Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namų zonos – kokiais principais vadovautis, kuriant aurą svetainėje, virtuvėje ir miegamajame?

Kiekviena būsto erdvė turi paklusti tam tikroms funkcijos ir estetikos taisyklėms. Priklausomai nuo mūsų gyvenimo būdo – pritaikyta prie mūsų poreikių. Kokiais principais galime vadovautis, planuodami pagrindinių būsto erdvių išplanavimą, apdailą bei dekorą? Komentuoja „Nacionalinio interjero konkurso 2017“ dalyvės – interjerų kūrėjos Ieva Viesulienė ir Monika Juknienė.
Interjeras
Interjeras / 123rf.com nuotr.

Svetainės zona

Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Viesulienė
Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Viesulienė

I.Viesulienė: „Svetainė turi spinduliuoti gaivos ir švaros pojūtį. Tai turėtų būti erdvė, kurioje lengva bendrauti su šeima ar leisti laisvalaikį su draugas.

Svarbu pasirinkti jaukumą kuriantį apšvietimą. Šviesa turi būti „minkšta”, ne per ryški, kad nevargintų akių. Galimas akcentinių zonų ryškesnis apšvietimas, norint jas išryškinti.

Svetainės nereikia apkrauti daiktais, baldais ar aksesuarais – čia turi jaustis erdvės pojūtis. Nėra blogai, jeigu svetainėje yra tuščių sienų. Saikingi interjero akcentai: paveikslai, šviestuvai, mažesni baldai ar gėlės pagyvina interjerą ir padaro jį įdomesniu.

Akcentus svetainėje reikia kurti baldais ar aksesuarais, bet ne sienomis, ar grindimis. Geriau sienas ir grindis palikti neutralesnes, o ryškesnių spalvų rinktis aksesuarus ar baldus. Ryškios sienos po kiek laiko atsibosta ir vargina žmogų.

Asmeninio archyvo nuotr./Monika Juknienė
Asmeninio archyvo nuotr./Monika Juknienė

M.Juknienė: „Gerai namų aurai užtikrinti labiausiai tinka neutralios spalvos – visi pilki, balkšvi ir smėlinės bei žemės spalvų atspalviai, jie nerėžia akies, nuteikia ramybei. Reiktų vengti didelių kiekių tamsių spalvų, nes jos mažina erdvę. Ryškias spalvas paliekame tik nedideliems akcentams, jos ilgainiui atsibosta, o madingos – greitai išeina iš mados. Visada tinka balta spalva su vos juntamu pilkos spalvos tonu.

Svarbu atminti, jog kambariniai augalai įneša gyvybės ir žalumos, o meno kūriniai (meninė fotografija, tapyba, skulptūra) interjerui suteikia išskirtinumo bei kuria gerą aurą.

Svarbi mintis dėl daiktų kiekio namuose: tam, kad namuose gerai jaustumėtės, reikia pasilikti tik tai, kas patinka ir reikalinga. Atsisakykite viso, ko nemėgstate, nenaudojate, kas varžo ir trukdo, kas sukelia nesaugumo jausmą. Rezultatas – lieka tik tie daiktai, kurie atspindi jūsų asmenybę ir savitumą.“

Virtuvės zona

I.Viesulienė: „Virtuvėje turėtų tvyroti darbinė aura. Apšvietimas „darbo zonoje” – ryškus, skirtas patogiai gaminti maistą, ir šiek tiek blankesnis apšvietimas tuomet, kai jau sėdama prie stalo.

Baldai turėtų būti funkcionalūs, išplanavimas patogus, kad galima būtų lengvai judėti aplink virtuvę. Virtuvės interjere turėtų būti kuo mažiau detalių, baldai – minimalistiniai.

Šios zonos jaukumą sukuria kas dieną naudojami daiktai – įvairūs įrankiai ar puodai. Neverta apkrauti virtuvę papildomais akcentiniais interjero aksesuarais.

Taip pat svarbu nepamiršti derinti virtuvės interjero dizaino su viso buto/namo interjeru, kad būtų jaučiamas vientisumas su kitomis erdvėmis.“

M.Juknienė: „Kiekvienos šeimos rytas prasideda prie stalo valgant pusryčius. Vakare po darbų visa šeima čia susirenka vakarieniauti, o savaitgaliais – kviečiame draugus pietauti. Tai vieta, kuri suburia žmones ir tampa centrine.

Linos Skukauskės nuotr./Pietų stalas – tai vieta, kuri suburia žmones ir tampa centrine, kur dalinamės dienos įspūdžiais, džiaugiamės akimirka ir skiriame vienas kitam taip reikalingo dėmesio, kuris kiekvienam būtinas. Interjero dizainerės Monikos Juknienės sukurtas interjeras
Linos Skukauskės nuotr./Pietų stalas – tai vieta, kuri suburia žmones ir tampa centrine, kur dalinamės dienos įspūdžiais, džiaugiamės akimirka ir skiriame vienas kitam taip reikalingo dėmesio, kuris kiekvienam būtinas. Interjero dizainerės Monikos Juknienės sukurtas interjeras

Dėl šios priežasties, bendriems susibūrimams ir pasisėdėjimams patariu rinktis pietų stalą, o ne pusbario ar baro sprendimus, kurie yra nepatogūs naudoti, nes yra siauri ir ilgi, prie jų gali atsisėsti tik keletas žmonių. Baras skatina namų susiskaidymą, kas kenkia aurai.

Barą ar pusbarį kaip papildomą vietą prisėsti patarčiau įsirengti tik tuo atveju jei namai yra daug didesnio ploto nei standartinis butas.

Miegamojo zona

I.Viesulienė: „Miegamojo aura turi būti rami, skatinanti atsipalaidavimą ir poilsį. Šios erdvės interjeras turėtų būti minimalistinis, per daug neapkrautas ryškiomis spalvomis ar ryškiais aksesuarais. Siūlau rinktis spalvas, kurios ramina, sukuria jaukumą ir yra ne per tamsios.

Užuolaidos yra neatsiejama miegamojo interjero detalė, jos ne tik sukuria jaukumą, bet ir puikiai tinka, norint prigesinti lauko šviesą, kai norima blankesnės, miegui tinkamos aplinkos. Kaip ir su kitomis erdvėmis, miegamojo interjeras turi derėti su bendru namo/buto interjeru.

M.Juknienė: „Miegamasis – tai pati intymiausia namų vieta, todėl čia svarbi tiek estetika, tiek sveika natūrali atmosfera. Miegamasis skirtas poilsiui. Televizoriaus taip pat nerekomenduoju įsirengti dėl šios priežasties.

Miegamajame palyginus su kitomis namų erdvėmis rekomenduoju rinktis daugiausiai natūralių, geriausiai – ekologiškų medžiagų, kad užtikrintume ramų, gilų miegą. Tinka natūralus medis: lovai ir grindims, ekologiškos medvilnės ar lino patalynė, natūralios sudėties, pavyzdžiui, vilnos, medvilnės ar kailio kilimas.

Linos Skukauskės nuotr./Miegamojo apdailai ir baldams patariu rinktis kuo natūralesnes medžiagas. Interjero dizainerės Monikos Juknienės sukurtas interjeras
Linos Skukauskės nuotr./Miegamojo apdailai ir baldams patariu rinktis kuo natūralesnes medžiagas. Interjero dizainerės Monikos Juknienės sukurtas interjeras

Investicijos atsipirks, nes kuo gilesnis, sveikesnis ir ramesnis miegas, tuo daugiau įgausime energijos, pailsėsime, tapsime atsipalaidavę ir pasiruošę naujai dienai ir skleisime gerą aurą aplink save, įkvėpsime šeimos narius ir aplinkinius.“


Dėmesio! Skaitytojams primename, jog už labiausiai patikusius „Nacionalinio interjero konkurso 2017“ interjerus bus galima balsuoti vasario 17 – kovo 2 dienomis.

Susipažinti su konkurso dalyviais, jų pateiktomis koncepcijomis bei įvertinti labiausiai patikusias interjero idėjas galite čia.

Nacionalinį interjero konkursą jau antrus metus iš eilės inicijuoja investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovė „Hanner“, šiemet konkurso darbai bus realizuoti „B23“ projekte Naujamiestyje.

Keturi daugiausiai portalo 15min skaitytojų balsų surinkę konkurso dalyviai pateks į antrąjį etapą ir realizuos savo idėjas ir sukurtas interjero koncepcijas, įrengiant butus pagal pateiktus brėžinius.

Gegužės mėnesį numatyto antrojo etapo balsavimo metu paaiškės, kuris iš įgyvendintų interjero sprendimų bus paskelbtas nugalėtoju

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius