-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų kambariai svarbiausiose valstybės institucijose: kas transformuos biblioteką, o kas tokį jau turi

Nuo 2023 m. didelėse valstybės įstaigose privalės rastis vaikų kambariai. Ar tam jau rengiamasi iš anksto, 15min teiravosi Prezidentūros, Vyriausybės ir Seimo.
Pirmieji Seimo rūmai
Nepriklausomybės aikštė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimas nubalsavo už vaikų kambarius

Seimas šių metų pavasarį priėmė Viktorijos Čmilytės-Nielsen, Seimo pirmininkės, Liberalų sąjūdžio lyderės, inicijuotas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas. „Už“ balsavo 121 Seimo narys, „prieš“ nebuvo, o aštuoni susilaikė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Tai reiškia, kad valstybės įstaigos, kuriose dirba 100 ir daugiau žmonių, turės įrengti vaikų kambarius trumpalaikei (paprastai ne ilgesnei nei 3 valandų) priežiūrai. Prižiūrėti vaikus būtų patikėta vienam iš institucijos darbuotojų.

Iki įstatymo įsigaliojimo likus kiek daugiau nei ketvirčiui,15min pasiteiravo Prezidentūros, Vyriausybės ir Seimo, ar tokie kambariai ruošiami ir jau sukurta jų vizija.

Kambarį jau turi

Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyriaus 15min atsiųstame komentare teigiama, kad erdvus vaikų kambarys Vyriausybės kanceliarijoje įrengtas 2018 m., jame darbuotojų vaikai gali leisti laiką vieni arba su tėvų priežiūra. Čia pat tėvams paruošti ir rašomieji stalai dirbti.

Pasak Vyriausybės atstovų, vaikų kambarį sudaro dvi atskiros patalpos – viena jų skirta aktyviam vaikų poilsiui, kita yra pritaikyta kūrybinei veiklai, šiose patalpose vaikams prieinamos Vyriausybės kanceliarijos darbuotojų iniciatyva surinktos knygos ir žaislai.

Bendras vaikų kambario plotas sudaro 55 kv. m.

Apsidairykite jame:

Vyksta parengiamieji darbai

Šiuo metu vyksta pasirengimo darbai įkurti vaiko kambarį Prezidentūroje. Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis 15min teigė, kad vaikų erdvė bus įrengiama buvusiose bibliotekos patalpose, iš kurios šiuo metu į kitas erdves iškraustomos knygos.

„Kambaryje planuojame turėti žaidimų ir knygų vaikams bei galimą vietą prisėsti ir dirbti juos saugantiems tėvams“, – pasakojo R.Jasiulionis.

Pasak jo, atskiro etato vaikų priežiūrai neplanuojama, pagal poreikį tuo rūpinsis patys tėvai.

Tuo metu Eglė Trembo, Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro vyriausioji specialistė 15min teigė, kad kaip tik šiuo metu yra atliekamas viešasis pirkimas.

„Vieta jau yra numatyta – vaikų valandinės priežiūros kambarį numatyta įrengti Seimo I rūmuose. Vaikų priežiūros klausimai dar iš esmės nesvarstyti“, – kol kas lakoniškai komentavo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius