimoms tai kainuotų labai brangiai, nes tektų šildyti ne tik savo, bet ir negyvenamus kaimyninius butus bei nesandarias patalpas.

Kol prokurorai, šilumininkai ir pardavėjas aiškinasi, kas kaltas dėl susiklosčiusios situacijos, namo gyventojai priversti šalti ir matyti, kaip nyksta jų brangiai įsigytas turtas. „Man teko kalbėtis su santechniku ir supratau, kad situacijai nesikeičiant greitai gali tekti keisti visą namo šildymo sistemą bei taisyti didžiulius pastato defektus“, – nerimavo G.Stokienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius