Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interjero dizaineris – kada ir kodėl be jo negalime išsiversti?

Kurdami savo namus esame linkę pasikliauti savo intuicija. Tiesa, spalvų ir interjero detalių derinimas – tik viena kūrybinio darbo dalis. Funkcinis būsto išplanavimas reikalauja specifinių žinių, kurias mums gali suteikti tik šios srities specialistas. Apie interjero dizainerio svarbą būsto įsirengimo procese kalbamės su „Nacionalinio interjero konkurso 2017“ dalyvėmis – Aušrine Šeibeliene ir Vaida Kandratavičiūte.
Interjero dizaineriai
Interjero dizaineriai / 123rf.com nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Aušrinė Šeibelienė
Asmeninio archyvo nuotr./Aušrinė Šeibelienė

„Interjero dizainerio žinios ypač reikalingos tuomet, kai perkate būstą tik su daline apdaila, t.y. kai jame numatyti tik bendrieji santechnikos mazgų ir elektros įvadai, o jums reikia pilno funkcinio erdvės išplanavimo“, – teigia interjerų kūrėja A.Šeibelienė.

Šią mintį antrina ir interjero dizainerė V.Kandratavičiūtė: „Architektai, kurie projektuoja daugiabutį, yra numatę tik tam tikrus standartizuotus reikalavimus. Tačiau buto erdvės nėra orientuotos į individualius poreikius.“

Abi pašnekovės pabrėžia, jog kiekvieno žmogaus gyvenimo būdas skiriasi, todėl kuriant savo namus svarbu atsižvelgti į daugybę faktorių – kiek laiko žadate praleisti namuose, kokiu rimtu dirbate (ir ar dirbate namuose), ar mėgstate gaminti ir t.t.

V.Kandratavičiūtės nuotr./V.Kandratavičiūtės kurtas interjeras
V.Kandratavičiūtės nuotr./V.Kandratavičiūtės kurtas interjeras

Spalvų parinkimas – mažiausia problema

„Užsakovai, turintys gerą skonį, gali ir patys atsirinkti spalvas, tekstūras, įsigyti kokybiškus baldus ir susikurti interjero dekorą. Tačiau funkcinius sprendimus – kur ir kaip išdėstyti baldus ir apšvietimą, kas reikalauja ergonomijos žinių, siūlau palikti interjero dizaineriui“, – pataria A.Šeibelienė.

Remdamasi savo praktika, interjero kūrėja pastebi, jog dalis užsakovų, pradėję patys kurti funkcinį būsto išplanavimą, „užstringa“ pradiniame etape. „Dalis žmonių į mane kreipiasi supratę, jog labai daug klaidų padarė, ir jiems reikia padėti jas spręsti, siūlant naujus sprendimus turimoje situacijoje“, – pasakoja pašnekovė.

A.Šeibelienės nuotr./A.Šeibelienės kurtas interjeras
A.Šeibelienės nuotr./A.Šeibelienės kurtas interjeras

Pirminio (techninio–funkcinio) interjero planavimo svarbą pabrėžia ir V.Kandratavičiūtė. Jos teigimu, užsakovas, neturintis specialaus išsilavinimo, negali žinoti apie ergonominius standartus ir reikalavimus.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaida Kandratavičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Vaida Kandratavičiūtė

„Tarkime, kokio pločio turi būti praėjimai tarp lovos ir sienos arba lovos ir spintos. Arba, koks turėtų būti apšvietimas, kad jūs galėtumėte normaliai dirbti arba žiūrėti į save veidrodyje.

Galiausiai, kokio storio turi būti garso izoliacija, kad jautresnis žmogus galėtų ramiai miegoti, kol kitas kitame kambaryje dirba. Tokias žinias gali turėti tik tas, kuris įsirenginėja nebe pirmus namus ir turi daug įvairios patirties ir praktikos“, – pasakoja interjerų kūrėja.

Skirtingi poreikiai

Tiek A.Šeibelienė, tiek ir V.Kandratavičiūtė pastebi, jog poros ar šeimos į interjero kūrėjus kreipiasi tuomet, kai neranda bendro sutarimo, bendros vizijos, kaip turėtų atrodyti jų kuriamas būstas.

„Pavyzdžiui, žmona nori klasikos, o vyras – skandinaviško moderno. Tenka laviruoti, nes pusė darbo yra dizainerio, o pusė – psichologo. Norisi atrasi vieningą interjero idėją, kad abu gyventojai jaustųsi gerai“, – apie darbo specifiką pasakoja A.Šeibelienė.

V.Kandratavičiūtės teigimu, interjero dizaineris ypač gelbsti tuomet, kai užsakovai nežino tiksliai, ko nori. „Dažniausiai būsto šeimininkai pasimeta interjero pavyzdžių gausoje. Jiems būna sunku identifikuoti, kuriuos elementus jie norėtų pritaikyti savo namuose. Mūsų darbas iš tiesų yra ir psichologinės prigimties – kaip per pavyzdžius, analogus suprasti ir atrasti, ko jiems reikia“, – įžvalgomis dalijasi interjerų kūrėja.


Dėmesio! Skaitytojams primename, jog už labiausiai patikusius „Nacionalinio interjero konkurso 2017“ interjerus bus galima balsuoti vasario 17 – kovo 2 dienomis.

Susipažinti su konkurso dalyviais, jų pateiktomis koncepcijomis bei įvertinti labiausiai patikusias interjero idėjas galite čia.

Nacionalinį interjero konkursą jau antrus metus iš eilės inicijuoja investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovė „Hanner“, šiemet konkurso darbai bus realizuoti „B23“ projekte Naujamiestyje.

Keturi daugiausiai portalo 15min skaitytojų balsų surinkę konkurso dalyviai pateks į antrąjį etapą ir realizuos savo idėjas ir sukurtas interjero koncepcijas, įrengiant butus pagal pateiktus brėžinius.

Gegužės mėnesį numatyto antrojo etapo balsavimo metu paaiškės, kuris iš įgyvendintų interjero sprendimų bus paskelbtas nugalėtoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius