-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuomotis ar pirkti – kas pigiau?

Ar prisimenate žodžius, prieš kelerius metus skambėjusius visuose straipsniuose nekilnojamojo turto tema? „Butai brangs“, – tikino ekspertai. Panaši situacija stebima ir šiuo metu – tiek parduodamo, tiek nuomojamo būsto kainos auga. Tačiau šįkart pakalbėkime ne apie kainų pokyčius ir tendencijas, o apie klausimą, kuris anksčiau ar vėliau iškyla neturintiems nuosavo būsto: nuomotis ar pirkti? Ir kur dėti kablelį sakinyje „nuomotis nereikia pirkti“.
Perkūnkiemis
Perkūnkiemis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kada laikas pirkti būstą?

Didžiausio nekilnojamojo turto skelbimų portalo Aruodas.lt duomenimis, šių

metų antrąjį metų ketvirtį butų kainos Vilniuje ir Klaipėdoje buvo apie 2 proc. didesnės nei pirmąjį ketvirtį, Kaune – 4 proc. didesnės. Paaugo ir butų nuomos kainos: šių metų birželio mėnesį, palyginti su praėjusių metų birželiu, Vilniuje jos yra didesnės 5 proc., Kaune 7 proc., o Klaipėdoje 3 proc.

„Kaina nėra vienintelis motyvas, lemiantis, kas yra geriau – nuomotis būstą ar jį pirkti“, – įsitikinęs Marius Čiulada, nekilnojamojo turto agentūros „Ober–Haus“ Senamiesčio biuro vadovas. Jis pasakoja, kad būsto nuoma turi savo privalumų: nuomojamas būstas suteikia žmogui daugiau lankstumo ir laisvės, mat nepatikusį būstą galima lengvai pakeisti, nėra įsipareigojimų, prisirišimo prie vietos. Nuosavas būstas dažniausiai reiškia didesnius įsipareigojimus ir atsakomybę: atsiranda ne tik paskola bankui (jeigu būstas pirktas tokiu būdu), bet ir visi rūpesčiai, susiję su būsto priežiūra, remontu.

Pasirinkimą pirkti būstą Marius pirmiausiai sieja su gyvenimo būdo pasikeitimu – nuosavo būsto poreikis atsiranda tuomet, kai nusistovi žmogaus gyvenimo būdas. „Kai žmogus yra jaunas ir dar nežino, kaip klostysis jo gyvenimas, nėra apsisprendęs nei dėl gyvenamos vietos, nei dėl darbo, nėra prasmės įsipareigoti bankui ir imti paskolą būstui pirkti. Tokiu atveju nuoma yra geriau. Kai atsiranda šeima, finansinis stabilumas, sprendimas pirkti būstą dažnai ateina savaime“, – sako Marius Čiulada.

Nuomotis arba pirkti – kas pigiau

„Swedbank“ nuotr./Vaiva Šečkutė
„Swedbank“ nuotr./Vaiva Šečkutė

„Kai žmonės sprendžia, nuomotis būstą ar jį pirkti, jie paskaičiuoja, kuris variantas yra palankesnis finansiškai“, – teigia Vaiva Šečkutė, „Swedbank“ vyresnioji specialistė. Šiuo metu nekilnojamojo turto rinkoje susidarė įdomi situacija – nuomotis būstą yra brangiau, negu ji pirkti.

„Galime palyginti butų nuomos pajamingumą ir banko būsto paskolos palūkanas, – pasakoja V.Šečkutė. – Vilniuje būsto nuomos pajamingumas yra išaugęs ir pirmąjį šių metų pusmetį siekia 6,3 proc., kas reiškia, kad per metus yra sumokama apie 6,3 proc. to būsto vertės. O būsto paskolos palūkanos tik šiek tiek viršija 2 proc. ir yra gerokai žemiau už palūkanų vidurkį, kuris siekia 4,5 proc.“

Ką tai reiškia potencialiam nuomotojui arba pirkėjui? „Jeigu, pavyzdžiui, už buto nuomą vidutiniškai reikia mokėti 400 eurų per mėnesį, tai už tokio pat buto paskolą bankui reikės mokėti apie 300 eurų per mėnesį“, – paaiškina M.Čiulada.

Tad norintiems įsigyti nuosavą būstą dabar yra tikrai palankus metas. „Mes skaičiuojame būsto įperkamumo indeksą ir matome, kad šiuo metu namų ūkių pajamos yra trečdaliu daugiau negu pakankamos įsigyti būstą. Per artimiausius porą metų matome mažai grėsmių būsto rinkos tvarumui, o palūkanų šuoliai yra mažai tikėtini“, – sako vyresnioji „Swedbank“ ekonomistė.

Kokie butai šiuo metu reklamuojami, pamatysite, paspaudę nuorodą.

Tačiau V.Šečkutė perspėja, kad nereikėtų tikėtis, kad tokios žemos palūkanos išsilaikys dešimtmečiais, tad, priimant sprendimą dėl paskolos, svarbu įvertinti savo galimybes ją grąžinti ne tik per artimiausius 1–2 metus, bet ir ilgesniuoju laikotarpiu, mat būsto paskolos vidurkis siekia 21 metus. Nes, anot ekonomistės, jei būsto kainų ir atlyginimų lygis išliks panašus, būsto paskolų palūkanoms pakilus iki 4,3 proc., būsto įperkamumo indeksas sumažėja beveik iki minimumo.

Kokių butų siūloma nuomininkams ir už kokią kainą, rasite, paspaudę šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius