Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinės Londono aludės – pavojuje

Londono aludės gali girtis turtinga istorija – čia, kur rinkdavosi revoliucionieriai, rašytojai, politikai, yra gimę daug pasaulį pakeitusių idėjų. Tačiau joms darosi vis sunkiau išlikti.
Aludė Londone
Aludė Londone / 123rf.com nuotr.

Nuo 2001 m. aludžių skaičius yra sumažėjęs net ketvirtadaliu – 2016 m. mieste buvo 1220 aludžių mažiau nei prieš 15 metų. Daugiausia jų užsidarė centriniame Londone. Dėl to praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės sostinės meras pažadėjo kasmet atlikti auditą, kad būtų atidžiai stebima aludžių situacija, ir bendradarbiauti ieškant sprendimų, kaip juos išsaugoti.

Kaip rašo „Quartz“, neturėtų stebinti, jog daug aludžių užsidaro centriniuose Londono rajonuose – juose per pastaruosius 15 metų nekilnojamojo turto kainos yra labai išaugusios. Skaičiuojama, kad nuo 2001 m. Londono namų kainos yra išaugusios maždaug trigubai.

Aludės dažnai būna įsikūrusios geriausiose vietose pagrindinėse gatvėse, tad tampa kitų verslininkų, norinčių tas patalpas paversti prabangiomis parduotuvėmis, butais ar biurais, taikiniu.

Londono meras kaip pavyzdį pateikė beveik 300 metų senumo aludę. Pastatą, kuriame įsikūrusi „The China Hall“, prieš kelerius metus įsigijo vystytojai. Dabar aludės vadovams – porai, kuri joje šeimininkauja 37-erius metus – buvo pateikta nauja sutartis, kurioje patalpų nuomos kaina padvigubinta. Jiems arba reikės iš kur nors gauti kur kas didesnę sumą pinigų, arba užsidaryti.

Be to, vystytojams, norint aludės patalpas paversti parduotuve arba biuru, net nereikia gauti vietos tarybos leidimo. Todėl tokios patalpos itin masina didelių prekybos tinklų atstovus, o aludžių gynėjai siekia, kad tokios taisyklės būtų pakeistos.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Aludė Londone
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Aludė Londone

Pavyzdžiui, „Kampanija už tikrą elį“ (grupė už aludžių išsaugojimą) skelbia, kad prekybos tinklas „Tesco“ nuo 2010 iki 2014 m. prekybos centrais pavertė 37 aludes.

Aludės – neatsiejamas Londono simbolis. Daugiau nei pusė iš kitų valstybių atvykusių turistų sako bent kartą apsilankantys kurioje nors iš jų. Jos taip pat suteikia pirmuosius darbus net šeštadaliui jaunuolių nuo 18 iki 24 metų amžiaus. 2016 m. aludėse Londone iš viso dirbo 46 300 žmonių.

Tačiau ne tik nekilnojamojo turto kainos sunkina aludžių savininkų gyvenimą. Veikia ir daugiau aplinkybių – pradedant nuo to, kaip aludės apmokestinamos, ir baigiant alaus vartojimo mažėjimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aludė Londone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aludė Londone

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius