-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tyrimas: gyventojai mano, kad būstą labiausiai apsaugo padidinto saugumo durų spynos ir turto draudimas

Daugiau kaip trečdalis gyventojų, siekdami apsaugoti savo būstą, įsigyja aukštos kokybės spynas, tuo tarpu 25 proc. gyventojų renkasi būsto draudimą. Tai atskleidė ne gyvybės draudimo bendrovės BTA ir „Spinter tyrimai“ atliktas tyrimas. Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) duomenimis, 2013 m. Lietuvoje užregistruota daugiau kaip 3 tūkstančiai įsibraunant į gyvenamąją patalpą, ir beveik 30 tūkst. privačios nuosavybės vagysčių.
Spyna
Spyna / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

VRM duomenimis, palyginti su 2012-aisias, vagysčių iš gyvenamųjų patalpų pernai sumažėjo 3,5 proc., o privačios nuosavybės vagysčių – 2,8 proc. Manoma, kad šį mažėjimą lėmė gyventojų sąmoningumo augimas, vis daugiau lėšų išleidžiama būsto bei turto apsaugai.

Kaip rodo BTA tyrimas, daugiausia lėšų jie skiria padidinto saugumo spynomis, bei, norėdami užsitikrinti kuo mažesnius galimus nuostolius, pasirūpina būsto draudimu. Pastarąjį, kaip būtina būsto apsaugos priemonę, nurodė 25 proc. apklaustųjų.

Populiarėja žaibiškų vagysčių modelis. Todėl gyventojams vertėtų naudoti ne vieną, o kelias būsto apsaugos priemones. Taip pat, jei ketinate išvažiuoti ilgesniam laikui, nepalikite būsto be priežiūros, – pataria D.Strazdienė.

„Dažnai vagystės įvyksta šeimininkams išvažiavus ilgesniam laikui ir palikus neprižiūrimą gyvenamąjį būstą. Ilgapirščiai yra labai ištobulinę minėtų vagysčių technikas, todėl kartais net ir geriausios spynos gali negelbėti. Dažniausiai jie veikia darbo metu, vidurdienį arba giliu nakties metu šeimininkams įmigus. Be to, populiarėja žaibiškų vagysčių modelis. Todėl gyventojams vertėtų naudoti ne vieną, o kelias būsto apsaugos priemones. Taip pat, jei ketinate išvažiuoti ilgesniam laikui, nepalikite būsto be priežiūros. Paprašykite artimųjų, ar kaimynų, kad retkarčiais užsuktų palaistyti gėlių,“ – pataria „BTA Insurance Company“ filialo Lietuvoje vadovaujančioji turto draudimo specialistė Dalia Strazdienė.

Tyrimo duomenimis, nuo ilgapirščių apsisaugoti būsto draudimu daugiau linkę moterys bei individualių namų savininkai. Padidinto saugumo durų spyną renkasi didmiesčių gyventojai bei nuosavame bute daugiabučiame name gyvenantys asmenys. Garsinė signalizacija yra populiari tarp didesnes pajamas bei nuosavuose būstuose gyvenančių asmenų, ją rinkosi 11 proc. apklaustųjų.

Kaip rodo tyrimas, gyventojai būstą saugo ir sarginiu šunimi, tokią apsaugos priemonę renkasi 23 proc. apklaustųjų. Pasitelkę saugos tarnybų paslaugas gyvenamąjį būstą saugo 7 procentai gyventojų.

Pasak BTA specialistės, vidutinis gyvenamojo namo turto vagystės nuostolis siekia 2000 Lt, o tai yra apie 20 proc. daugiau nei buto vagystės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius