Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas dar, be vonios su liūto letenomis, kuria klasikinę vonią?

Naujamiesčio kvartalo „B23“ butuose jau prasidėjo plytelių klijavimo darbai – pamažu ryškėja vaizdas, kaip atrodys vonios kambariai. Dvi Nacionalinio interjero konkurso finalistės – Agnė Kisielienė ir Kristina Grybaitė, savo kuriamoms vonioms parinko klasikinį arba klasikinių elementų turintį stilių. Dizainerių teiravomės, į ką reikėtų atkreipti dėmesį įrenginėjant tokio stiliaus vonią, kaip išsirinkti plyteles ir ar senasis dekoravimo būdas „šviesesnės plytelės – siaura juostelė – tamsesnės plytelės“ jau yra beviltiškai pasenęs.
Vonia
Vonia / Agnės Kiselienės vizul.

Agnė Kisielienė savo dekoruojamam butui rinkosi klasikinę vonią, tačiau jos grindims parinko modernias, trimačio vaizdo efektą sukuriančias plyteles. Taip pat šalia veidrodžio ji pakabins klasikinio stiliaus šviestuvus, o likusį patalpos apšvietimą sudarys į lubas įleisti šviestuvėliai. Šalia vonios ji įrengė apšviestas nišas higienos reikmenims susidėti.

„Nišas rinkausi ne tik dėl funkcijos, tačiau ir dėl estetinio vaizdo – buvo galimybė jas ten nesunkiai suformuoti. Taip pat suplanavau dvi juodas spinteles – nes bent jau moterims vonioje reikia erdvės, kur viską susidėti“, – sakė dizainerė.

Svarbu pagalvoti apie erdvę daiktams

A. Kisielienė taip pat ieškojo įdomesnės klasikinės vonios. Dušo kabinose rečiau galima pritaikyti klasikinį stilių pabrėžiančius sprendimus – juk jų niekaip nepastatysi ant liūto kojų.

Ar egzistuoja kokios nors vonios planavimo taisyklės? Dizainerė sako, jog viskas labai priklauso nuo vonios patalpos formos.

„Žinant formą reikia mėginti visus reikiamus prietaisus išdėlioti toje erdvėje. Geriau suplanuoti taip, kad atsidarius duris prieš jas nestovėtų klozetas, geriau – spintelė su veidrodžiu ar vonia. Jei patalpa pailga – dažniausiai prietaisai ir baldai išsidėlioja linijomis kairėje ir dešinėje pusėse. Dar vienas patarimas – nepristumkite klozeto labai arti vonios“, – patarė A. Kisielienė.

Vonios dekorui ji nepatartų rinktis tamsių spalvų. Šviesios ir šaltos spalvos vizualiai didina erdvę. Kaip derinti plyteles? „B23“ kvartale įrengiamo buto atveju A. Kisielienė pasirinko margas vonios grindis ir marmuro raštą atkartojančias sienas.

„Margumas, jei jo nedaug, turėtų vizualiai padidinti patalpą. Mano pasirinktos plytelės vadinasi „3D“, jos sukuria trimačio vaizdo iliuziją, todėl voniai priduos gylio“, – kalbėjo A. Kisielienė.

Dizainerė sakė, jog jei jus traukia įdomesnės, raštuotos plytelės, joms reikėtų skirti kurią nors vieną zoną: virš vonios arba tarp veidrodžio ir spintelės. Per didelis marginimas vėliau vargins.

Svarbiausia: ne plytelių spalva, o tekstūra

Seniau buvo itin populiaru vonias dekoruoti principu „marškiniai-diržas-kelnės“, kai viršutinė patalpos dalis buvo išklijuojama šviesiomis plytelėmis, jas perjuosdavo dekoratyvinė juosta, o žemiau – tamsiai mėlynos ar kitos sodrios spalvos plytelės. A. Kisielienė sako, jog toks vonios plytelių išdėstymas – atgyvena. Toks vonios dekoras buvo būdingas klasikiniam stiliui, tačiau dabar klasikos pojūtis dažniau kuriamas reljefinėmis, iškiliomis plytelėmis.

„Dabar dažniau visai voniai naudojamos vienodos plytelės: madingi natūralūs akmens raštai, plytelės ne kaip nors nudažytos, o turi natūralaus margumo, žaidžiama tekstūromis. Apskritai ir klasikinėse plytelių kolekcijose, dekoratyvinės plytelės išsiskiria ne spalva, o būtent tekstūra. Dar vienas variantas: kai apačia išklijuojama plytelėmis, o viršus nudažomas“, – sakė A. Kisielienė.

Vonios erdvėje stilių pabrėžti galima ir įvairiomis smulkiomis interjero detalėmis.

„Net „gyvatukas“ gali būti ne tik tradicinis, mums pažįstamos kopetėlių formos, o bronzinis, auksinis, su juo dera tokių pat atspalvių maišytuvai, muilo dozatorių antgaliai. Savo vonioje aš taip pat naudosiu aukso atspalvio maišytuvus“, – sakė A. Kisielienė.

Įspūdingi šviestuvai vonioje – kodėl gi ne?

Klasikinio stiliaus rakteliais dekoruotą vonią kurianti dizainerė Kristina Grybaitė sako, jog vonioje plytelės – svarbiausia interjero dalis.

„Svarbi yra plytelių forma. Dabar pastebiu, jog gaminamos arba pailgos, arba labiau kvadratinės formos plytelės. Aš rinkausi Viduržemio jūros stilistikos plyteles. Klasikos įspūdį labai sustiprina grindjuostė arba užbaigimo juostelė - šiuo atveju rinkausi apdailinę grindjuostę, kuri yra pritaikyta šlapioms patalpoms. Antras labai svarbus akcentas – šviestuvai“, – sakė K. Grybaitė.

Kristinos Grybaitės vizual./Vonia
Kristinos Grybaitės vizual./Vonia

Iš tiesų didingi šviestuvai vonios kambaryje – neįprasta. Tačiau dizainerė teigia, kad klasikiniam stiliui tai beveik privalomas akcentas.

„Man tai taip įaugę į kraują, kad net nesvarstau įleidžiamų šviestuvų. Tik kai klientai nusistebi, prisimenu. Iš tiesų šviestuvas vonioje nekelia jokios rizikos – svarbiausia, kad jis nekabėtų pačioje dušo kabinoje“, – juokiasi K. Grybaitė.

Ji pabrėžia, jog svarbiausia, kad šviestuvas nekabėtų tiesiai virš vandens šaltinio. Dizainerė teigia, jog vonią statyti ji pasirinko „po ilgų derybų su savimi“. Vonia taip pat yra praktiška, visada galima pasikabinti dušo užuolaidą, kad vanduo nesitaškytų, o stiprios liūto letenos, laikančios vonią, yra dar vienas klasikinio stiliaus akcentas. Dizainerė parinko įdomios formos plyteles: primenančias rombą, tačiau šiek tiek išlenktais šonais. Plytelėmis bus klijuojama pusė vonios, ant viršutinės sienų dalies bus klijuojami raktų piešiniai ir miestų pavadinimai.

„Stengiausi parinkti subtilų dekorą: dėmesį atkreipia plytelių forma, tie rakteliai ir šviestuvai – jau nebereikia, kad detalės tarsi „rėktų“ viena per kitą, mėgindamos išsiskirti“, – sakė dizainerė.

Kaltas ne dalinimas per pusę, o pasirinktos plytelės

„Manau, būtų geriausia, jei vonioje galėtume nestatyti jokių buities prietaisų – nei skalbyklės, nei džiovyklės.Jos vaizdo nepagerina. Jei jau būtina, tuomet jau geriau paslėpti šiuos prietaisus už durelių“, – patarė dizainerė.

Dar viena erdvė, kur klasikinis stilius gali atsiskleisti – tai baldas po kriaukle. K. Grybaitės interjere kriauklę laikanti komoda turi liaunas kojeles, dekoratyvias stalčių ranknėles.

Jeigu tik telpa, K. Grybaitė patarė šalia kriauklės įrengti porą aukštų spintelių arba komodą.

„Šiuo atveju aš rinkausi tik reikalingiausius baldus. Tačiau būsimas šio buto šeimininkas, jei tik panorės, vonioje dar ras vietos kur pastatyti kokią senovinę komodą susidėti rankšluosčiams. Jei turite įmontuojamą tualetą, virš jo puikiai tinka įrengti spintelę. Beje, planuodami vonios baldus būtinai numatykite erdvę rankšluosčiui, chalatui pasikabinti! Kad vėliau tarp spintelių gausos, nereikėtų rankšluoščio kabinti ant rankenėlių“, –perspėjo K. Grybaitė.

Dizainerė patarė gerai apsvarstyti, kiek higienos priemonių, daiktų jums reikia vonioje ir kur kiekvienas iš jų bus padėtas.

Beje, K. Grybaitė nekritikuoja įpročio vonią dekoratyvine juostele dalinti į dvi dalis. Pasak jos, didžiausia bėda, kad sugalvojus tokį padalinimą, pasirenkamos labai netinkamos plytelės.

„Geriau parinkime taip: eina grindjuostė, virš jos – dryžuotos ar kokį nors augalinį raštą turinčios plytelės, tada ta dekoratyvinė juostelė ir virš jos jau visiškai neutralios plytelės, be jokio rašto, galbūt tik su įdomesne faktūra. Tobulas sprendimas! Pats sprendimas dalinti vonią į dvi dalis nėra blogas, tiesiog mes prisimename nuo tarybinių laikų baltos ir bordo spalvos arba baltos ir žalios derinį – tai tikrai baisu!“– juokėsi K. Grybaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius