Iškraustytos „Špunkos“ likimas sostinėje: baro savininkų neįleidžia atsiimti turto

Vilniaus Savičiaus g. uždarytas baras „Špunka“ atsidūrė ginčo centre. Baro atstovai teigė, kad įstaiga buvo iškraustyta anksčiau laiko, patalpose pakeistos spynos, signalizacijos kodas, viduje liko turtas, įranga. O patalpų savininkas komentuoti situacijos nenorėjo, tik pasakė, kad baras vėluodavo mokėti už nuomą. Artimiausiu metu ginčas persikels į teismą.
Baras „Špunka“
Baras „Špunka“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mieli draugai, esame laikinai užsidarę dėl ginčo su patalpų savininku, kuris naudojasi neteisėtomis priemonėmis, siekdamas nutraukti mūsų verslo veiklą. Tikimės atsidaryti greitu metu, informuosime jus. Dėkojame už palaikymą ir supratimą! Greitai pasimatysime!“ – tokia žinute pasidalinta vasario 27 d. Savičiaus g. „Špunkos“ feisbuke.

Praėjus beveik dviem savaitėms, baras vis dar neveikia. Ant durų kabo lapelis, kuriame nurodoma: patalpos perimtos teisėtai, bet koks mėginimas patekti į jas bus traktuojamas kaip įsilaužimas ir bus kviečiama policija. Nurodytas telefonas, kuriuo kreiptis, norint atsiimti ne patalpų savininkui priklausančius daiktus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baras „Špunka“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baras „Špunka“

Lapelis datuojamas kiek anksčiau nei baro postas feisbuke – vasario 25 d.

15min fotografas praėjusią savaitę apsilankė šioje vietoje. Ant durų pakabintame baltame lape rašoma, kad baras uždarytas. Iš vidaus langų ir durų stiklai uždengti juoda plėvele: susidaro įspūdis, jog viduje vyksta remontas.

Savininkas norėjo nutraukti sutartį anksčiau

Šios patalpos priklauso Vytautui Bukauskui, bet jis 15min nenorėjo komentuoti susidariusios situacijos, tik pasakė, kad vėliau, pasibaigus ginčams, jis galės papasakoti išsamiau.

„Paprasčiausiai [nuomininkai – red.past.] nenori mokėti už patalpas, tai tiek“, – tiek šįkart atsakė jis.

Kiek anksčiau V.Bukauskas tinklalapiui 1323.lt pasakojo, jog pasibaigus dešimties metų nuomos sutarčiai buvo bandoma susitarti dėl naujos sutarties pasirašymo.

15min susisiekus su „Špunka“, situaciją komentavo baro prekės ženklą valdančiai įmonei „Ruvilana“ atstovaujantis teisininkas Kornelijus Pivoriūnas.

K.Pivoriūno teigimu, nesutarimai su V.Bukausku prasidėjo pernai gruodžio pradžioje – kavinės savininkai sukūrė prekės ženklo „Špunka“ įvaizdį, pritraukė daug kavinės lankytojų. Baras siekė atnaujinti nuomos sutartį naujam terminui pasinaudojant nuomos sutartyje nustatyta pirmumo teise. Nepaisant kavinės vadovų prašymų, Savičiaus g. patalpų savininkas pareikalavo išsikraustyti iš patalpų anksčiau, negu baigėsi nuomos terminas, – vasario 1 d. (nuomos sutarties terminas turėjo baigtis vasario 19 d.). Kavinės savininkai pradėjo įtarti, jog V.Bukauskas susitarė su kitais asmenimis tokiu būdu perimti sukurtą nuomininkų verslą.

Šios patalpos priklauso Vytautui Bukauskui, bet jis 15min nenorėjo komentuoti susidariusios situacijos.

„Sausio pabaigoje V.Bukauskas atsisakė reikalavimo nutraukti nuomos sutartį anksčiau termino, tačiau pratęsti nuomos sutarties nesutiko jokiomis sąlygomis. Jis nesutiko pratęsti nuomos sutarties teigdamas, jog nuomininkai yra prasižengę – vėlavo susimokėti už nuomą kelias dienas prieš kelerius metus, nors jokių pretenzijų per paskutinius 4 metus nuomininkams nepateikė. Pretenzijos atsirado tik kilus ginčui. Nuomininko teigimu, vėlavimas galėjo susidaryti dėl pavėluotai pateiktos sąskaitos už nuomą“, – teigė teisininkas.

Pakeistos spynos, vyksta remontas?

„Špunkos“ atstovų vertinimu, tokie savininko argumentai nebuvo pagrįsti, dėl to nuomininkas kreipėsi į teismą. Teismas uždraudė V.Bukauskui trukdyti naudotis patalpomis, tačiau, kaip nurodė K.Pivoriūnas, patalpų savininkas, net nesulaukęs nuomos sutarties pabaigos termino, vasario 19 d. pakeitė kavinės durų spyną ir signalizacijos kodą. Įmonė, anot jo, kreipėsi į policiją: ši užregistravo įvykį, dabar vyksta tyrimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baras „Špunka“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baras „Špunka“

K.Pivoriūnas teigė, kad tokie savininko veiksmai turi teismo sprendimo nevykdymo ir savavaldžiavimo požymių bei pridūrė, kad, įmonės žiniomis, galiojant teismo draudimams, buvusio baro vietoje įvyko net remontas ar statybos darbai. Svarstoma, kad gali būti padaryta žalos ir ten buvusiam turtui.

Į patalpas Savičiaus g. „Špunkos“ atstovai mėgino patekti du kartus: kovo 4 d. ir su antstoliu kovo 6 d.

„Kitas žingsnis – kreipsimės į teismą, kad leistų patekti į patalpas. Reikia pasiimti turtą, suinventorizuoti įrangą, prekes, atsargas. Mūsų žiniomis, iki šios dienos šaldytuvams yra išjungta elektra“, – dėstė teisininkas.

Į patalpas A.Savičiaus g. mėginta patekti du kartus: kovo 4 d. ir su antstoliu kovo 6 d.

15min vėliau dar kartą kreipėsi į V.Bukauską, tačiau šis nesutiko duoti platesnio komentaro.

Savičiaus gatvė – gyventojų ir verslo ginčų vieta

Anksčiau Savičiaus gatvė dėmesio centre atsidurdavo dėl gyventojų priekaištų maitinimo įstaigas valdantiems verslininkams. 2017 m., po gatvės rekonstrukcijos, maždaug 20 metrų atkarpoje šiltojo sezono savaitgaliais buvo uždraustas automobilių eismas.

2018 m. keli Savičiaus g. gyventojai siūlė šioje gatvėje įsikūrusiems barams ir kavinėms drausti prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 22 val. Kai kurie Savičiaus gatvės gyventojai skundžiasi triukšmu, jų įsitikinimu, alkoholinių gėrimų prekybos ribojimas ištaisytų šią problemą. Tuomet gyventojų pateikti argumentai valdininkų neįtikino, jie labiau įsiklausė į verslininkų žodžius, kad apribojimai galėtų juos sužlugdyti, ir paliktas sprendimas alkoholiu leisti prekiauti iki vidurnakčio.

2019 m. šios gatvės gyventojai vėl beldėsi į savivaldybę: barų bei restoranų staliukai ir masiniai renginiai užkimšdavo gatvę taip, kad net praeiti ją nebuvo įmanoma. Be to, trukdė iš ten pat kylantis triukšmas.

Tais pačiais metais Savičiaus gatvėje gyvenantys žmonės sakė, kad, savaitgaliais uždarius dalį gatvės, nepakeista ir eismo organizavimo tvarka, todėl tenka pažeidinėti Kelių eismo taisykles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius