-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybės aukcionas: iš išorės – prestižinis namas, viduje – landynė

Šviesiai mėlynos spalvos namas su įmantriais raižiniais traukia akį važiuojant per Vilniaus Žvėryną Vytauto gatve. Statinys – nepaprastas, valstybės saugoma nekilnojamoji kultūros vertybė. Sunku net patikėti, kad namo mansardoje esantis 47,69 kv. m gali kainuoti vos 35,6 tūkst. eurų. Tiesa, pravėrus buto duris ši kaina nebeatrodo tokia jau maža – butas virtęs tikra landyne.
Namas Žvėryne
Namas Žvėryne / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Žavusis žydras namas pažymėtas Vytauto gatvės 61-uoju numeriu. Žiūrint iš lauko, pastatas atrodo gal ir ne pirmos jaunystės, tačiau nepraradęs savo grožio ir ne itin apleistas, nors vienoje pusėje langus ir slepia užvertos langinės.

Tikra landynė

Tačiau vieno aukšto medinio gyvenamojo namo mansardoje, kur parduodamas  47,69 kv. m su 2,36 kv. m bendrojo naudojimo patalpomis butas, pamatytas vaizdas šokiruoja. Pravėrus duris atsiduri tikrų tikriausioje landynėje, užgriozdintoje kažkieno daiktais. Pradinė šio buto kaina aukcione, kurį Vilniaus savivaldybė yra numačiusi gruodžio 14 dieną, yra 35,6 tūkst. eurų. Atrodytų, suma nėra didelė, bet butas avarinis, investicijų pareikalaus išties daug.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Vytauto g. 61–3
Vilniaus savivaldybės nuotr./Vytauto g. 61–3

Be to, tai valstybės saugoma nekilnojamoji kultūros vertybė, tad rekonstruojant šį būstą prireiks ir gauti reikalingus leidimus. Todėl įkurtuvės gali ir nusitęsti, ir pabrangti.

Gruodžio viduryje vyksiančiuose aukcionuose Vilniaus savivaldybė ketina pasiūlyti ir daugiau būstų iš savo fondo. Vienų jų būklė geresnė, kitų prastesnė. Dalis yra išties patraukliose miesto vietose, dalis – užkampiuose.

Tarkim, Žvėryne savivaldybė siūlo įsigyti ne tik palėpę žydrajame name Vytauto gatvėje, bet ir 48,03 kv. m butą mansardoje Sėlių g. 34 (pradinė kaina – 35,9 tūkst. eurų, neavarinės būklės) bei 32,53 kv. m butą pirmajame Latvių g. 20 namo aukšte (pradinė kaina – 30,3 tūkst. eurų, neavarinis). Abu šie būstai nėra įrašyti į Kultūros vertybių registrą, tačiau pirmasis stovi Senamiesčio apsaugos zonoje, o antrasis yra nekilnojamosios kultūros vertybės – Vilniaus miesto istorinės dalies, vadinamos Žvėrynu, teritorijoje.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Sėlių g. 34–4
Vilniaus savivaldybės nuotr./Sėlių g. 34–4

Parengti pardavimui užtrunka

Kaip 15min.lt paaiškino Vilniaus savivaldybės laikinoji Finansų departamento Turto valdymo skyriaus vedėja Aurelija Klemanskytė, Vilniaus miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausančius, patikėjimo teise valdytus, netinkamus gyventi butus Sėlių g. 34-4 ir Vytauto g. 61-3 2012 m. SĮ „Vilniaus miesto būstas“ grąžino savivaldybei, tais pačiais metais šie butai buvo perduoti UAB „Start Vilnius“, 2014 m. šie butai vėl buvo grąžinti savivaldybei.

Netinkamą gyventi butą Latvių g. 20-13 SĮ „Vilniaus miesto būstas“ Savivaldybei grąžino 2015 m. kovo 23 d. „Visi minėti butai Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimais buvo įtraukti į viešame aukcione parduodamo nekilnojamojo turto sąrašus. Tarybos sprendimų projektai paprastai rengiami ne dėl pavienių adresų, o sudarius dešimties ir daugiau objektų sąrašą. Vėliau vykdomos kitos procedūros – užsakomi rinkos vertės nustatymai, kitos reikalingos pažymos, parengiama informacija apie parduodamą objektą ir pan., o tai užtrunka laiko“, – teigė A.Klemanskytė.

Ant Neries kranto

Kiti butai jau ne tokiose patraukliose vietose, namai mediniai, seni, o ir kaimynai nebūtinai bus tokie, su kuriais norėsis bičiuliautis ir jaukiai kieme leisti vasaros vakarus.

Tačiau vienas iš kito mėnesio aukcionų objektų gali išties sulaukti didelio susidomėjimo. Name Verkių g. 78 pirmajame aukšte parduodami du butai, jų pradinė kaina – beveik 12 tūkst. eurų. Mansardoje parduodami keturi butai, tiesa, visi labai maži (po 8,75 kv. m arba 19,5 kv. m). jų visų bendra pradinė kaina siekia beveik 8 tūkst. eurų. Pats namas visiškai šalia Verkių gatvės ir Neries upės, apsuptas žalumos.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Verkių g. 78–10
Vilniaus savivaldybės nuotr./Verkių g. 78–10

Šį namą, pasak Vilniaus vicemero Gintauto Palucko, reikėtų pardavinėti jau ne išskirsčius į atskirus butus, o kaip vieną bendrą objektą, nes namas senas, medinis, jam sutvarkyti prireiks tikrai didžiulių investicijų.

„Nugyvenimo būdu“

Paklaustas, kaip tokie butai, kaip esantis Vytauto gatvės žydrajame name, buvo taip nugyventi ir yra avarinės būklės, vicemeras tik šyptelėjo: „Nugyvenimo būdu“. Šiuo metu Vilniaus savivaldybė turi net apie 120–130 butų, kurie yra pripažinti netinkamais gyventi. Jie įtraukti į privatizuotinų sąrašus ir bus parduoti aukcionuose tiems, kas pasiūlys geriausią kainą.

„Socialinių būstų gyventojų kontingentas yra labai įvairus. Vieni žmonės turi vienokius gyvenimo įpročius ir tvarkas, kiti kitokius. Ir nepaisant to, kad pagal socialinio būsto nuomos sutartis jie įsipareigoja neniokoti, daryti einamąjį remontą ir pan., situaciją turime štai tokią. Pinigų paprastai jie neturi, neišreikalausi. Iškeldinti juos galima tik po ilgo ir sunkaus teismo proceso, kurio metu jie ten toliau gyvena ir daro, ką nori. Užtikrinti kontrolę turint apie 4 tūkst. butų yra sudėtinga, kontingentas yra ypatingas, o teismų praktika – sudėtinga“, – apie iššūkius apsaugoti turtą kalbėjo G.Paluckas.

Nepaisant to, kad pagal socialinio būsto nuomos sutartis jie įsipareigoja neniokoti, daryti einamąjį remontą ir pan., situaciją turime štai tokią, – sakė G.Paluckas.

Todėl neretai aukcione pardavinėjami butai išties gąsdina savo vaizdu, nors ir yra patraukliose sostinės vietose. Pasak G.Palucko, neretai tuos būstus nusiperka greta gyvenantys kaimynai. Arba vienas pirkėjas siekia įsigyti kelis tame pačiame name parduodamus butus.

Vilniaus savivaldybė pripažįsta, kad trūksta apskaitos, kiek ir kokios būklės butų miestas turi. Dabar bandoma informaciją sisteminti, beviltiškus būstus parduoti, o gautas lėšas panaudoti gerinant turimą butų fondą. Anksčiau aukcione už miesto nekilnojamąjį turtą gauti pinigai eidavo į bendrą miesto biudžetą, dabar – tam pačiam socialiniam būstui plėsti ir atnaujinti. 

Susidomėjimas yra, bet ne visus parduoda

Lapkričio 18–19 dienomis buvo paskelbta 12 aukcionų, iš kurių įvyko 8, iš viso parduota turto už 108 250 eurų. 

A.Klemanskytės teigimu, susidomėjimas spalio mėnesį aukcione parduodamais butais gerokai išaugo.

„Spalio mėn. 15min.lt ir kituose internetiniuose tinklalapiuose atsiradę straipsniai bei televizijoje parodyti reportažai apie Vilniaus miesto savivaldybės parduodamus butus sukėlė didelį susidomėjimą objektais. Sulaukėme daug skambučių, daug interesantų buvo atėję į savivaldybę susipažinti su dokumentais, tačiau ne visiems butams atsirado pirkėjų“, – sakė laikinoji Turto valdymo skyriaus vedėja.

Lapkričio 18–19 dienomis buvo paskelbta 12 aukcionų, iš kurių įvyko 8, iš viso parduota turto už 108 250 eurų. Dalyvių registravosi įvairiai: po vieną, du ar tris, o daugiausia – net 9 dalyviai – varžėsi dėl buto Kalvarijų g. 42-2A, kurio kaina nuo 5 100 eurų pakilo net iki 15 100 eurų.

Vilniaus sav. nuotr./Kalvarijų g. 42–2A
Vilniaus sav. nuotr./Kalvarijų g. 42–2A

Butas Krokuvos g. 41-5 (pradinė kaina – 2 800 eurų), kuriuo irgi itin domėtasi, pirkėjų vis dėlto nesulaukė: kadangi niekas neužsiregistravo, aukcionas neįvyko. Šis, kaip ir butai Sirpučių g. 4-2, Stepono Batoro g. 4-4, Baravyko g. 2-3 ir 4, kurie nebuvo parduoti lapkritį, bus parduodami pakartotinai.

Nuo kitų metų Vilniaus savivaldybė ketina atsisakyti ir gyvai vykstančių aukcionų, jie bus perkelti į elektroninę erdvę, kaip tai jau daro antstoliai, Registrų centras. Tokiu būdu informacija plačiau pasklis, galbūt atsiras ir daugiau turtingų pirkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius