-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aruodas.lt: nuomos kainų augimas stabtelėjo

Vasarį, lyginant su sausiu, vidutinės butų nuomos pasiūlos kainų augimas stabtelėjo, rodo nekilnojamojo turto skelbimų portalo Aruodas.lt statistika. Per mėnesį iš didžiųjų šalies miestų nuomos kainos augo tik Kaune. Metinis augimas visuose didmiesčiuose vis dar teigiamas, tačiau jis lėtėja. Kalbinti nekilnojamojo turto brokeriai sako, kad nuomininkų poreikiai kinta, jie tampa vis išrankesni ir orientuojasi į naujus butus.
Ozo parko daugiabučiai
Butų nuoma / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniuje vasarį vidutinė nuomos pasiūlos kaina buvo 8,7 euro už kvadratinį

metrą. Nors per mėnesį – vasarį palyginti su sausiu – Vilniuje vidutinės butų pasiūlos kainos buvo stabilios, tačiau per metus – vasarį palyginti su 2016 m. vasariu – jos padidėjo apie 4 proc.

Kaune sausį nuomos pasiūlos kaina buvo peržengusi 6 eurų už kvadratinį metrą ribą. Vasarį ši tendencija tik stiprėjo – vidutinė butų nuomos kaina Kaune sudarė 6,3 Eur/kv. m. Per metus laikinojoje sostinėje butų nuomos kainos augo 7 proc.

O tendencijos Klaipėdoje priešingos. Sausį būsto nuomos pasiūlos kainos siekė 5,8 Eur/kv. m. Vasarį jos sumažėjo apie 2 proc. – iki 5,7 Eur/kv. m. Iš viso per metus Klaipėdoje nuomos kainos augo 3 proc. Tai mažiausias procentinis pokytis iš visų didmiesčių.

Vilniuje nuomininkai tampa išrankūs

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus panorama
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus panorama

Aruodas.lt duomenimis, Vilniuje kovo antroje pusėje vidutinė vieno kambario pasiūlos nuomos kaina siekė 250, dviejų kambarių – 340-450 eurų mėnesiui. Jei nuomojamas butas su centriniu šildymu, nuomos kainų vidurkis buvo nuo 30 eurų mažesnis, jei su kolektoriniu – atitinkamai nuo 40 ar daugiau eurų didesnis.

Elvinas Kalanta, nekilnojamojo turto agentūros „Reon“ brokeris, sako, kad Vilniuje dažniausiai būsto ieškosi jaunos poros, šeimos, turinčios vieną ar du vaikus, taip pat ir pavieniai asmenys. Vasaros viduryje išauga būsto ieškančių studentų skaičius – tiek lietuvių, tiek atvykusių į Lietuvą pagal mainų programas.

„Nuomininkai būstą renkasi pagal vietą, nuomos kainą ir buto įrengimą. Jie tapo išrankesni ir renkasi tik tokį būstą, kuris visiškai atitiktų jų poreikius. Žinoma, naujos statybos būstai, kurių nuoma kainuoja nemažus pinigus, sulaukia tokių klientų, kurie yra finansiškai gerai apsirūpinę, dėmesio. Dėl to ir jų reikalavimai būstui irgi yra dideli. Jei anksčiau kaina būdavo vienas iš lemiamų veiksnių, renkantis būstą, tai šiuo metu pastebėjau, kad didesnį dėmesį žmonės kreipia būsto komfortui ir šalia jo esančiai infrastruktūrai. Ir tikrai dažnai nepadeda ir keliasdešimties eurų nuolaidos“, – apie pokyčius kalba E.Kalanta.

Aruodas.lt duomenimis, vienos iš mažiausių nuomos pasiūlos kainų Vilniuje buvo Naujininkuose, Lazdynuose ir Fabijoniškėse. Vieno kambario buto nuoma mėnesiui čia atitinkamai buvo įvertinta 170, 190 ir 210 eurų, dviejų kambarių – 290, 340 ir 310 eurų. Didžiausios nuomos pasiūlos kainos buvo Senamiestyje (1 kambario – 390, dviejų – 600), Žvėryne (1 kambario – 260 eurų, dviejų kambarių – 490 eurų) ir Naujamiestyje (1 kambario – 280 eurų, dviejų kambarių – 510 eurų).

Pasak „Reon“ atstovo, populiariausi tarp klientų rajonai yra Naujamiestis, Žirmūnai, Šnipiškės, dalis Antakalnio, Žvėrynas – tie mikrorajonai, kurie yra išsidėstę aplink centrą. „Kadangi per kelerius metus buvo atidaryta nemažai verslo centrų, dėl to žmonės stengiasi rinktis būstą nuomai, kuris turėtų patogų ir aiškų greitą susisiekimą su darbo vieta“, – nurodo E.Kalanta.

Ką ir už kokią kainą šiuo metu galima išsinuomoti Vilniuje, rasite pagal šią nuorodą.

Kaune bendrovės ieško butų darbuotojams

Sauliaus Tvirbuto / 15min nuotr./Kauno panorama
Sauliaus Tvirbuto / 15min nuotr./Kauno panorama

Aruodas.lt skelbimų duomenimis, Kaune vidutinė vieno kambario pasiūlos nuomos kaina kovo viduryje siekė 210, dviejų kambarių – 320 eurų mėnesiui. Jei nuomojamas butas su centriniu šildymu, nuomos kainų vidurkis buvo nuo 20 iki 50 eurų mažesnis, jei su kolektoriniu – 40-90 eurų didesnis nei vidurkis.

Aurimas Briedelis, nekilnojamojo turto bendrovės „Resma“ vadovas, teigia, kad dažniausiai pasitaikantys klientai yra studentai, jaunos šeimos ar iš užsienio atvykę darbuotojai. „Kokių šiemet klientų daugiau – tai įmonių, kurios ieško būstų savo darbuotojams. Vis daugiau įmonių perkelia savo veiklą į Kauną, čia atvažiuoja ir jų darbuotojai, todėl yra poreikis apgyvendinti juos“, – pasakoja A. Briedelis.

Ekspertas dėsto, kad dažniausiai ieškoma vieno-dviejų kambarių butų, tačiau dėl kainų lygio jis rekomenduoja rinktis dviejų kambarių butus. „Kaune vieno kambario butai yra santykinai brangūs, todėl susidaro nedidelis skirtumas, jei nuomojamasi dviejų kambarių butą. Tai visų pirma pasakytina apie naujos statybos butus. Pavyzdžiui, Laisvės alėjoje vieno kambario buto nuoma mėnesiui yra apie 300 eurų, o dviejų – 370. Tai ne toks ir didelis skirtumas“, – sako „Resma“ vadovas

Aruodas.lt duomenimis, Kaune vienos mažiausių nuomos pasiūlos kainų kovą buvo Vilijampolėje. Už vieną kambario butą nuomotojai prašė 120 eurų, o dviejų – 250 eurų. Dar vienas iš pigesnių rajonų – Dainava (180 eurų už 1 kambario butą ir 250 – už dviejų kambarių). Brangiausiai kovą norėta išnuomoti butus Kauno Centre ir Žaliakalnyje (atitinkamai už vieno kambario butą 300 ir 220 eurų; už dviejų – 360 ir 350 eurų).

„Resmos“ atstovas aiškina, kad pagrindinis kriterijus, pagal kurį žmonės atsirenka pasiūlymus, yra kaina. Tada jau renkamasi pagal vietą, buto išlaikymo išlaidas, vertinamas įrengimas. „Trys populiariausi rajonai Kaune – Centras, Senamiestis ir Žaliakalnis. Visuose kituose rajonuose žmonės ieško būsto pagal darbo vietą, kad galėtų sutaupyti transporto išlaidoms“, – kauniečių pasirinkimą aiškina A.Briedelis.

Butų nuomos pasiūlymų Kaune rasite pagal šią nuorodą.

Klaipėdiečiai prašo pažymų iš darboviečių

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėda
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėda

Remiantis Aruodas.lt duomenimis, Klaipėdoje vidutinė vieno kambario buto nuomos pasiūlos kaina sudarė 160, dviejų kambarių – 300. Mažesnės kvadratūros su centriniu šildymu butai Klaipėdoje nuomojami tik truputį mažesne nei vidutinė kaina (ik 40 eurų). Su kolektoriniu šildymu nuomos kaina išauga vidutiniškai išauga iki 200 eurų už vieno kambario butą, iki 340 eurų už dviejų kambarių.

Romas Perminas, nekilnojamojo turto agentūros „011 Nekilnojamasis turtas“ brokeris, sako, kad klientai Klaipėdoje dažniausiai ieško vieno-trijų kambarių butų, kurių kaina svyruoja 170-350 eurų per mėnesį.

„Pagrindiniai būsto nuomai ieškančio asmens kriterijai yra vieta, kaina, būsto įrengimo lygis, kaimynystė. Jei būsto ieško šeima, tuomet ji skiria dėmesį visuomeninių įstaigų artumui ir viešojo transporto susisiekimo patogumui. Kaina kol kas yra vienas svarbiausių kriterijų renkantis laikiną būstą. Tačiau kuo toliau, tuo labiau populiarėja naujos statybos būstai, kadangi jie ekonomiškesni, jų gyventojai patiria didesnį komfortą dėl tvarkingos aplinkos ir kaimynų“, – aiškina R.Perminas.

Aruodas.lt duomenimis, Klaipėdoje kovo mėnesį pigiausia siūloma nuoma buvo Miško mikrorajone (1 kambario butai – 145 eurų mėnesiui, dviejų – 290 eurų) ir Žvejybos uoste (1 kambario – 160 eurų, dviejų – 190 eurų). Brangiausiai norėta išnuomoti butus Žardininkų (1 kambario – 185 eurų) ir Centro mikrorajonuose (1 kambario – 175 eurų, dviejų – 330 eurų).

„1 kambario buto ieškantys klientai norėtų jį išsinuomoti už 150-250 eurų, tačiau kaina, kaip žinome labiausiai, priklauso nuo vietos. Tolėliau esantys butai yra pigesni, čia būstai mėnesiui gali atsieiti iki 200 eurų, priklausomai nuo įrengimo lygio ir apstatymo kokybės. Centre, Senamiestyje ar į šiaurinę miesto pusę nutolę būstai, esantys Miško, Mažojo kaimelio ir Dragūnų mikrorajonuose, gali kainuoti 200-250 eurų, kartais ir visus 300-350 eurų, jei tai didesnio ploto, naujos statybos ar su ypatingu vaizdu. Panašiai yra ir su 2 bei 3 kambarių būstais. Pridėkite prie mano anksčiau paminėtų kainų po 50 Eur/mėn. ir turėsite visą kainų mozaiką, kuri per pastaruosius keletą metų mažai keitėsi, gal tik didėjo klientų poreikiai dėl kokybės“, – Klaipėdos NT rinkos ypatumus aiškina specialistas.

R.Perminas atkreipia dėmesį, kad keičiasi ir būsto nuomotojų požiūris – kai kurie iš jų reikalauja pažymų iš darboviečių. „Ypač naujos statybos būstų savininkai pageidauja tik tvarkingų, mokių nuomininkų. Dažniausiai norima, kad jie būtų be gyvūnų ir dirbtų, todėl prašoma pažymų apie darbą iš darboviečių – tokia praktika yra įprasta Vakarų šalyse“, – pasakoja NT brokeris.

Kokių butų šiuo metu siūloma išsinuomoti Klaipėdoje, rasite paspaudę šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius