Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birželį žadėjusi išsaugoti medinuką Užupyje Vilniaus savivaldybė jį parduos

Dar birželį žadėta, kad išskirtinis medinis namas Užupyje, Polocko g. 52, bus išsaugotas, jo neparduodant. Tačiau vasara praėjo, pasikeitė ir situacija – Vilniaus taryba rugsėjo viduryje vienbalsiai pritarė sprendimo šį namą parduoti pateikimui, tad artimiausiame posėdyje spalio 12 dieną greičiausia bus apsispręsta galutinai. Tuomet teliks paskelbti aukciono datą ir laukti medinuko pirkėjų.
Unikalus medinukas Užupyje
Unikalus medinukas Užupyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Išskirtinis, bet apleistas. Toks yra Polocko gatvės 52 numeriu pažymėtas medinis namas Vilniaus Užupyje. Jeigu politikai pritars, medinukas, priklausantis sostinės savivaldybės bendrovei „Start Vilnius“, bus parduotas aukcione.

Pasigedo pastangų

Užupio bendruomenė baiminasi, kad į Kultūros vertybių registrą įtrauktas medinukas gali būti sudegintas arba parduotas aukcione nesąžiningiems statytojams. Rėda Brandišauskienė, Užupio bendruomenės administratorė, teigė, kad bendruomenė prieštarauja sprendimui parduoti pastatų kompleksą Polocko gatvėje.

„Manome, kad nebuvo išsemtos galimybės pritraukti finansavimą ir/ar operatorių, kuris užtikrintų tinkamą pastato sutvarkymą, tokiu būdu išlaikant ir didinant pastato vertę ilguoju laikotarpiu, bei tai, kad pastate būtų vykdoma veikla, susijusi su viešųjų visuomenės interesų tenkinimu, sudarant sąlygas pažinti ir gėrėtis šiuo unikaliu paveldo objektu kuo platesniam visuomenės narių ratui“, – štai tokia Užupio bendruomenės pozicija.

Anot užupiečių, dar birželį viešai žadėta ieškoti tokių galimybių, praėjo vos keli mėnesiai ir priimamas visiškai kitoks sprendimas, kas esą verčia manyti, jog išeičių net neieškota.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Unikalus medinukas Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Unikalus medinukas Užupyje

Žadėjo rasti investicijų

Manome, kad nebuvo išsemtos galimybės pritraukti finansavimą ir/ar operatorių, kuris užtikrintų tinkamą pastato sutvarkymą.

Birželį „Start Vilnius“ direktorius Marius Baranauskas 15min tikino, kad medinuką bus stengiamasi išsaugoti ir ieškoma galimybių jį atstatyti, niekas esą pastato ir šalia esančios teritorijos nė neketina parduoti.

„Jo būklė jau kurį laiką, ypač pastarąjį dešimtmetį, reikalavo didelių investicijų. Vilniaus miesto savivaldybė ir „Start Vilnius“ turi labai ribotus išteklius jį atstatyti ar atstačius naudingai panaudoti, ieškoma galimybių išsaugoti paveldą pritraukiant privačių investuotojų ar projektinių lėšų“, – tuomet tikino M.Baranauskas.

Vis dėlto nuspręsta, kad geriausias būdas pastatų kompleksą atnaujinti – jį parduoti. Esą savivaldybė neturi lėšų restauruoti minėtą kompleksą, kuris yra apleistas. O objektą pardavus ir atsiradus naujam investuotojui, pastatų kompleksas turėtų būti atstatomas pagal paminklosauginius reikalavimus.

Tarybos sprendimo projekte surašytos pardavimo sąlygos, pagal kurias prieš tvarkymo darbus naujasis komplekso šeimininkas privalės atlikti detalius tyrimus, patikslinti vertingąsias savybes, vadovautis parengtu namo Polocko g. 52 restauravimo techniniu projektu, rengiant tvarkybos darbų projektą nepažeisti nustatytų komplekso vertingųjų savybių, o procesui vadovauti privalo atestuotas nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Unikalus medinukas Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Unikalus medinukas Užupyje

Reikalauja atsakomybės

Tačiau Užupio bendruomenei vien to neužtenka. Esą jei savivaldybė, nepaisydama viešų pareiškimų ir įsipareigojimų, vis dėlto planuoja pastatą skubiai parduoti, ji turėtų tokiu būdu ne atsikratyti atsakomybės, bet priešingai – užtikrinti, kad „pastato vertė būtų išsaugota, nesumažėtų jos apimtis, o potencialūs pirkėjai neturėtų jokių sąlygų susiformuoti nepagrįstus lūkesčius dėl naujos statybos sklype, šio medinio paveldo objekto „netyčinio“ padegimo ir pan.“.

Objektą pardavus, naujasis savininkas turės pastatų kompleksą restauruoti pagal parengtus paveldosauginius reikalavimus, – teigė A.Klemanskytė.

Taip pat bendruomenė reikalauja, kad savivaldybė užtikrintų galimybę visuomenei pažinti ir gėrėtis šiuo paveldo objektu, kiek tai bus įmanoma nepažeidžiant būsimojo savininko interesų.

Vilniaus savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėja Aurelija Klemanskytė 15min patvirtino, kad buvo gautas Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus raštas, į kurį atsižvelgusi ir įvertinusi, kad pastatai apleisti, jų tvarkomiesiems restauravimo darbams prireiks daug lėšų, Vilniaus savivaldybės administracija teikia tarybai siūlymą parduoti „Start Vilnius“ nuosavybės teise priklausančius pastatus Polocko g. 52.

„Minėti pastatai yra valstybės saugomas kultūros paveldo objektas. Objektą pardavus, naujasis savininkas turės pastatų kompleksą restauruoti pagal parengtus paveldosauginius reikalavimus. Atliekant tvarkybos darbus reikės vadovautis savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ 2014 metais parengtu namo restauravimo techniniu projektu“, – teigė A.Klemanskytė.

Šiuo metu klausimas svarstomas tarybos komitetuose, galutinį sprendimą Vilniaus taryba turėtų priimti spalio 12 dieną.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Unikalus medinukas Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Unikalus medinukas Užupyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius