Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios vietos Vilniuje, kur gali atsirasti krematoriumai

Vilniaus savivaldybės taryba ėmėsi tvirtinti schemą, kurioje nurodytos penkios vietos, kuriose galima bus statyti krematoriumus.
Akcija „Krematoriumui Olandų gatvėje -NE!“
Akcija prieš krematoriumą Olandų g. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šios vietos yra prie Savanorių pr. ir Lentvario g., V.A.Graičiūno g. ir Kirtimų gatvių, prie Gariūnų g. ir Savanorių pr., prie Liepkalnio g. ir Minsko plento, Kirtimuose prie Eišiškių pl. ir prie Oslo bei Dubiškių gatvių.

Kaip teigiama sprendimo projekte, įgyvendinant planuojamą ūkinę veiklą didelis dėmesys turi būti skiriamas aplinkos apsaugai ir neigiamo poveikio aplinkai mažinimo priemonėms. Todėl turėjo būti išnagrinėti bent keli komponentai.

Nuotr. iš vilnius.lt/Vietos, kur gali atsirasti krematoriumai Vilniuje
Nuotr. iš vilnius.lt/Vietos, kur gali atsirasti krematoriumai Vilniuje

Tai yra žmogus ir socialinė aplinka: visuomenės sveikata, biologinė tarša, kvapai, triukšmas, oro kokybė, nekilnojamosios kultūros vertybės, socialinė-ekonominė aplinka; gamtinės aplinkos komponentai: dirvožemis, paviršinis ir požeminis vanduo, kraštovaizdis, biologinė įvairovė, saugomos teritorijos. Taip pat Bendrajame plane ir kituose teritorijų planavimo dokumentuose turi būti numatyta galimybė toje vietoje statyti tokį objektą.

Taip pat svarbūs aplinkos komponentai yra gretimybės, sanitarinė apsaugos zona, esami inžineriniai tinklai ar galimybė juos įrengti, privažiavimas.

Konservatorių siūlymu, prie sprendimo projekto pridėtas protokolinis įrašas, kad būtų privalomas poveikio aplinkai vertinimas.

Vilniaus Plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis tvirtina, kad patvirtinus tokį planą, bus išvengta siūlymų tokius objektus statyti kitose miesto vietose. O teritorijos buvo atrinktos nutolusios nuo gyvenamųjų kvartalų daugiau kaip 200 metrų, taip pat ten, kur gyvenamieji namai nenumatyti Bendrajame plane.

Pagal pirminį projektą tokių teritorijų buvo atrinkta net 11, dėl jų visuomenė buvo apklausta, po jų pateiktų pasiūlymų atrinktos penkios, kurios sulaukė mažiausia pasipriešinimo.

Norą įrengti krematoriumą Vilniuje kol kas stabdo tam besipriešinantys gyventojai. Vienas iš projektų – turėti tokį objektą Olandų gatvėje, šalia laidojimo rūmų „Ritualas“, tačiau tam pasipriešino ne tik vietos gyventojai, bet ir Lietuvos žydų bendruomenė, Vilniaus miesto savivaldybė. Projektą norinčios bendrovės iki šiol bylinėjasi su Aplinkos apsaugos agentūra.

Dar vienas projektas – krematoriumą pastatyti Lentvario gatvėje, tačiau Aplinkos apsaugos agentūros sprendimą, kad poveikio aplinkai vertinimas šioje vietoje neprivalomas, teismui irgi apskundė kaimynystėje gyvenantys žmonės. Ši teritorija yra viena iš penkių, kuriose kremavimo paslaugos galėtų būti galimos.

Lietuvoje šiuo metu veikia vienas krematoriumas Kėdainiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius