Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apdovanoti geriausi naujos Lietuvos architektūros kūrinių architektai

Savaitgalį įteikti Lietuvos architektūros apžvalginės parodos „Žvilgsnis į save“ apdovanojimai. Parodos-konkurso „Žvilgsnis į save 2015-2016“ tradiciniais 5 pagrindiniais prizais – skulptūrėlėmis „1/5 Metro“ – apdovanoti Latvijos Nacionalinio meno muziejaus Rygoje, gyvenamojo kvartalo „Rasų namai“ Vilniuje, kūrybinio ofiso gamtoje „InTegra“, vilos Raguvos slėnyje ir biurų pastato Vilniuje „K29“ architektai.
Kūrybinis ofisas gamtoje InTegra
Kūrybinis ofisas gamtoje InTegra / 1/5 Metro
Temos: 1 Architektūra

Apdovanojimų renginys skambiu akordu užbaigė Kauno architektūros festivalio „KAFe 2016“ renginių maratoną.

Pristatyta daugiau nei 120 projektų

Lietuvos architektų sąjunga 7-ąjį kartą surengė apžvalginę Lietuvos architektūros parodą „Žvilgsnis į save“. Parodai daugiau nei 120 projektų medžiagą pateikė apie 70 architektų grupės bei pavieniai architektai. Tradiciškai 5 geriausius projektus rinko tarptautinė komisija, sudaryta iš žinomų užsienio architektūros profesionalų. Taip siekiama išvengti subjektyvumo.

Pirmą kartą, lankant objektus, komisijos delegaciją su jais supažindindavo patys projekto autoriai ar pastato šeimininkai.

Prieš išrinkdami nugalėtojus Estijos architektų sąjungos pirmininkė, žurnalo „Maja“ redaktorė Katrin Koov, Latvijos nacionalinių architektūros apdovanojimų laureatas, biuro „Jaunromans un Abele“ vadovas Martins Jaunromans ir Lenkijos architektūros studijos „Medusa Group“ vadovas Lukasz Zagala aplankė 10 naujų pastatų bei viešųjų erdvių Lietuvoje ir Latvijoje, kurie pretendavo į konkurso pagrindinius prizus. Parodos koordinatorė Rūta Leitanaitė pažymėjo itin kruopštų vertinimo komisijos darbą. Beje, šįkart pirmą kartą, lankant objektus, komisijos delegaciją su jais supažindindavo patys projekto autoriai ar pastato šeimininkai.

Pirmą kartą įvyko Kaune

Parodos „Žvilgsnis į save“ apdovanojimų renginys pirmą kartą buvo surengtas Kaune, kuriame jis uždarė nuo rugsėjo pradžios čia intensyviai vykusį antrąjį Kauno architektūros festivalį KAFe, suorganizuotą architekto Gintaro Balčyčio vadovaujamos komandos. Apdovanojimai įvyko iki tol net 7 metus nenaudotame pastate – improvizuotoje šių metų festivalio būstinėje. Šaltas kadaise parduotuvei tarnavusias patalpas renginio metu trumpam sušildė gausi minia architektų, architektūros studentų bei Aleksandro saksofono garsai. Renginys prasidėjo tą pačią dieną paskutinėn kelionėn išlydėtam žinomam Kauno architektui Algimantui Kančui pagerbti skirta tylos minute.

Pilotas.lt/Geriausiais 2015 ir 2016 metų Lietuvos architektų darbais architektai šįkart prisistato ir Laisvės alėjoje veikiančioje jų ekspozicijoje
Pilotas.lt/Geriausiais 2015 ir 2016 metų Lietuvos architektų darbais architektai šįkart prisistato ir Laisvės alėjoje veikiančioje jų ekspozicijoje

Parodos „Žvilgsnis į save 2015-2016“ vertinimo komisija tradicinėmis skulptūrėlėmis „1/5 Metro“ apdovanojo 5 reikšmingiausius architektūros opusus, realizuotus per pastaruosius 2 metus. Dar 2 architektūros darbai buvo pažymėti specialiais diplomais. Vertinimo komisija pažymėjo aukštą į finalą patekusių Lietuvių architektų projektų lygį. Susirinkusiuosius taip pat sveikino parodo kuratorė R.Leitanaitė, Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Marius Šaliamoras, Kauno architektūros festivalio KAFe iniciatorius ir vadovas G.Balčytis ir kt.

Dėl Latvijos Nacionalinio meno muziejaus Rygoje („Processoffice ir Andrius Skiezgelas Architecture“) vertinimo komisijai nekilo abejonių. Žiuri narys L.Zagala pažymėjo šio objekto autorių ypatingai aukšto profesinio lygio detales. „1/5 Metro“ statulėlė atitekojo autoriams Vytautui Biekšai, Andriui Skiezgelui, Rokui Kilčiauskui, Mariui Kanevičiui bei Giedriui Špogiui, Ježi Stankevičiui, Austei Kuliešiūtei, Miglei Nainytei, Giedrei Datenytei, Mantui Petraičiui, Sandrai Dumčiūtei, Povilui Marozui, Sandrai Šlepikaitei, Gilma Teodora Gylytei, Rasa Mizaraitei. Beje, šis lietuvių architektų kūrinys Vytautui Biekšai šiemet lėmė nacionalinį Metų architekto titulą ir nuskynė svarbiausią Latvijos architektūros metų apdovanojimą.

Žiuri komentaras: Apdovanojimą šiam projektui skiriame už naują, originalią idėja integruoti muziejaus archyvus ir paprastai paslepiamas funkcines zonas į viešą ekspoziciją. Šis sprendimas suteikia muziejui išskirtinio patrauklumo, o taip pat išplečia jo edukacinį potencialą. Taip pat pažymėtume architektų dėmesį detalėms bei aiškų atskyrimą tarp senos ir naujos architektūros, tuo pačiu užmezgant darnų dialogą tarp abiejų jų.

1/5 Metro/Latvijos Nacionalinis meno muziejus Rygoje
1/5 Metro/Latvijos Nacionalinis meno muziejus Rygoje

Mažai abejonių vertinimo komisijai kilo ir dėl dviejų žinomų šalies architektūros firmų kūrinio – gyvenamojo kvartalo Vilniuje „Rasų namai“ (arch. „Paleko ARCHstudija“ + architektūros studija PLAZMA). Architektai R.Palekas, B.Puzonas, P.Išora, R.Mikulionis, G.Vaitkevičius ir P.Daugis Pavilnių regioniame parke suprojektavo vakarietiško lygio gyvenamąjį kvartalą. Pastarąjį sudaro ant liaunų kolonų pakelti bei prie upelio „nuleisti“ namų tūriai, apkalti skirtingo piešinio medžio lentomis. Šis kvartalas šiemet jau buvo apdovanotas Vokietijoje, kur 2-ąją vietą laimėjo architektūros žurnalo AIT surengtame konkurse „Best in Interior and Architecture 2016“.

Žiuri komentaras: Rasų namai yra pagarbi ir nesiekianti dominuoti intervencija į išskirtinį kraštovaizdį ir istorinį kontekstą. Sukurtas intriguojantis dialogas tarp kybančių ir į žemę įsmigusių tūrių, kurie, savo ruožtu, harmoningai įterpti į miško aplinką. Žavi apgalvotos, racionalios atskirų butų išplanavimo variacijos, priešingos “klonuojamos” būsto architektūros tendencijoms. Medinės apdailos raštų žaismė fasaduose suteikia architektūrai originalumo.

1/5 Metro/Gyvenamasis kvartalas Vilniuje „Rasų namai“
1/5 Metro/Gyvenamasis kvartalas Vilniuje „Rasų namai“

„1/5 Metro“ statulėlę laimėjo ir kūrybinio ofiso gamtoje „InTegra“ (Lijanos Petrikėnės grupė, „Vilniaus architektūros studija“) Architektų L.Petrikėnės, I.Lukausko ir D.Kisieliaus suprojektuota trikampio formos 4 atskirų pastatų grupė (seminarų pastatas, muzikos ir dailės nameliai, sargo namelis) čia jautriai sureaguoja į esamą situaciją, reljefo terasas, kraštovaizdį. Įspūdį dar labiau sustiprina autorių apdailai parinktos natūralios ekologiškos medžiagos: kedro medienos apdaila, apželdinti stogai, rūdinto plieno lakštų „Corten“ apdaila.

Žiuri komentaras: Įdomi, šiuolaikiška architektūra labia jautriai įkomponuota gamtiniame kraštovaizdyje. Ypatinga programa į paprastai nepatogios trikampio formos planą įtalpinta organiškai ir funkcionaliai. Tinkamai parinktos, itin aukštos kokybės statybinės, apdailos medžiagos, ypatingai kokybiškos detalės kuria subtilų, šiuolaikišką architektūros įvaizdį.

1/5 Metro/Kūrybinis ofisas gamtoje InTegra
1/5 Metro/Kūrybinis ofisas gamtoje InTegra

Tarptautinės vertinimo komisijos sprendimu, apdovanojimo „1/5 Metro“ nusipelnė ir vilos slėnyje, Vilniuje architektai E.Neniškis, R.Liola, A.Liola, M.Kaučikaitė, E,Geštautaitė („Arches“). Vaizdingame Vilniaus parke, viename iš Raguvos slėnių darniai įsilieja į regioninio parko aplinką, o savo tūriu – šiuolaikiškai interpretuoja tradicinės architektūros formas bei proporcijas.

Žiuri komentaras: Nepriekaištingas individualaus namo dizainas, atskleidžiantis aplinkinio kraštovaizdžio privalumus. Elegantiškas, originalus įvaizdis sukurtas naudojant šiuolaikiškas medžiagas, ypatingai aukštos kokybės detales. Labai apgalvoto išplanavimo dėka name sukurtas organiškas, patrauklus lauko ir vidaus erdvių ryšys.

1/5 Metro/Vila Vilniaus slėnyje
1/5 Metro/Vila Vilniaus slėnyje

Dar vienos „1/5 Metro“ skulptūrėlės laureatai – biurų pastato „K29“ Vilniuje, Konstitucijos prospekte autoriai (arch. „Archinova“ + „PLH Arkitekter“). Architektų A.Gvildžio, A.Gvildžio, S.Enrico Andersen, V.Kazlauskaitės, S. Paškevičienės, E.Šimeliūno suprojektuotas statinys vertinimo komisiją įtikino savo nepriekaištinga kokybe bei inovativumu. Jo pagrindinė dalis – 6-8 aukštų ovalaus plano statinys su atrijumu – sukuria ne tik modernią ir tvarią, bet ir estetišką darbo aplinką. Šio pastato autorius šiemet Aplinkos ministerija yra apdovanojusi už kūrybinius laimėjimus urbanistikos ir architektūros srityse.

Žiuri komentaras: Šiame pastate sukurta aukštos kokybės darbo aplinka, pasitelkus įspūdingą šiuolaikiškų techninių sprendimų kompleksą. Atkreiptinas dėmesys į elegantišką, skaidrų pastato interjerą. Apskritai, visam pastatui būdingas vientisa, gryna dizaino idėja, o detalių kokybė taip pat nenuvilia.

1/5 Metro/Biurų pastatas K29 Vilniuje, Konstitucijos prospekte
1/5 Metro/Biurų pastatas K29 Vilniuje, Konstitucijos prospekte

Parodos specialios padėkos įteiktos už gyvenamąjį namą Vilniuje (architektai L.Žakevičius ir E. Gumuliauskaitė) bei daugiabučių kvartalą Vilniuje, Basanavičiaus g. (arch. R.Palekas, A.Palekienė, D.Uogintė, B.Puzonas ir S.Šlepikaitė („Paleko ARCHstudija“)).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius