Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendra virtuvės ir svetainės erdvė – ar visada geriausias sprendimas?

Keturios dizainerės – Nacionalinio interjero konkurso finalininkės šiuo metu įgyvendina savo sukurtų interjerų vizijas realybėje – bendrovės „Hanner“ naujai statomame Naujamiesčio kvartale „B23“. Visuose butuose be išimties kuriama bendra virtuvės-svetainės-valgomojo erdvė. Tiesą sakant, jau gana seniai naujų interjerų nuotraukose nematyti būsto, kuriame virtuvė būtų įrengta atskirai.
Virtuvė
Virtuvė / Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės vizual.

Ar tai reiškia, kad atskirta virtuvė – senamadiško būsto plano požymis? Kokiais atvejais bendra virtuvės ir svetainės erdvė praplečia erdvę, o kada vis tik geriau virtuvę atskirti? Tokį klausimą šį kartą uždavėme dizainerėms.

Bendra ar atskira – priklauso nuo žmonių gyvenimo būdo?

Dizainerė Jurgita Mockutė sakė, jog vis tik dauguma klientų, kurdamiesi senos statybos būstuose, sienų negriauna ir palieka virtuvę atskirą. Tačiau atskirti ar sujungti – atsakymas slypi konkrečios šeimos įpročiuose.

„Vieni mėgsta kartu su draugais ar šeimos nariais gaminti valgyti, bendrauti. Kiti pasidaro kažką ir jiems nepatinka svetainėje sklandantys maisto kvapai. Šio mūsų interjero atveju, manau, neturėjome kito varianto – tikrai nebūtų patogu gyventi, jei būtume virtuvę atskyrę,“ – svarstė J.Mockutė.

Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės kuriamame bute bendrą svetainės-valgomojo-virtuvės erdvę nulėmė tai, jog atskyrus virtuvę joje nebūtų likę jokio dienos šviesos šaltinio.

Planuojant virtuvės zoną J.Mockutė patarė nepamiršti suformuoti trikampio tarp plautuvės, viryklės ir šaldytuvo – vėliau bus tiesiog patogiau suktis tarp šių trijų svarbiausių virtuvės elementų.

Jei pasirinkote jungti virtuvę su svetaine, dizainerė pataria įsirengti uždaras spinteles. Lėkštės, puodeliai, rakandai ir įrankiai gali kurti netvarkos įspūdį – negana to, ši „netvarka“ nuo šiol bus matoma ir iš svetainės, pavyzdžiui, jūsų svečių. Todėl verčiau slėpkite visus virtuvės rakandus už durelių.

„Jei jau padarytos atviros lentynos, jose turėtų stovėti akcentiniai indai ar unikalios interjero detalės. Žinoma, jei jau kuriame bendrą erdvę, ji turi spalviškai derėti su svetaine,“ – kalbėjo J.Mockutė.

Dizainerė taip pat priminė apšvietimą – jo virtuvės zonoje reikia ryškaus, nes greičiausiai niekam nepatiktų gaminti prieblandoje.

Virtuvės stalo poreikį dizainerės išsprendė gan lengvu baldu, prie kurio bus sėdamasi tik iš vienos pusės, kita jo kraštinė jungsis su siena.

Kai kurie klientai vis dar prašo atskiros virtuvės

Trijų kambarių būsto interjerą realizuojanti dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė savo svetainę nuo virtuvės atskyrė minimalia sienelės su televizoriumi pertvara. Jos teigimu, vis tik atsiranda klientų, kurie norėtų turėti galimybę bent jau laikina pertvara atskirti virtuvę nuo svetainės.

„Čia tikriausiai lemia įpročiai. Jei gyvena vienas žmogus, grįžta tik pernakvoti, mažai gamina, tuomet bendros virtuvės-svetainės sprendimas tinka. Tačiau įsivaizduokite šeimą, kurioje auga maži vaikai ir jie nuolat verda, kepa, ruošiasi šventėms... Kad ir kokia gera ventiliacija, tokiu atveju kvapai sklandys po svetainę. Todėl atsiranda žmonių, kurie nori atskirti šias erdves“, – sakė G.Jarmalavičiūtė.

Gintarės Jarmalavičiūtės vizual./Virtuvė
Gintarės Jarmalavičiūtės vizual./Virtuvė

Dizainerė pamini dar vieną jos svetainėje įrengtos sienelės funkciją – tai vieta ne tik televizoriui, bet ir knygoms pasidėti.

„Aš manau, kad kiekvienuose namuose turėtų būti vieta knygoms, – sakė G.Jarmalavičiūtė. – Mano požiūriu, tai labai svarbi namų ir interjero dalis.“

Kadangi svetainė sujungta su virtuve, G.Jarmalavičiūtė stengėsi, kad vaizdas žvelgiant iš bet kurio būsto taško būtų estetiškas. Arčiau lango bei valgomojo staliuko jos virtuvėje atsiranda spintelių atviromis lentynomis, o ant žemesnės lentynėlės bus pastatyti keli vazonėliai gyvų gėlių.

„Dalis nori šiek tiek atvirų lentynų, o dalis – viską uždaryti. Moderniame interjere virtuvės baldai dažniausiai yra minimalistiniai, skulptūriški, vienalyčiai, be jokių bereikalingų detalių“, – sakė dizainerė.

Prieš apsispręsdami dėl virtuvės, sąžiningai atsakykite į vieną klausimą

Dizainerė Kristina Grybaitė patarimą, atskirtą ar bendrą su svetainę virtuvę pasirinkti pateikia uždavusi vos vieną klausimą: „Ar iškart po valgio susitvarkote virtuvės zoną, išsiplaunate indus?“ Mus žavi įspūdingos interjerų nuotraukos, tačiau visi suprantame, kad kasdieniame gyvenime tokį vaizdą išlaikyti pavyktų tik tuomet, jei apskritai nevalgytume savo virtuvėje.

Kristinos Grybaitės vizual./Svetainės - virtuvės erdvė
Kristinos Grybaitės vizual./Svetainės - virtuvės erdvė

„Mes visi esam žmonės. Ne visi iš karto susiplauname indus. O jei netikėtai ateina svečių? Puolame tvarkytis! Jei neturime įpročio iškart susitvarkyti indų, virtuvės – patariu daryti uždarą virtuvės erdvę. Dar vienas aspektas – kvapai. Jei jie labai erzina, nesukite galvos ir darykite uždarą virtuvę“, – patarė dizainerė.

Kita vertus, atvirą virtuvės-valgomojo-svetainės zoną dažnai mėgsta jaunos šeimos: mama, gamindama maistą, gali bendrauti su mažyliu, matyti jį žaidžiantį, neužsidaryti ankštoje virtuvėje.

„Mano pagrindinė taisyklė: jei tik yra įmanoma, nusukti sofą nuo virtuvės gaminimo zonos. Šiame projekte tarp sofos ir virtuvės zonos dar įsiterpia ir pietų stalas. Antroji nerašyta taisyklė – nepakeisti stalo baru. Kai yra valgomojo stalas, tuomet ir valgymo kultūra – kitokia, jau norisi ir gražiau paserviruoti tą stalą. O baras – tai tokiam greitam prisėdimui, užkandžiavimui,“ – kaip virtuvės planavimas formuoja valgymo įpročius dėstė K.Grybaitė.

Dizainerė taip pat kritikuoja valgymą prie kavos staliuko – tai pateisinama tik tuomet, jei visiškai neturite vietos valgomajam.

„Aš esu už klasiką: ir šiuo atveju turiu omenyje ne stilių, o klasikinius planavimo sprendimus. Jei jau valgyti, tai valgyti prie pietų stalo. Beje, planuojant virtuvę atkreipkite dėmesį, kad nebūtų baldų, kuriuos reikėtų kažkaip apeiti. Kad indaplovė būtų pakankamai arti plautuvės“, – kalbėjo K.Grybaitė.

Jei virtuvės ir svetainės zona yra bendra, K.Grybaitė renkasi tik įmontuojamą buitinę techniką. Šiuo atveju savo svetainėje ji dar įrengė ir stilizuotą židinį – ant veidrodinio paviršiaus kol kas spragsės tik kelios žvakės, tačiau pageidaujat naujiesiems šeimininkams, šioje vietoje galima įrengti elektrinį židinį.

Svarbu „nenutrumpinti“ virtuvės stalviršio

Dizainerė Agnė Kisielienė svarsto, jog bendrą svetainės ir virtuvės erdvę gauna didžioji dauguma naujus namus, kotedžus ar butus įsigijusių šeimų. Tiesiog taip naujus būstus planuoja architektai. Norinčių šias erdves atskirti praktiškai neatsiranda.

„Pagrindiniai privalumai – erdvės pojūtis, laisvesnis judėjimas, didesnės galimybės išdėstyti svetainės baldus. Atėjus draugams šeimininkei nereikia eiti pasislėpti virtuvėje ir praleisti dalį pokalbio – ji gali dalyvauti ir ruošdama arbatą ar kavą,“ – vardijo A.Kisielienė.

Jos projektuojamame bute virtuvė įkurta nišoje.

„Virtuvės architektų suprojektuojamos arba nišoje, arba palei vieną iš kambario sienų. Likusioje erdvėje galime dėlioti valgomojo stalą, svetainės baldus. Kitas atvejis – jei žmonės patys statosi namą, jie į interjero dizainerį kreipiasi kol name dar nėra sienų. Taip jie apsidraudžia, kad būtų galima kažką perstatyti ir pakeisti“, – sakė dizainerė.

Kokie yra bendros virtuvės ir svetainės erdvės minusai? A.Kisielienė prisideda prie kolegų įvardytos problemos – tai maisto kvapai.

„Kvapams pašalinti reikia kuo galingesnio gartraukio, tačiau bent jau mane žiūrint televizorių erzina gartraukio skleidžiamas garsas,“ – svarstė dizainerė.

Planuodama savo erdvę A.Kisielienė šiek tiek pratęsė stalviršį. Pašnekovės nuomone, vienos spintelės (60 cm) tarpas kaip darbastalis yra per mažas.

„Savo bute padariau dviejų spintelių pločio – tai yra 1 m 20 cm – stalviršio zona. Manau, kad tai yra mažiausias plotis, kurio užtenka, kad galėtum patogiai gaminti maistą. Pagalvokite – 60 centimetrų užima vien iš šaldytuvo išimti produktai. Visuomet stengiuosi projektuoti taip, kad bent vienoje virtuvės dalyje stalviršis būtų ilgesnis,“ – sakė A.Kisielienė.

Dizainerė taip pat pristūmė prie sienos valgomojo stalą ir jo kėdes išdėliojo prie likusių kraštinių.

„Tuomet tilpo fotelis. Nes manau, kad jei ateina svečių, svetainėje vienos sofos yra mažoka,“ – mintimis dalijosi dizainerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius