-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 įkvėpimo šaltiniai, iš kurių galite pasisemti idėjų savo būsto interjerui

Ieškote įdomių interjero sprendimų savo naujiesiems namams? O gal norite atsinaujinti jau turimo būsto apdailą ir dekorą? Apie tai, kur galima pasisemti įkvepiančių idėjų interjero kūrimui, pasakoja „Nacionalinio interjero konkurso 2017“ dalyvės – Jurgita Mockutė, Eglė Mišinytė ir Gintautė Kisieliūtė.
 123rf nuotr./Idėjos interjero kūrimui
123rf nuotr./Idėjos interjero kūrimui

1. Interneto galerijos

Asmeninio archyvo nuotr./Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės komanda
Asmeninio archyvo nuotr./Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės komanda

„Pritrūkę idėjų tiek profesionalūs dizaineriai, tiek žmonės, savarankiškai kuriantys savo namus, pirmiausia pasisemti minčių bando interneto galerijose, tokiose, kaip „Pinterest.com“ ar „Houzz.com“, – šiuos, lengvai interneto vartotojams prieinamus interneto šaltinius nurodo interjerų kūrėja J.Mockutė.

Tiesa, ji pastebi, jog idėjų paieška, naršant panašaus tipo interneto šaltinius, turi vieną tapačią problemą – čia riba tarp kopijos ir įkvėpimo tampa labai slidi. Todėl ieškant patinkančių interjero detalių svarbu atrasti tai, kas artima sau – atitinka kiekvieno gyvenimo būdą ir skonį.

Jurgitos Mockutės ir Eglės mišinytės kurtas interjeras
Jurgitos Mockutės ir Eglės mišinytės kurtas interjeras

Interjero dizainerė G.Kisieliūtė teigia, jog internetų archyvuose atrasti interjero sprendimai – įdomios kompozicijos, originalūs spalvų ar apdailos medžiagų deriniai – gelbsti tuomet, kai trūksta įkvėpimo.

„Kaupiu viską vienoje vietoje ir kai pritrūkstu įkvėpimo ar ieškau tinkamiausio sprendimo, sukauptas nuotraukas peržiūriu. Gana dažnai tokia metodika pasiteisina, ir galiausiai aš iš tiesų pritaikau išsaugotą vaizdinį kaip realizuojamą koncepciją, idėją“, – patirtimi dalijasi interjerų kūrėja.

2. Kelionės

Asmeninio archyvo nuotr./Gintautė Kisieliūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Gintautė Kisieliūtė

„Vienas pagrindinių dalykų, įkvepiančių labiausiai – tai kelionės. Nebūtinai todėl, kad kitur daug labiau išvystyta dizaino ir interjero, architektūros sritis. Labiau dėl to, kad atsiriboję nuo rutinos, mes iš tiesų atsimerkiame ir pamatome tai, kas mus supa“, – apie savo įkvėpimo šaltinius pasakoja G.Kisieliūtė.

Jos pastebėjimu, žmogus, nuolat būdamas toje pačioje aplinkoje, tampa nepastabus detalėms, todėl svarbu ieškoti galimybių, kaip praturtinti turimą įspūdžių rezervuarą.

Šią mintį antrina ir interjero dizainerė E.Mišinytė, teigdama, jog iš kelionių žmogus parsiveža išskirtinį jausmą, patirtą lankant skirtingas vietoves. „Dažniausiai įsimename ne atskiras detales, o visumą. Nors gali nutikti ir atvirkščiai – kilti noras atkartoti viešbučio kambario planinį sprendimą ar tapetų spalvą savo miegamajame“, – pastebi interjerų kūrėja.

3. Pažintys

„Tam tikros idėjos aplanko tiesiog bendraujant su žmonėmis. Kalbėdama su draugais, užsakovais, konsultuodama žmones, išgirstu tam tikrus probleminius klausimus, su kuriais jie susiduria ar yra nepatenkinti.

Būtent tokie uždaviniai man suteikia įkvėpimo išspręsti tai tarsi loginę mįslę, kaip situaciją, kurioje esama diskomforto ir norima grožio bei patogumo“, – pastebi G.Kisieliūtė.

Panašia logika gali vadovautis ir tie, kurie ieško idėjų savo būstui. Juk ko ne kiekvienas pažįstamas žmogus gali pasidalinti savo patirtimi, kuriant interjerą, ieškant patogesnių funkcinių sprendimų būste ir t.t.

Jurgitos Mockutės ir Eglės mišinytės kurtas interjeras
Jurgitos Mockutės ir Eglės mišinytės kurtas interjeras

4. Kinas

„Tikriausiai nėra geresnio įkvėpimo šaltinio, kaip geriausių pasaulyje filmų kūrėjų vaizduotė“, – įsitikinusi J.Mockutė. Ji pateikia pavyzdį – mistinį trilerį „Vaiduoklis“ (orig. The Ghost Writer), kurio įtemptą veiksmą sušvelnina rami lakoniška aplinka.

„Šio filmo interjere meistriškai žaidžiama neutralia, žemiškų spalvų palete. Interjeras minimalistinis, labai vyriškas. Tiek eksterjere tiek interjere dominuoja natūralių medžiagų tekstūros, naikindamos ribą tarp lauko ir vidaus“, – apie įkvepiančias detales, kurias galima užfiksuoti žiūrint šį filmą, pasakoja interjerų kūrėja.

Kadras iš filmo „Vaiduoklis“
Kadras iš filmo „Vaiduoklis“

J.Mockutė išskiria ir interjero dekoro detales, pastebimas TV seriale „Seksas ir miestas“ (orig. Sex and the City). „Nuotraukų rėmelių gausa, asimetriškos lentynos, kavos staliuko zona, netipinė virtuvė ir visų svarbiausia erdvi drabužinė – visi šie elementai, regimi Karės Bredšou, bute, labai greitai tapo plačiai naudojami.

Tačiau serialo kūrimo metu, dešimto dešimtmečio pabaigoje, jos buto interjeras, buvo, beje ir pati herojė, buvo novatoriškas ir išskirtinis“, – teigia pašnekovė.

5. Fragmentai iš praeities

E.Mišinytės pastebėjimu, istorinių laikmečių fragmentai gali būti aktualūs kuriant šiuolaikinį interjerą: „Puikus pavyzdys – naujai atgimęs Art Deco stilius. Šio stiliaus elementai buvo labai populiarūs paskutiniais metais vykusioje parodoje „Salone de Mobile”.

Kaip teigia interjero kūrėja, viename interjere gali pintis skirtingų laikmečių daiktai – novarotiško moderno, klasikos, retro elementai. Tačiau svarbiausia, kad jie turėtų vieningą jungiamąją grandį ir netaptų tiesiog kiču.

„Paprastai sukantis toje kūrybinėje dizaino virtuvėje, idėjų kyla daugiau nei jų pavyksta įgyvendinti – būtent todėl, mano manymu, projektuojant savo būstą, vis tik yra naudinga pasitelkti dizainerio pagalbą, originalių minčių turintį į valias“, – įsitikinusi G.Kisieliūtė.


Dėmesio! Skaitytojams primename, jog už labiausiai patikusius „Nacionalinio interjero konkurso 2017“ interjerus bus galima balsuoti vasario 17 – kovo 2 dienomis.

Susipažinti su konkurso dalyviais, jų pateiktomis koncepcijomis bei įvertinti labiausiai patikusias interjero idėjas galite čia.

Nacionalinį interjero konkursą jau antrus metus iš eilės inicijuoja investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovė „Hanner“, šiemet konkurso darbai bus realizuoti „B23“ projekte Naujamiestyje.

Keturi daugiausiai portalo 15min skaitytojų balsų surinkę konkurso dalyviai pateks į antrąjį etapą ir realizuos savo idėjas ir sukurtas interjero koncepcijas, įrengiant butus pagal pateiktus brėžinius.

Gegužės mėnesį numatyto antrojo etapo balsavimo metu paaiškės, kuris iš įgyvendintų interjero sprendimų bus paskelbtas nugalėtoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius