-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5-ios didžiausios interjero kūrimo klaidos

Kurdami savo būsto interjerą neišvengiame klaidų. Ypač tuomet, kai visus planus rengiame patys, be profesionalo įsitraukimo. Nors su kai kuriais trūkumais ir išmokstame „susigyventi“, tačiau ilgainiui jie pradeda erzinti – norisi viską pakeisti kardinaliai. Kokių klaidų galime išvengti apie jas žinodami iš anksto? Komentuoja „Nacionalinio interjero konkurso 2017“ dalyvės – Agnė Šukštulytė ir Kristina Grybaitė.
Interjeras / 123rf.com
Interjeras / 123rf.com

1. Emocinis daiktų pirkimas

Asmeninio archyvo nuotr./Agnė Šukštulytė
Asmeninio archyvo nuotr./Agnė Šukštulytė

„Žmonės dažnai perka priebėgom – pamato patinkantį daiktą ir jį nusiperką, nepriklausomai nuo jo kainos ar konteksto interjere“, – pastebi interjerų kūrėja A.Šukštulytė. Taip nutinka tuomet, kai nėra iš anksto numatomas planas – kam ir kiek galima išleisti.

Tuomet interjeras kuriamas iš skirtingų, emocionaliai nupirktų daiktų kratinio. „Tai nebėra interjeras tikrąja to žodžio prasme, nes jame nėra daiktų, medžiagų, tekstūrų ir spalvų vienovės“, – įsitikinusi A. Šukštulytė.

„Tik nuoseklus darbų ir pirkinių planavimas duoda gerų rezultatų. Ta pati taisyklė galioja ir dirbant su interjero dizaineriu – kuo daugiau blaškysitės, tuo didesnė tikimybė, jog pamesite kryptį, įsivels klaidų“, – papildo interjero dizainerė K.Grybaitė.

2. Nepakankamas apšvietimas

Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Grybaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Grybaitė

„Blogas apšvietimas gali pagadinti ir gražiausią interjero idėją. Būtina apgalvoti ne tik apie pagrindinius apšvietimo taškus, bet kartu ir nepamiršti papildomo apšvietimo – toršerų, sieninių šviestuvų, užslėptų užuolaidų ar nišų ar baldų apšvietimo“, – teigia K.Grybaitė.

Jos pastebėjimu, foninė šviesa sukuria ne tik jaukumą, bet ir daug patogumų: „Tarkime, norėdami skaityti ar užsiimti rankdarbiais tiesiog galite įsijungti papildomą apšvietimą ir turėti šviesą toje zonoje, kurioje esate.“

A.Šukštulytė juokaudama pastebi, jog parinkus netinkamą apšvietimą virtuvėje, net ir maistas gali atrodyti neskanus.

„Kartais žmonės išsirenka spalvotą šviestuvą virtuvinio stalo apšvietimui, kurio gaubtas yra žalias. Kai tas šviesos srautas yra žalsvos spalvos, nes atsispindi nuo gaubto, tuomet maistas jo apšviestas atrodo kitoks nei iš tikrųjų, ir patiekalas lėkštėje gali atrodyti negardžiai“, – apie klaidas, kylančias iš nežinojimo, pasakoja interjero kūrėja.

A.Šukštulytės interjeras (viršuje)
A.Šukštulytės interjeras (viršuje)
A.Šukštulytės interjeras (viršuje)
A.Šukštulytės interjeras (viršuje)

3. Netinkamas spalvų parinkimas

Kalbėdama apie klaidas, kurias dažnas padaro, rinkdamasis spalvas, A.Šukštulytė pabrėžia netinkamą jų taikymą nedidelėse patalpose. „Nedidelėse patalpose reiktų vengti tamsių atspalvių, grubaus rašto tapetų, kas gali optiškai sumažinti jų erdvę.“

Taip pat didesnį dėmesį reiktų skirti ornamentų harmonijai – ne tik sienų ar tapetų, bet ir baldų ar interjero detalių spalvinei žaismei. „Jeigu norite, jog kambario akcentu taptų gėlėta sofa, atitinkamai reikia priderinti ir sienų atspalvį, kad šis derėtų su baldo spalvomis.

Ta pati sąlyga galioja ir renkantis miegamojo patalynę – ji užima pakankamai daug erdvės, ir jeigu jos spalvinė gama smarkiai skiriasi nuo bendro kambario interjero, tai irgi krenta į akis“, – plačiai komentuoja A.Šukštulytė.

K.Grybaitės pastebėjimu, dalis naujakurių būsto sienų spalvas renkasi vadovaudamiesi ne tuo, kas jiems patiems iš tiesų patinka, bet tuo, kas tuo metu populiaru ir madinga.

Namas Kaišiadoryse / K.Grybaitės interjeras
Namas Kaišiadoryse / K.Grybaitės interjeras

„Jeigu šiuo metu yra madingas betonas ir 40 pilkų atspalvių, nebūtinai tai tiks ir jums. Reikia rinktis tuos atspalvius, kurie atspindi jus ir jūsų gyvenimo būdą“, – teigia interjero dizainerė.

Tuo tarpu A.Šukštulytė teigia, jog domėtis madomis yra svarbu: „Interjeras turi atspindėti mūsų laikmetį, jo kontekstą. Galime rinktis klasikinį interjerą, tačiau jis turi atrodyti šiuolaikiškai. Todėl domėtis tuo, kaip kuriama šiandieninė interjerų estetika, rekomenduoju kiekvienam. Atradę patinkančius sprendimus suprasite, kas jums iš tiesų patinka, ir kas kuria harmoniją interjere. Tokiu būdu išvengsite didelių klaidų.“

4. Neproporcingi baldai

Kaip ir tamsūs atspalviai, masyvūs baldai nedidelėse patalpose – dažnai pasitaikančios interjero kūrimo klaidos.

Prieš renkantis baldus, interjero kūrėjos pataria išsimatuoti tiek patalpą, tiek ir baldus bei maksimaliai vizualizuoti, kokią erdvės dalį perkamas daiktas užims jūsų bute.

K.Grybaitės interjeras
K.Grybaitės interjeras

5. Apdailos ir daiktų nedarna

Dar viena, itin dažnai pasitaikanti interjero kūrimo klaida – neproporcingos investicijos į skirtingas būsto zonas. „Tarkime, labai prabangus vonios kambarys, o visa likusi erdvė labai minimalistinė“, – pavyzdį pateikia A.Šukštulytė.

„Dažnai žiūrima į vieną patinkančią detalę ir nematoma visumos. „Harmoningas visumos suvaldymas ir duoda puikų rezultatą.Lietuvoje yra labai daug gerų specialistų-jeigu neįperkate itališkų baldų-mūsiškiai meistrai kuo puikiausiai pagamins ne ką prastesnį baldą. Juk ir paprastesnio dizaino geros kokybės baldas ženkliai vertingesnis nei pigi kopija“, – pastebi K.Grybaitė.

K.Grybaitės interjeras
K.Grybaitės interjeras

A.Šukštulytės teigimu, norintys labai prabangaus interjero, tačiau neturintys nei aiškaus plano, nei pakankamai lėšų, ima pirkti pigius, nekokybiškus daiktus, kurie tik sukuria prabangos įspūdį. „Tokiu atveju gaunamas rezultatas – ne prabangaus, o kičinis interjeras“, – teigia interjero dizainerė.

Ji pataria visuomet įsivertinti turimą biudžetą ir dėl norimos vizijos konsultuotis su interjero profesionalais, galinčiais patarti, kaip maksimaliai įgyvendinti idėjas su turimomis lėšomis.


Dėmesio! Skaitytojams primename, jog už labiausiai patikusius „Nacionalinio interjero konkurso 2017“ interjerus bus galima balsuoti vasario 17 – kovo 2 dienomis.

Susipažinti su konkurso dalyviais, jų pateiktomis koncepcijomis bei įvertinti labiausiai patikusias interjero idėjas galite čia.

Nacionalinį interjero konkursą jau antrus metus iš eilės inicijuoja investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovė „Hanner“, šiemet konkurso darbai bus realizuoti „B23“ projekte Naujamiestyje.

Keturi daugiausiai portalo 15min skaitytojų balsų surinkę konkurso dalyviai pateks į antrąjį etapą ir realizuos savo idėjas ir sukurtas interjero koncepcijas, įrengiant butus pagal pateiktus brėžinius.

Gegužės mėnesį numatyto antrojo etapo balsavimo metu paaiškės, kuris iš įgyvendintų interjero sprendimų bus paskelbtas nugalėtoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius