Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko galima pasimokyti iš renovacijos čempionių?

Šiemet už pasiekimus renovacijos srityje buvo apdovanotos aktyviausios Lietuvos savivaldybės. Apdovanojimus už svarų savivaldybės indėlį įgyvendinant energinio efektyvumo didinimo programą gavo ir Anykščių bei Jonavos savivaldybės. Šie miestai pagal įgyvendintų renovacijos projektų skaičių jau nebe pirmus metus yra tarp renovacijos lyderių.
036
Sėkmingi renovacijos pavyzdžiai – paskata visiems.

Jonavos ir Anykščių atstovai, kalbėdami apie sėkmingai įsibėgėjusį daugiabučių modernizavimo procesą, atskleidžia, kad didžiulę įtaką sparčiam renovacijos tempui turėjo gerieji renovacijos pavyzdžiai bei nuolatinis bendravimas su daugiabučių gyventojais.

Sėkmę užtikrino puikus bendravimas

Renovaciją visoje Lietuvoje administruojančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, Anykščių savivaldybėje renovuota apie 11 proc. visų daugiabučių namų. Šiuo metu savivaldybė užima 4 vietą Lietuvoje pagal renovuotų daugiabučių skaičių. BETA specialistė Regina Šilinskienė, prižiūrinti renovacijos procesą šioje savivaldybėje, pasakoja, kad Anykščių sėkmes paslaptimi galima vadinti profesionalų renovacijos specialistų darbą ir puikų bendravimą tiek su gyventojais, tiek su rangovais.

„Gerų rezultatų leido pasiekti puikus bendradarbiavimas tarp visų renovacijos dalyvių – savivaldybės, paskirtojo renovacijos administratoriaus, BETA ir pačių gyventojų. Daugiausiai daugiabučių namų administruojanti įmonė moka paprastai ir aiškiai paaiškinti gyventojams renovacijos naudą, o pats administratorius, iškilus klausimams, visada sulaukia paramos ir pagalbos iš savivaldybės“, – pastebi Regina Šilinskienė.

Įdomu ir tai, kad Anykščiai ypatingi tuo, kad savivaldybėje yra labai nedaug daugiabučių bendrijų, todėl dauguma renovacijos projektų įgyvendinami per savivaldybės paskirtąjį administratorių.

„Nors įprasta manyti, kad aktyviausiai renovacijos procese dalyvauja būtent namų savininkų bendrijos, Anykščių atvejis įrodo, kad savivaldybės paskirtasis administratorius gali meistriškai atlikti jam pavestą darbą. Tad gyventojai, nesisubūrę į bendriją, tikrai nelieka nuskriausti. Nepaisant to, kad Anykščiuose daug modernizacijos projektų, renovacijos kokybė nenukenčia – kruopščiai parenkamos ne tik energinio efektyvumo priemonės, bet ir smulkesni dalykai – pavyzdžiui, spalviniai sprendimai renovuojamam namui. Todėl Anykščiuose itin aiškiai matyti, kaip renovacija keičia ne tik vieno daugiabučio, bet ir viso miesto veidą“, – atkreipia dėmesį BETA specialistė.

Sutaupo apie 70 proc. šilumos

Didžiausią renovuojamų namų skaičių Anykščiuose administruojančios įmonės atstovas, renovacijos projektų vadovas Alvydas Gervinskas pasakoja, kad renovacijos sėkmei nepaprastai svarbus nuolatinis bendravimas su gyventojais.

„Svarbiausia pasiekti, kad gyventojai tarpusavyje susitartų ir priimtų sprendimą renovuoti daugiabutį. Tačiau vienam ar keliems aktyvesniems gyventojams gali nepavykti įtikinti viso namo. Todėl labai svarbu, kad gyventojams apsispręsti padėtų ir savivaldybė, ir namą administruojanti institucija. Gyventojai turi jausti paramą, jiems turi būti suteikiamos galimybės kreiptis į atsakingus specialistus iškilus bet kokiems klausimams, susijusiems su renovacija“, – įžvalgomis pasidalija A. Gervinskas.

Pašnekovas skaičiuoja, kad renovuotų daugiabučių gyventojai Anykščiuose vidutiniškai sutaupo nuo 60 iki 70 proc. šilumos energijos, bei atskleidžia, kad renovacijos pradžia mieste nebuvo lengva – iki 2013 m. Anykščiuose buvo renovuotas tik 1 daugiabutis. „Prasidėjus antrajam Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos etapui, 2014 m. renovavome 14 namų. Tie pirmieji pavyzdžiai buvo labai sėkmingi ir nuo to laiko susidomėjimas renovacija tik auga“, – sako A. Gervinskas.

Sudomino net didžiausius skeptikus

Gerųjų pavyzdžių svarbą renovacijos sėkmei pabrėžia ir Jonavos rajono savivaldybėje daugiabučius administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas daugiabučių namų administravimui Bronislovas Liutkus. Ši įmonė administruoja didžiausią renovacijos projektų skaičių Jonavos rajono savivaldybėje.

„Pamenu vieną daugiabutį, kurio gyventojai prieš kelerius metus renovacijos idėją kategoriškai atmetė, motyvuodami tuo, kad ji kainuoja per brangiai. Beje, tuo metu renovacijai valstybės parama ir parama mūsų regionui, kaip probleminiam, buvo didesnė. Ir štai visai neseniai to paties namo gyventojai atėjo teirautis, ar yra galimybė renovuoti jų namą. Juokais pasiteiravau, kas gi taip atpigo, kad vis tik nuspręsta renovuoti namus? Žinoma, niekas neatpigo, tiesiog gyventojai patys pradėjo kitaip vertinti renovaciją, kai iš arti pamatė, kokia jos nauda. Sėkmingai renovuoti kaimynų namai – geriausia atnaujinimo reklama“, – pasakoja B. Liutkus.

BETA duomenimis, nuo 2013 m. Jonavos rajono savivaldybėje atnaujinta 40 namų, dar 106 daugiabučiai jau žengė pirmąjį žingsnį renovacijos link – juose suderinti investicijų planai.

Pasiteiravus, ką viena sėkmingiausių renovacijos srityje savivaldybių galėtų patarti siekiantiems renovuoti daugiabutį, B. Liutkus sako, jog svarbiausia – suburti bent 5 aktyvių gyventojų grupę, kuri padėtų papasakoti kitiems gyventojams apie renovacijos naudą. „Iš savo patirties žinome, kad jei visas namas nepritaria renovacijai, jos tikrai nebus. Tokių namų yra ir pas mus. Tačiau jei atsiranda bent keli gyventojai, kurie renovacijos nori, ledai pajuda, žmonės šia idėja susidomi“, – sako pašnekovas.

Susipažinti su daugiabučių namų atnaujinimo programa, jos teikiamomis galimybėmis bei pačiu renovacijos įgyvendinimo procesu gyventojai gali nemokamuose visose Lietuvos savivaldybėse vyksiančiuose mokymų ciklo renginiuose.

Artimiausi renginiai vyks:

Klaipėdoje, lapkričio 10 d. 13.45–18.45 val.,

Marijampolėje, lapkričio 17 d. 13.30–18.30 val.,

Šalčininkuose, lapkričio 22 d. 12–17 val.,

Mažeikiuose, lapkričio 24 d. 13.45–18.45 val.,

Šiauliuose, gruodžio 1 d. 13.30–18.30 val.,

Vilniuje, gruodžio 6 d. 12.00–17.00 val. ir gruodžio 15 d. 12.30–17.30 val.,

Tauragėje, gruodžio 8 d. 13.45–18.45 val.

Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius