Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlių centro darbuotojai patys ieško būsto atvykėliams, nes nesulaukia pasiūlymų iš savivaldybių

Pabėgėlių priėmimo centras kreipėsi į Lietuvos savivaldybes su prašymu surinkti informaciją apie būstus, kuriuos būtų galima išnuomoti pabėgėliams. Tačiau pasiūlymų kol kas nesulaukta, tad centro darbuotojams tenka patiems sekti skelbimus ir ieškoti pabėgėliams butų.
Vaikai pabėgėlių stovyklose
Vaikai pabėgėlių stovyklose / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pabėgėlių priėmimo centro Rukloje, Jonavos rajone, direktorius Robertas Mikulėnas 15min tikino, kad šiuo metu integruotis į Lietuvos visuomenę pasirengę 64 asmenys – t.y., 19 šeimų, todėl centras bando surasti, kur jie galėtų gyventi išsikėlę iš laikino prieglobsčio.

Pabėgėlių priėmimo centras kreipėsi į visas savivaldybes, prašydamas padėti pabėgėliams surasti būstą.

Ieško skelbimų portaluose

„64 žmonės pasiruošę integruotis. Lygiagrečiai ieškome jiems ir darbo. Siuntėme prašymus bendradarbiauti visoms savivaldybėms. Kai kurie atsiliepė geranoriškai, o kai kurie į tai pažiūrėjo formaliai. Galbūt jiems tai iššūkis, nes savivaldybėms tokia funkcija nėra deleguota. Tikiuosi, kad ir kitos savivaldybės bus geranoriškos“, – teigė R.Mikulėnas

Rppc.lt nuotr. /Ruklos pabėglių priėmimo centras
Rppc.lt nuotr. /Ruklos pabėglių priėmimo centras

Anot jo, kelis būstus rado patys Pabėgėlių priėmimo centro darbuotojai. Jie skelbimų portaluose ieško, kas pabėgėliams išnuomotų būstą.

R.Mikulėnas pasakojo, jog kiekviena šeima būstą renkasi pagal savo poreikius, todėl nėra labai griežtų kriterijų, koks jis turi būti.

„Mes tik padedame susirasti pabėgėliams būstą. Jie mokės pinigus, jie ir renkasi. Kiekvienas žmogus turi savo kriterijus: vienam didesnių kambarių reikia, kitam – mažesnės kainos, geresnio rajono. Visokių tų kriterijų yra. Kaip ir kiekvienam žmogui – vienam vienas tinka, kitam kitas“, – sakė R.Mikulėnas.

Uteniškių skelbimas nesuviliojo

Kiekvienai šeimai skiriama 612 eurų išmoka: pirmuosius šešis mėnesius gaus po 204 eurus, likusį pusmetį – 102 eurus paramos, kuriuos galės išleisti buto nuomai.

Už tokią sumą galima rasti būstą tik nedideliuose miestuose.

Viena iš geranoriškai atsiliepusių savivaldybių – Utenos rajono. Jos Turto valdymo skyrius vyriausioji specialistė Zita Paškonienė pasakojo, kad šiuo metu ieško 2-3 kambarių butų nuomai, tačiau susidomėjimo kol kas nesulaukta.

„Kol kas nėra norinčių pasiūlyti, bet dar tikimės. Informacija paskelbta savivaldybės interneto svetainėje ir vietinėje spaudoje, bet dar nelabai kažkas girdisi. Nenurodėme termino, iki kada lauksime pasiūlymų. Jeigu jų atsiras, esame pasirengę juos registruoti“, – pasakojo Z.Paškonienė.

Ji tikino, kad po rinkimų miesto valdžia turėtų peržiūrėti savo turtą ir galbūt dalį jo skirti pabėgėliams.

Atsiliepė daugiau savivaldybių

Beje, praėjusiais metais į savivaldybes kreipėsi ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija su prašymu pateikti informaciją apie tai, kurios galėtų priglausti pabėgėlius. Teigiamo atsakymo sulaukta tik iš kelių.

Lietuva įsipareigojusi per dvejus metus iš viso priimti 1105 pabėgėlius. Europos Sąjunga yra sutarusi po valstybes nares per dvejus metus paskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių, atvykusių į Graikiją ir Italiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius