Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ikea“ sukurtai pabėgėliams skirtai pastogei – speciali premija

Londono dizaino muziejus „Beazley“ premija kasmet apdovanoja už dizainą, kuris skatina pokyčius, didina prieinamumą, išplečia ribas bei atitinka metų dvasią. Neseniai paaiškėjo, jog 2016 metų apdovanojimas atiteko „Ikea“ fondo ir Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūrai UNHCR už jų šiuolaikišką surenkamąją pastogę „Better Shelter“. Architektūros objektui „Beazley“ premija atiteko antrą kartą iš 9.
Apdovanota „Ikea“ pastogė
Apdovanota „Ikea“ pastogė / „The Design Museum“ nuotr.
Temos: 2 Pabėgėliai IKEA

Prieš porą metų sukurtos pastogės „Better Shelter“ koncepcijos pagrindas – kuo patogesnis transportavimas bei kuo geresnės gyvenimo sąlygos. Kuriant šias pastoges, ypač pravertė kompanijos „Ikea“ baldų gamybos patirtis. Mat pabėgėliams nuo stichinių nelaimių ar karinių konfliktų tarnaujančios „Ikea“ fondo ir UNHCR pastogės transportuojamos itin patogiai – it įprasti „Ikea“ korpusiniai baldai.

Pastogė „Better Shelter“ – ne vien stogas virš galvos nuo lietaus, bet ir šiuolaikiškas surenkamas statinys su langais, durimis, saulės plokštėmis ir šviesos diodų (LED) šviestuvais. Pažymėtina, jog šioms dviejose pakuotėse su visais reikiamais įrankiais transportuojamoms pastogėms surinkti pakanka 4 valandų. Šiuo metu pasaulyje yra naudojama apie 30.000 tokių laikinųjų pastogių.

Telegraph.co.uk puslapio fragmentas/IKEA stato namus pabėgėliams
Telegraph.co.uk puslapio fragmentas/IKEA stato namus pabėgėliams

Beje, 2016-ųjų metų Londono dizaino muziejaus „Beazley“ premija už pabėgėliams skirtą pastogę „Better Shelter“ yra priešingo pobūdžio nei architektūros objektas, nusipelnęs 2014-ųjų premijos. Tuomet ji buvo įteikta pernai mus palikusiai architektei Zahai Hadid už prabanga trykštantį Heydaro Aliyevo centrą Baku mieste (Azerbaidžanas).

Londono dizaino muziejuje pastogės „Better Shelter“ ekspoziciją galima apžiūrėti iki vasario 19 dienos.

Parengta pagal Londono dizaino muziejaus informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius