Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 principai, padėsiantys atsisakyti nereikalingų daiktų bei įvesti harmoniją namuose

Satyros meistras George'as Carlinas, kritikuodamas amerikiečių visuomenės vartojimo įpročius, yra pajuokavęs, jog esminis žmogaus gyvenimo tikslas – surasti vietos savo daiktams. Iš tiesų, daugelio namai nepastebimai virsta milžiniškais daiktų sandėliais. Kodėl mūsų gyvenime atsiranda erzinantis daiktų perteklius? Kaip jo atsisakyti?
Iittala X Issey Miyake interjeras / „Iittala“ nuotr.
Issey Miyake interjeras / „Iittala“ nuotr.

Senas posakis byloja: kuo ilgiau gyvename, tuo daugiau „užgyvename“. Net ir tie, kurie sako, jog turi tikrai nedaug, susiima iš galvos tada, kai tenka kraustytis: na ir iš kur visko tiek prikaupta?!

Anksčiau ar vėliau namai prisipildo dovanotais, paveldėtais, atiduotais ir, galiausiai, pačių pirktais daiktais. Kai daiktai nebetelpa lentynose ar spintose, juos grūdame į tamsius kambarius, išnešame į sandėliukus, o iš ten – gabename į kaimus, sodybų rūsius ir daržines.

Kas žino, gal šių daiktų prireiks po 10, 20 ar net 100-to metų. Galbūt. Tačiau tikrai ne visko. Pakalbėkime apie daiktų vertę.

Kaip gyventi laisviau?

Pirk pigiai, nebus gaila išmesti“, „gal ne tokie kokybiški, bet užtat – įvairūs“ – šias ir panašias frazes tikrai ne sykį esate girdėję.

Į kiekybę orientuoti motto mus skatina investuoti į vertės neturinčius (ne)reikalingus daiktus. Norime daugiau, bet gauname mažiau: vietoj vertės – šūsnį šlamšto.

VIDEO: George Carlin Talks About "Stuff"

Žinoma, mūsų investicinės galimybės tiesiogiai priklauso nuo gaunamų pajamų. Tačiau ne veltui sakoma: „Ubagas moka du kartus“. Pataupę vienur, su kaupu sumokame kitur – ir nesvarbu, ar kalbame apie žieminius batus, ar buitinę techniką, baldus ar namų apyvokos daiktus.

Todėl mažiau visuomet yra daugiau. Išlaikydami kokybę ir kuklumą galime gyventi laisviau – išlaikyti ir tvarką, ir vertę kiekviename žingsnyje. Tačiau kaip atsirinkti vertingus daiktus ir sumažinti jų kiekį namuose?

3 auksinės taisyklės

Skandinaviško minimalizmo stilistika, prieš keletą dešimtmečių išpopuliarėjusios visame pasaulyje, yra išgryninusi 3 svarbiausius principus – tai kokybė, funkcionalumas ir ilgaamžiškumas.

Mažiau visuomet yra daugiau. Išlaikydami kokybę ir kuklumą galime gyventi laisviau – išlaikyti ir tvarką, ir vertę kiekviename žingsnyje.

Nors šie principai daugiau taikomi namų apyvokos daiktams, tačiau juos nesunkiai galime pritaikyti ir perkant rūbus, avalynę, buitinę techniką bei kt.

Įkvepiančiu pavyzdžiu gali tapti mažame Suomijos miestelyje užgimusi menininkų ir amatininkų – „Iittalos“ – koncepcija, kurią gamintojai išlaiko iki šių dienų. Anot „Iittalos“ kūrėjų, harmoniją namuose sukuria išliekamąją vertę turintys daiktai, kurie gali atlikti daugybę skirtingų funkcijų.

Skandinaviškas interjeras / „Iittala“ nuotr.
Skandinaviškas interjeras / „Iittala“ nuotr.

Suomių gamintojai gali būti vadinami tikraisiais šios srities „konservatoriais“ – metai iš metų jų kuriami rankų darbo gaminiai yra gaminami tuo pačiu būdu, išlaikant prieš daugybę dešimtmečių sukurtą originalią gaminio formą (kinta tik dydis ir spalva).

Pavyzdžiui, 1936 metais pasaulinėje Paryžiaus parodoje pristatyta Alvaro Aato vaza savo organišką formą išlaikiusi iki šių dienų. Nepakitęs yra ir jos gamybos būdas: Aalto vazos sudedamąsias dalis gamina 7 meistrai, gamyba susidaro iš 12-kos etapų, kurie trunka apie 30 darbo valandų.

Alvaras Aalto ir jo sukurta vaza / „Iittala“ nuotr. koliažas
Alvaras Aalto ir jo sukurta vaza / „Iittala“ nuotr. koliažas
Aalto vazos gamyba / „Iittala“ nuotr. koliažas
Aalto vazos gamyba / „Iittala“ nuotr. koliažas

Dėl išskirtinio gamybos būdo ši vaza įgija vertę ir pranoksta masiniu gamybos būdu pagamintas alternatyvas. Suomijoje Aalto vazos, kaip ir tiems patiems gamintojams priklausančio menininko Oivos Toikkos stiklo paukščiai, yra perduodamos iš kartos į kartą.

Pradėkime nuo indų

Dar viena priežastis, kodėl verta atsigręžti į skandinavišką minimalizmą – tai organiškas šio stiliaus kūrybiškumas. Jeigu kiekvienas įgytas daiktas yra patvarus ir nepretenzingas – jį galima panaudoti ne tik skirtingoms funkcijoms, bet ir skirtingų progų metu.

Atsisakykime, to, kas nevertinga, ir pasilikime tik geriausius daiktus.

Ypač didelę svarbą čia vertėtų teikti indams, kurių namuose dažniausiai turime daugiau, nei reikia, dalį kurių panaudojame tik kartą per metus ar net dešimtmečius. Atsisakykime, to, kas nevertinga, ir pasilikime tik geriausius daiktus.

Tarkime, šiandien galime rinktis indus, kuriuose galima ne tik serviruoti patiekalus, bet ir gaminti maistą. Įsivaizduokite, jog puodelyje, iš kurio kiekvieną rytą geriate kavą ar arbatą, galite iškepti keksiuką ar užšaldyti uogas.

Skandinaviškas interjeras / „Iittala“ nuotr.
Skandinaviškas interjeras / „Iittala“ nuotr.

Taip pat ir taurės, kurių dažnas prikaupia ne vieną sekciją, gali užimti tik minimalią jūsų indaujos dalį, jeigu rinksitės universalius (tinkančius įvairiems gėrimams) ir kompaktiškus gaminius.

Dar vienas patarimas: rinkdamiesi interjero elementus (ar pildydami jau turimus), atkreipkite dėmesį į tai, kad jie tarpusavyje derėtų – turėtų bendrą estetinę dvasią. Tokiu būdu galėsite kombinuoti indus net ir iš skirtingų laikmečių bei kolekcijų, ir jums nereikės kaupti atskirų jų rinkinių.

Galėdami išnaudoti tuos pačius daiktus skirtingiems tikslams bei progoms – sutaupysite vietos. Investuodami į kokybiškus menininkų darbus gausite išskirtinę vertę, kuri bus ilgaamžė. Suomių gamintojai – tiek vienas iš daugelio pavyzdžių.

Nepamirškite – mažiau yra daugiau kiekviename žingsnyje.

„Iittala“ produktai: www.ginalasinterjeras.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius