Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau galite pasivaikščioti po savo būsimus namus virtualioje realybėje

Virtualiosios realybės dėka šiandien jau galite pasivaikščioti po savo ateities būstą. Virtualios realybės kūrėjai „id3D“ kartu su architektų, interjero dizainerių ir konstruktorių komanda „Kubinis metras“ pristatė virtualaus būsto projektą.
Virtuali realybė kompiuterio ekrane
Virtuali realybė kompiuterio ekrane

„Virtuali realybė – tai realybė, kurią patiri ir garsu, ir vaizdu“, – pasakoja virtualios realybės architektas, „id3D“ įkūrėjas Vilius Juknevičius. Norint į ją patekti, jums reikės dviejų pagrindinių įrenginių – galingo kompiuterio ir specialių akinių.

Tiesa, virtualią aplinką galima sukurti turint ir mažiau įrankių, leidžiančių apsidairyti po erdvę 360° laipsnių kampu. Tačiau tik pilna virtuali realybė gali pasiūlyti autentišką patyrimą – suvokimą, ką reiškia iš tiesų būti toje patalpoje. Tai – naujas proveržis ne tik IT, bet ir architektūroje.

Turas po virtualią realybę
Turas po virtualią realybę

Galimybė pasverti investicijas

Architektai ir interjero dizaineriai, bendradarbiaudami su virtualios realybės kūrėjais, šiandieniniams užsakovams jau gali pasiūlyti turą po jų būsimus būstus ar viešosios paskirties pastatus. Tokios tikroviškos refleksijos perteikti negali įprasti brėžiniai ar vizualizacijos.

Pilna virtuali realybė gali pasiūlyti autentišką patyrimą – suvokimą, ką reiškia iš tiesų būti toje patalpoje.

Janina Basova / Asmeninio archyvo nuotr.
Janina Basova / Asmeninio archyvo nuotr.

„Virtualioje realybėje gali pritūpti, pasižiūrėti, kiek vietos yra po stalu. Arba imituoti, jog sėdi ant kėdės, ir tokiu būdu pajusti, koks vaizdas atsiveria šia perspektyva, priklausomai nuo tavo ūgio. Ir dar, čia gali ne tik vaikščioti po kambarius, bet ir išeiti į balkoną ar kiemą, įvertinti pastato mastelį ir estetiką iš lauko pusės“, – pasakoja J.Basova.

V.Juknevičiaus pastebėjimu, virtualios technologijos ypač gelbsti tuomet, kai tenka projektuoti netradicines erdves.

„Pavyzdžiui, esate numatę didelį atriumą. Bet jums labai sunku įsivaizduoti, kaip jis atrodys praktiškai. Tada viską perkeliate į virtualią realybę ir įsivertinate būsimą investiciją“, – teigia „id3D“ įkūrėjas.

Be to, tai suteikia galimybę įsivertinti ir pačią aplinką tuomet, kai projektas yra tik brėžinių stadijoje, t. y. būstas ar pastatas dar nėra pastatytas.

Futuristinės prognozės

Svarbu ir tai, jog virtualios realybės platforma leidžia ne tik tyrinėti planuojamo būsto erdvę, bet ir ją koreguoti. Kontrolinis pultelis atveria įrankių juostą, kuri leidžia rinktis norimą sienų ar apdailos spalvą bei tekstūrą – visaip kaip kompiuteriniame žaidime.

Virtuali realybė kompiuterio ekrane
Virtuali realybė kompiuterio ekrane

„Kol kas tai tik pirmieji virtualūs projektai, kuriuose galima keisti apdailos medžiagas. Tačiau netolimoje ateityje bus galima rinktis ne tik medžiagas, bet ir baldus, ir juos užsisakyti tiesiai iš tiekėjų. Viskas bus vienoje platformoje“, – tokias futuristines prognozes numato V.Juknevičius.

Jis taip pat spėja, jog greitu metu turėtų atsirasti vis daugi maišytos realybės (angl. mixed reality) įrenginių.

Vilius Juknevičius / Deivido Leliono nuotr.
Vilius Juknevičius / Deivido Leliono nuotr.

„Galbūt tai bus akiniai, o gal į akį įmontuojamas lęšis, per kurį matysime maišytos realybės aplinką. Pavyzdžiui, sėdėsime skirtingose pasaulio pusėse ir kalbėsimės akis į akį toje pačioje erdvėje“, – pasakoja V.Juknevičius.

Tiesa, kol kas šios technologijos dar yra brangios, todėl gali prireikti gero dešimtmečio, kol atpigs programinė įranga, ir įrenginiai išpopuliarės tarp vartotojų.

Galimybės šiandien

Tie, kurie šiomis dienomis nori virtualiai patyrinėti būsimo projekto erdves, įvertinti jų dydžius, pasirinktus sienų bei baldų atspalvius, gali kreiptis į virtualios realybės kūrėjus.

Pagal architektų bei interjero dizainerių sukurtus brėžinius jie perkels 2D vizualizacijas į pilną 3D realybę.

„Tiesa, virtualiai realybei skirti akiniai nėra pigūs, ir retas turi galimybę juos įsigyti. Todėl renkantis šią paslaugą mes atiduodame ir medžiagą, kurią galima žiūrėti per kompiuterio ekraną. Vaikščioti po patalpas galima panašiai kaip „Google“ žemėlapiuose“, – tikina V.Juknevičius.

Virtualų turą savo kompiuterio ekrane galite išmėginti čia.

Žveryno Loftų organizuojamoje atvirų durų dienoje „id3D“ ir „Kubinio metro“ komanda neįrengtuose butuose pastatė virutalios realybės „stoteles“, kuriose potencialūs pirkėjai galėjo apsižiūrėti, kaip galėtų atrodyti šių erdvių išplanavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius