-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nekilnojamojo turto rinka po „Brexit“ – pilkojoje zonoje

„Neapibrėžtumas“ – taip situaciją Didžiosios Britanijos ir tarptautinėje nekilnojamojo turto rinkoje apibūdina ekspertai. Tačiau jie neatmeta galimybės, kad žemyn garmant svaro sterlingo kursui, kai kurie investuotojai nepraleis progos užsidirbti.
Tarp naujų Londono pastatų pasimetusios senosios bažnyčios
Tarp naujų Londono pastatų pasimetusios senosios bažnyčios / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kai kurie Didžiąją Britaniją mato kaip vartus į Europą, kiti – kaip pasaulinės nekilnojamojo turto rinkos dalį, nepaisant to, ar ji liks Europos Sąjungos dalimi. Neapibrėžtumas dėl balsavimo rezultatų nulėmė investuotojų lūkesčių mažėjimą. Tačiau Didžiosios Britanijos nekilnojamojo turto rinka išlieka patraukli investicijoms, nes iš kitų investicijų grąža vis dar nėra garantuota“, – „Europe Real Estate“ sako teisininkų kompanijos „Herbert Smith Freehills“ Nekilnojamojo turto grupės vadovas Donaldas Rowlandsas.

Svaro vertė per ateinančius šešis mėnesius ir toliau kris, kartu kris ir nekilnojamojo turto vertė

Anot jo, kai kurie užsienio investuotojai, šalies sprendimą pasitraukti iš Europos Sąjungos, gali įvertinti kaip galimybę įžengti į rinką neapibrėžtumo laikotarpiu ir, pingant svarui, iš to uždirbti.

Investicijų kompanijos „Investec“ ekspertas Markas Bladonas taip pat pastebi, kad mažėjant svaro kursui, mažės ir nekilnojamojo turto vertė, tačiau tai gali sudominti investuotojus.

„Svaro vertė per ateinančius šešis mėnesius ir toliau kris, kartu kris ir nekilnojamojo turto vertė. Todėl mes tikimės nepriklausomų fondų ir privačių turto valdymo kompanijų susidomėjimo, kurie rinkoje pamatys naujos vertės ir galimybių. Didžioji Britanija yra penkta pagal dydį pasaulio ekonomika, o Londonas neseniai buvo įvardytas pasauline finansų sostine – visa tai yra šimtmečių augimo ir klestėjimo rezultatas. Londonas ir Didžioji Britanija turi daugybę pranašumų, lyginant su kitais didžiaisiais finansų centrais, tačiau pagrindiniai jų yra patogi laiko juosta, gera teisinė bazė bei daugelio versle naudojama kalba. Visa tai po „Brexit“ nepasikeis“, – teigia M. Baldonas.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Londonas dieną ir naktį
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Londonas dieną ir naktį

Nekilnojamojo turto kompanijos „JLL“ vadovas Europai Johnas Forresteris Guy'us Graingeris pripažįsta, kad po „Brexit“ investuotojų lūkesčiai bus

mažesni, nors svaro kritimas gali suteikti galimybių tarptautiniams oportunistiniams investuotojams.

„Trumpuoju laikotarpiu matysime neapibrėžtumą. Net jeigu viskas Didžiojoje Britainijoje vyks įprastai iki 2018-ųjų, šis didžiulis pasikeitimas neišvengiamai sukurs neapibrėžtumą nekilnojamojo turto rinkose. Gerai suvaldyto pasitraukimo atveju šis poveikis truks ateinančius dvejus metus.

Šis įvykis gali lemti, kad daugelis investuotojų bei nuomininkų pakeis savo nekilnojamojo turto strategiją. Kai kurie sprendimai gali būti pristabdyti arba jų atsisakyta visai. Tuo pačiu, tikimės, kad kitose išsivysčiusiose Europos rinkose bus ir teigiamų pasekmių. Svyruojant valiutai tarptautiniams investuotojams gali tapti patrauklūs kai kurie Didžiosios Britanijos regionai“, – sako jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius