Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kristinos Grybaitės interjeras: ne jauniems ir veržliems, o šiek tiek poetams

Praėjusiais metais Nacionalinio interjero konkursą laimėjusi dizainerė Kristina Grybaitė šįmet prisipažino „kūrybiškai pasiautėjusi“ savo kuriamo būsto interjere. Menininkų darbai, antikvariniai baldai, vonia, įkvėpta Maltos muziejaus ir didžiulis veidrodinis laikrodis per visą svetainės sieną – visa tai K. Grybaitė žada sutalpinti į kiek daugiau nei 50-ies kvadratinių metrų Naujamiesčio kvartale „B23“ esantį butą.
Svetainė
Svetainė / Kristinos Grybaitės vizual.

Keturiems dizaineriams papuolus į finalą, K. Grybaitei teko kitas butas, kiek didesnis už tą, kuriam kūrė vizualizacijas. Ji iškart sugalvojo, kaip išnaudoti šią erdvę – prieškambario spintoje už durelių paslėpė skalbimo mašiną, šluotas, lyginimo lentą, kibirą ir visą kitą „ūkinę“ dalį. Netgi minkštasuoliu užstatė vieną prieškambario spintelę, tačiau kitaip nepavyko išsisukti – tebūnie ji bus skirta ne sezono batams.

„Užsukau virtuvę kampu ir pridėjau šiek tiek daugiau spintelių. Taip pat šalia židinio svetainėje pastačiau dar dvi indaujas – norėjau užpildyti šią erdvę. O visi kiti elementai savo vietos nepakeitė, koncepcija liko ta pati, tik pritaikyta kitam butui“, – sakė dizainerė.

Ypatingi baldai – sendinti ir restauruoti

K. Grybaitė pripažįsta, jog moderni klasika, veidrodžiai, kristalai – jos kūrybos išskirtiniai bruožai. Kurdama šį interjerą juos gausiai panaudojo, o kartu ir įtraukė į jį daug sendintų detalių, restauruotų baldų.

„Žinote, dabar visi interjerai dedikuojami „jaunam ir veržliam“. Prieštarauju šiai srovei. Ne visi mes esam jauni ir gražūs, – šypsosi dizainerė. – Tokios detalės, kaip sendintas, ėsdintas veidrodis (ant prieškambario spintos, miegamajame ir laikrodyje– veidrodyje) ir sendinti baldai šiame interjere tarsi primena, jog laiko mes nesustabdysime, vyksta tai, kas turi įvykti“.

Beje, įspūdingą veidrodinį laikrodį lengva nupiešti vizualizacijoje, tačiau pagrindinis klausimas – kaip reikės jį įnešti pro buto duris? Dizainerė sako, jog interjero akcentas bus padalintas į 12 dalių ir suklijuotas jau būsto viduje.

K. Grybaitė prisipažįsta savo interjerui naudojusi restauruotus baldus – jos teigimu, retas gali įpirkti naują drožinėtą stalą, tačiau tokių baldų atvežama ir juos galima meistriškai atnaujinti.

„Drožinėtą stalą su išskleidžiamu mechanizmu ir gražios formos kojomis vežiau į dirbtuves jis buvo atnaujintas, perdažytas. Tokios pat atnaujintos yra valgomojo kėdės, spintelės prie lovos, kavos staliukas, vonios komoda. Negana to, prieškambario spintoje atsiras drožinėtos moters figūros – atradau jas tiesiog naudotų baldų sandėlyje! Kuo tie baldai prastesni? Manau, jie pagaminti dar iš geresnės kokybės medienos, todėl labai džiaugiuosi galimybe šiuos baldus prikelti naujam gyvenimui“, – sakė dizainerė.

Taigi, šiame būste nauji, specialiai šiam butui parinkti baldai: lova, prieškambario spinta ir virtuvės baldų komplektas, bus derinami su unikaliais, restauruotais baldais.

Šviestuvams negalėjo atsispirti

Beje vizualizacijose iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančios miegamojo spintelių rankenėlės turi savo paslaptį. K. Grybaitė pati jas išliejo iš medžiagos, primenančios gintarą, o viduje kaip inkliuzą patupdė bitę.

„O su lova – dar viena istorija. Išsirinkau įprastą miegamojo lovą, tačiau galvūgaliui užsakiau puošnų drožinėtą rėmą. Juokavau, kad čia bus lovos karūnavimas – išpuošiu ją ir niekas net neatpažins!“ – nekantravo dizainerė.

Virš lovos didingai stūkso... Kauno soboras. K. Grybaitė juokdamasi sako, jog šį paveikslą tiesiog panaudojo vizualizacijose, tačiau vilniečiams puošti būsto Kauno simbolika nesiūlys. Ant šios sienos atsiras koks nors Vilnių simbolizuojantis vaizdas, galbūt Užupio kampelis, Vilniaus universiteto kiemelis ar kita jauki miesto vieta.

Jos interjere gausu ir įmantrių šviestuvų. Juos K. Grybaitė buvo radusi naudotus, tačiau vis tik nutarė įsigyti naujus.

„Šviestuvams skyriau labai nemažą dalį biudžeto. Kai kuriose srityse sutaupiau ir visas tas lėšas skyriau šviestuvams. Galvojau, kad svetainėje pirksiu visiškai paprastą šviestuvėlį, todėl virš jo sukūriau ornamentus. Bet ir čia neatsispyriau ir įsigijau brangesnį,“ – prisipažino dizainerė.

Svetainėje kabės ir dailininko Arūno Rutkaus paveikslo „Šventė“ reprodukcija.

„Visuomet galima įsigyti reprodukciją, užuot sakius: „ech, neturiu lėšų paveikslui, tai nekabinsiu nieko“, – pataria K. Grybaitė.

Vonią įkvėpė siena Maltos muziejuje

„Miesto poetas“ – tokį pavadinimą jos kurtam interjerui išrinko dizainerės gerbėjai socialiniame tinkle. K. Grybaitė sako po mini balsavimo dėl interjero pavadinimo ėmusi ieškoti idėjų, kaip „apgyvendinti“ tą miesto poetą kuriame nors būsto kampe.

Renkant plyteles jai pavyko įsigyti margaspalvių plytelių virtuvės zonai. Kai kurios iš jų buvo puoštos senovišku vyro piešiniu. K. Grybaitė nutarė šį piešinį perkelti ir ant kėdžių – jų gobelenas bus specialiai pervilktas, kad ant jo būtų atspausdintas identiškas senoviškas vyro piešinys.

Įkvėpimą vonios projektui dizainerė surado po trumpų atostogų. Išskridusi į Maltą ji lankėsi viename iš šalies muziejų ir čia pastebėjo senovinių raktų sieną – tai buvo ekspozicijos dalis, skirta pademonstruoti, kokius raktus senovėje naudojo miestiečiai. Tačiau K. Grybaitei netikėtai dingtelėjo mintis, jog panašiai turėtų atrodyti ir jos kuriamo būsto vonia.

„Raktelių vonioje bus lygiai tiek, kiek Lietuvoje yra miestų, turinčių miesto statusą. Berods, 103. O jei butą įsigis ne vilnietis, įsivaizduokite, kaip jam bus malonu rasti savo miesto užrašą,“ – svarstė dizainerė.

Biudžetas varžo piniginę – bet ne fantaziją

Klausant šios dizainerės galvoje sukasi klausimas: kaip su tiek baldų, interjero detalių, menininkų, drožėjų ir baldininkų darbų jai pavyko tilpti į numatytą biudžetą?

K. Grybaitė išduoda: vienoje srityje ji pataupė, kad galėtų įsigyti, pavyzdžiui, įspūdingesnius svetainės šviestuvus.

„Vien miegamojo spintelės būtų kainavusios kelis šimtus eurų. Tačiau aš rinkausi ieškoti įdomių, išskirtinių baldų ir juos restauruoti. Ribotas biudžetas neapriboja mano fantazijos! Daugelis turbūt galvoja, kad Grybaitė savo interjerams perka itališkus baldus. Ne, aš tiesiog pažįstu puikių lietuvių baldininkų! Čia vietoje, gaminami įspūdingi baldai, tiesiog dizaineriui reikia nepatingėti ir sukurti, nubraižyti juos. Ir gobelenų yra be proto gražių!“ – tikino K. Grybaitė.

Dizainerė sako, kad klasikinis interjero stilius tiesiog prašyte prašosi grindjuosčių, lubinių ir durų apvadų. Vėlgi, duris galima įstatyti pačias paprasčiausias, o vėliau papuošti jas apvadais.

Kalbant apie užuolaidas, galima jas pirkti jau pasiūtas, arba paprašyti nagingų siuvėjų pagalbos įsigiję tik medžiagą – toks sprendimas taip pat leis sutaupyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius