Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusipirkau butą – o kas toliau?

Ką tik įsigijote savo svajonių būstą? Sveikiname! Nuo ko pradėsite jo įrengimą? Ar jau turite interjero viziją? Erdvių planą? Elektros planą? Būsto įrengimo darbai – tai vieniems maloni, kitus į neviltį varanti užduotis, sekanti būsto įsigijimą.
Buto remontas
Buto remontas / 123rf.com nuotr.

Į „Nacionalinio interjero konkurso“ finalą patekusios dizainerės šiuo metu yra tokioje pat stadijoje. Jos vertina situaciją dar neįrengtuose naujojo „Hanner“ kvartalo „B23“ butuose ir rikiuoja nurodymus statybininkams. 15min.lt skaitytojams dizainerės pataria, kokie yra svarbiausi būsto įrengimo žingsniai.

1. Interjero stilius. Dizainerė Kristina Grybaitė, įsitikinusi, jog apie interjerą reikėtų galvoti jau renkantis būstą.

„Žmonės skiria labai daug jėgų būsto paieškoms ir įsigijimui. Tad jau kai įsigyja, pradeda daryti bet ką: bet kur „mėtyti“ elektros taškus, pirkti bet kokius baldus – įsivyrauja chaosas, – pastebi interjero dizainerė. – Įsigijus būstą reikėtų ramiai pasėdėti prie jo plano, turėtų nusistovėti vizija, kokio būsto norisi. Interjero pasirinkimas labai susijęs ir su savianalize.“

K.Grybaitė ragina mesti iš galvos „madingus“ interjerus – šiuose namuose jūs gyvensite tiek, kad interjero mados dar penkis kartus pasikeis.

2. Erdvių planavimas. Net ir gražiausiame bute nebus jauku gyventi, jei gyvenimas bus tiesiog nepatogus, perspėja daugiausia skaitytojų simpatijų pirmajame ture pelniusi dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė.

Kito buto Naujamiestyje interjerą kurianti dizainerė Agnė Kisielienė priminė keletą universalių erdvių planavimo taisyklių.

„Virtuvėje, jei ji yra L ar U formos, plautuvę, šaldytuvą ir kaitlentę reikėtų dėlioti trikampio principu – taip judėjimas virtuvėje bus patogus. Dėl vonios kambario suplanavimo – reikėtų vengti, kad atsidarius duris priešais sienoje būtų klozetas, geriau tegul jis būna šone, atrodys estetiškiau. Vonios kambario baldai turi būti ergonomiški, kad spintelėse tilptų visi higienos reikmenys, rankšluosčiai bei kitos priemonės. Kita vertus, baldai neturėtų užgriozdinti patalpos,“ – vardijo A.Kisielienė.

Agnės Kiselienės vizul./Virtuvė
Agnės Kiselienės vizul./Virtuvė

Kalbant apie svetainę, patartina, kad įėjus į erdvę į mus nebūtų atsukta nugarinė baldo dalis, geriau kai baldas tarsi „kviečia“ mus atsisėsti.

Kita konkurso finalininkė, Jurgita Mockutė pataria visas erdves planuoti vienu metu, iš karto nusimatyti, kur stovės svetainės, miegamojo baldai, vonios santechnika, virtuvės baldai.

„Žvelkite į interjerą kaip į visumą“, – sakė dizainerė.

„Kitas svarbus dalykas santechninių taškų išdėliojimas, patogus priėjimas prie jų ir paliktas ergonomiškas atstumas“, – vonios erdvę priminė dizainerė Agnė Kisielienė.

3. Apšvietimas, elektros instaliacija. Dizaineriams paruoštuose „B23“ butuose jau suformuoti ir projekte numatyti elektros taškai. Dizainerė G.Jarmalavičiūtė ragina elektros instaliacijai ir šviestuvų suplanavimui skirti daug dėmesio.

„Esame šalto klimato šalis, turime tamsius žiemos mėnesius. Todėl susiplanuokite tikrai gerą stalo bei bendro kambario apšvietimą. Nepamirškite, kad taškiniai, į lubas įleidžiami šviestuvai šviečia tik viename taške – viso kambario jie neapšvies. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad būtų pakankamai elektros kištukinių lizdų“, – akcentavo interjero dizainerė.

„Jeigu jau kažko nenumatėte iš anksto, padarius apdailą reikėtų sienas iš naujo glaistyti ir dažyti norint prasivesti papildomus elektros laidus,– perspėjo ir dizainerė Agnė Kisielienė. –Turėkite pagrindinį ir vakarinį apšvietimą, taip pat miegamajame taip įsirenkite šviestuvų jungiklius, kad būtų galima juos išjungti iš lovos.“

„Geras apšvietimas – tai ne krūva LED lempučių, – šypsosi dizainerė K.Grybaitė. – Pagalvokite ir apie šviesos spektrą, šviesos spalvą – jis turėtų būti arba šiltas, arba šaltas visame bute“.

Kartu su kolege Egle Mišinyte pastelinių spalvų interjerą rengianti Jurgita Mockutė sako, jog braižant elektros planą labai svarbu nuspręsti, kurioje vietoje stovės baldai, vonioje – dušas, praustuvas, tualetas.

„Atrodo, kas čia tokio – jungtukas, elektros lizdas. Bet pastačius baldus lizdas gali pasislėpti po komoda, o jungtukas, žiūrėk, irgi kažkur ne vietoje atsirado. Labai svarbu baldų vietą nusistatyti dar prieš braižant elektros planą. Tai labai aktualu ir planuojant virtuvės baldus“, – priminė J.Mockutė.

4. Apdailos faktūros, spalvos. G.Jarmalavičiūtė pataria interjero neperkrauti spalvomis ir detalėmis.

„Žmonės dažnai renkasi per daug skirtingų faktūrų ar spalvų vienai erdvei. Esu mačiusi svetainę su 3-jų rūšių tapetais ar su 3-jų skirtingų medžio faktūrų grindimis. Aš sakyčiau, kad tik 3–4 medžiagos ar spalvos turėtų būti naudojamos viso būsto interjere“, – pataria dizainerė.

Kita konkurso finalininkė K.Grybaitė priduria, jog pastebėję tiesiog fantastiškas plyteles, neskubėtumėte jų pirkti. Leiskite viskam „nusistovėti“ bent savaitę – tuomet pamažu perprasite, ar tokia apdaila tinka prie būsto visumos.

„Kartais žmonės susikoncentruoja į smulkmenas, neįjungia erdvinio matymo. Žinoma, jie nėra profesionalai, tačiau visuomet stenkitės šiek tiek atsitraukti ir įsivaizduoti visumą “, – kolegei pritarė ir dizainerė Jurgita Mockutė.

K.Grybaitės interjeras
K.Grybaitės interjeras

5. Baldai. Klasikinį interjerą kurianti K.Grybaitė pataria nebijoti panaudoti senų baldų: galbūt jūsų močiutės spintai, ją restauravus, galima suteikti antrą šansą?

Taip pat atidžiai analizuokite baldų matmenis – didžiulėse parduotuvių salėse jie atrodo nedideli, tačiau praktiškai kartais nutinka ir taip, kad baldą tenka grąžinti... nes jis elementariai netelpa pro duris. Tai ypač galioja sofoms ir dvigulėms lovoms.

Kita konkurso finalininkė, dizainerė Agnė Kisielienė patarė su šeima išsiaiškinti poreikius: kur laikysite buitinius daiktus, kokio dydžio valgomojo stalo reikės, kokio dydžio ir kelių vietų minkštų baldų komplekto? Ji pastebi, kad pernelyg griozdiški baldai – labai dažna naujakurių klaida

„Naujakurių klaida ta, kad nori visko ir visur, t.y. neįvertina ar jų būsto erdvės tinkamos dideliems baldų komplektams. Dažnas nori sofų rinkinio (trivietė + dvivietė) jos automatiškai užima daugiau vietos nei kampas, toks baldų komplektas gali užstoti praėjimus, atrodyti labai gremėzdiškai“, – sakė A. Kisielienė.

6. Biudžetas. O dabar dar vienas ne mažiau aktualus klausimas – kiek man tai kainuos? Dizainerė K.Grybaitė svarsto, jog vidutinio apie 50-ies kvadratinių metrų buto įrengimas galėtų kainuoti 30 tūkst. eurų. Tai būtų „aukso viduriukas“, kai butą galėtumėte įsirengti nei pernelyg taupydami, nei pirkdami auksu dengtas durų rankenas.

Tuo metu dizainerė A.Kisielienė biudžetą skaičiuoja taip: 750 –800 eurų vienam kvadratiniam būsto metrui. Jos nuomone, turint tokį biudžetą galima būtų leisti įsigyti aukštesnės kainos daiktus ir atlikti kokybišką remontą.

G.Jarmalavičiūtė nepataria taupyti santechnikai, vonios ir tualeto įrengimui. Juk svajonių baldus, interjero detales galite įsigyti ir vėliau, o vonią naudosite ilgus metus iki kito remonto. Jai pritaria ir J.Mockutė patarusi daugiau lėšų skirti tam, ko greitai nekeisite: grindims, plytelėms.

„Kokį nors šviestuvą, nors ir jis bus tavo interjero akcentas, gali įsigyti ir vėliau. O grindų, plytelių, santechnikos – jau neatidėsi. Siūlyčiau jiems negailėti pinigų“, – sako J.Mockutė.

Beje, bendrovė „Hanner“, pakvietusi dizainerius dalyvauti „Nacionaliniame interjero konkurse“ ir kurti interjerus keturiems 2-3 kambarių butams Naujamiesčio kvartale „B23“, jų įrengimui skyrė tiek, kiek statistiškai skiria naujo būsto pirkėjai. Dizainerės teigimu, iššūkis neviršyti nustatyto biudžeto skatina gerai apgalvoti visus interjero kūrimo etapus, ir kruopščiai suplanuoti medžiagų bei baldų atranką ir įsigijimą.

Dizaineriai vienbalsiai tvirtina, jog daugybė žmonių į juos kreipiasi tam, kad profesionalai ištaisytų „savadarbio“ interjero klaidas. Tačiau tai yra daug sunkiau bei brangiau, nei viską suderinti ir sustyguoti nuo pat pradžių. Tad jei atsisakote interjero dizainerio paslaugų, bent jau užsisakykite trumpą konsultaciją, kurios metu išsigryninsite savo interjero stilių, koncepciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius