Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno vaiduoklių „Respublikos“ ir „Britanikos“ griovėjai išsigando Nacionalinės žemės tarnybos

Dviejų niekada taip ir neveikusių Kauno viešbučių – „Respublikos“ ir „Britanikos“ – vietoje turėtų iškilti butų ir biurų kompleksai. Tačiau jų vystytojai baiminasi, kad, vos tik nugriovus viešbučius-vaiduoklius, valstybė nutrauks žemės nuomos sutartis. Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis net palydėjo sūnų Šarūną į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT), bijodamas, kad taip nenutiktų. O pati NŽT tikina, kad jokio konflikto su NT statytojais nėra.
Apleistas viešbutis „Respublika“
Apleistas viešbutis „Respublika“

Kaunas pamažu nori nugramzdinti į praeitį savo viešbučius-vaiduoklius, kuriuose niekad taip ir nevirė gyvenimas. Šarūno Matijošaičio, Kauno mero sūnaus, vadovaujama „Vičiūnų grupė“ jau pradėjo griauti „Respublikos“ viešbutį.

Todėl prieš darbų pradžią kaip pagrindinis „Vičiūnų“ akcininkas kartu su sūnumi Šarūnu nuvykau į NŽT, palikome įvairius dokumentus. Žiūrėsime, kaip viskas bus ir ką jie nuspręs, – sakė V.Matijošaitis.

Kitą vaiduoklį – „Britaniką“ – griaus tokio pat pavadinimo Vytenio Junevičiaus vadovaujama įmonė. Senų viešbučių vietoje bus pastatyti verslo centrai ir biurai. Tačiau „Britanikos“ savininkai apie planus kalba be optimizmo, o „Respublikos“ reikalus linkęs tvarkyti ir vienas „Vičiūnų grupės“ akcininkų V.Matijošaitis.

Precedentų jau yra – NŽT nutraukė žemės nuomos sutartis su keliomis dešimtimis NT projektų vystytojų. Tiesa, nei su „Britanikos“, nei „Respublikos“ viešbučių savininkais tikina nekonfliktuojanti.

Į NŽT nubėgo ir Kauno meras

„Gali nutikti, kad „Respubliką“ nugriovus bus pareikalauta grąžinti žemę. Nors skamba absurdiškai, planas gana realus, nepaisant to, kad valstybinės žemės nuomos sutartis sudaryta, regis, dar 30 metų į priekį. Todėl prieš darbų pradžią kaip pagrindinis „Vičiūnų“ akcininkas kartu su sūnumi Šarūnu nuvykau į NŽT, palikome įvairius dokumentus. Žiūrėsime, kaip viskas bus ir ką jie nuspręs“, – leidiniui „Savaitraštis Kaunui“ sakė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Tiesa, jo sūnus Šarūnas Matijošaitis situaciją vertina optimistiškiau. Jis tikina, kad „Respublikos“ griovimo darbų stabdyti nė neketina.

„Esu tikras, kad Nacionalinės žemės tarnybos specialistai puikiai atskiria pelus nuo grūdų – kiek žinau, nuomos sutartys su nuomininkais, iš tiesų vykdančiais rimtus nekilnojamojo turto projektus, nėra nutraukiamos“, – 15min pasakojo Š.Matijošaitis.

Pasak jo, nuomos sutarčių vienašališkai niekas nenutraukinėja su realiai vystomų projektų savininkais.

„Kitas reikalas, jei sklypas išnuomotas, bet projektas daugelį metų taip ir lieka ant popieriaus, o teritorija tūno apleista ir netarnauja nei visuomenės, nei verslo interesams. „Vičiūnų grupė“ Nacionalinei žemės tarnybai yra pateikusi visus būtinus ir papildomus dokumentus, turime galiojančią žemės nuomos sutartį, todėl esame ir būsime teisėti sklypo, kuriame stovės verslo centras „Magnum“, nuomininkai“, – raštu į portalo klausimus atsakė Š.Matijošaitis.

Jis tikino sulaukęs itin teigiamų atsiliepimų ir didelio visuomenės palaikymo: „Neįsivaizduojama, jog visa tai imtų ir sustotų dėl tokių priežasčių.“

V.Matijošaičio interviu bendrovė vertinti nesiima. Tačiau panašų nerimą kaip ir Kauno meras, išreiškia „Britanikos“ vietoje butų ir biurų kompleksą suprojektavęs architektas Gintautas Natkevičius.

Bijo „prisikalbėti“

„Šiuo metu projektuojama pusė biurų, pusė butų. Dar per anksti kalbėti, nes esame daug kartų prisikalbėję. Prisikalbi, kas nors pasikeičia, bet viso gali būti apie 16 tūkst. kv. m ploto“, – 15min yra sakęs G.Natkevičius.

Architekto teigimu, projektas įmonei galėtų atsieiti apie 16 mln. eurų, o leidimą griovimui ir statybai bendrovė viliasi gauti pavasarį.

„Kitų metų vasarą galėtų prasidėti statybos. Griauti galėtų pradėti nors ir rytoj, bet Kaunas šiuo metu turi problemų su Nacionaline žemės tarnyba, yra nemažai niuansų. Tai čia irgi yra valstybės žemė, kurioje stovi statinys, ir norint padaryti miestui gero, staiga jį nugriovus, valstybė pareikalaus gražinti žemę. Šiuo metu, deja, taip vyksta“, – pasakojo jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apleistas pastatas Kauno centre
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apleistas pastatas Kauno centre

Paprašytas patikslinti, ką turėjo omenyje, kalbėdamas apie Kauno problemas su NŽT, jis aiškino: „Yra keletas precendentų – apie 30 sklypų nuomininkų turi vienokių ar kitokių problemų. Visiškai nepriklausomai nuo to, kad nuomos sutartis yra dar daugeliui metų, bet kai kurie vystytojai turi problemų, kad jų net leidimai yra sustabdyti dėl vienokių ar kitokių priežasčių.“

„Britanikos“ sklypo nuomininkai negavo NŽT reikalavimo nutraukti nuomos sutartį, tačiau G.Natkevičius vis tiek nerimauja.

„Britanikos“, „Respublikos“ projektų vystytojai ima daryti visuomenei gerą darbą ir griauti tuos pastatus, jie išsiima leidimą. Tam tikru momentu jie turės tą procedūrą užbaigti. Tada paaiškės, kad tame valstybės sklype nėra jokio statinio, ir tada gali nuspėti, kad, kaip atsitiko tiems 30-iai sklypų, gali NŽT pasiūlyt nutraukti nuomos sutartį ir grąžinti tą žemę valstybei. Ta reali grėsmė yra, NT vystytojai tą grėsmę jaučia“, – kalbėjo architektas.

Tuo metu NŽT tikina, kad nuomos sutartis nutraukia tik kraštutiniais atvejais.

Jokių konfliktų su „Respublikos“ ir „Britanikos“ savininkais

„Šiuo metu joks ginčas tarp Nacionalinės žemės tarnybos ir „Vičiūnų“ grupės dėl žemės sklypo, esančio Karaliaus Mindaugo pr. 38, Kaune (viešbutis „Respublika“), nevyksta ir žemės nuomos sutarties nutraukimas nesvarstomas“, – 15min sakė NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Ruslanas Golubovas.

Jo teigimu, taip pat joks ginčas su Nacionaline žemės tarnyba nevyksta ir dėl viešbučio „Britanika“.

„Taip pat pažymėtina, kad Nacionalinė žemės tarnyba, vykdydama jai pavestas kontrolės ir priežiūros funkcijas bei gindama viešąjį interesą, visada aktyviai bendradarbiauja su šalies savivaldybėmis ir kitomis institucijomis, o nuomos sutarčių nutraukimo imamasi tik kraštutiniais atvejais, tai yra nustačius esminius teisės aktų pažeidimus“, – sakė R.Golubovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius