-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prienuose dideles sąskaitas už šildymą nokautuoja renovacija

Prienų rajono savivaldybėje nuo 2013 m. atnaujinti 22 daugiabučiai, atnaujinimo darbai vyksta dar 10, o du namai ruošiasi darbų pradžiai. Kai kas iš daugiabučių renovaciją matuojasi ir antrą kartą, – mat iš pradžių nesiryžę renovacijai, po kelerių metų kai kurie namai apsuko ratą ir grįžo prie šios idėjos, pastebi Prienuose dirbanti vienos daugiabučius administruojančios įmonės projektų koordinatorė Lina Marcinkevičienė.
Stadiono g. 22, Prienai
Stadiono g. 22, Prienai / BETA nuotr.

Grįžta prie renovacijos

„Tik pradėjus įgyvendinti renovaciją ir paskelbus kvietimą iš 30 atsiliepusių daugiabučių, teigiamą sprendimą dėl renovacijos priėmė tik 5. Tiesa, dalis likusių namų gyventojų galbūt vėliau persigalvojo arba pamatė jau renovuotų namų naudą, todėl kreipėsi į mus prašydami rengti pakartotinius susirinkimus. 2016 m. renovacijai pritarė jau 16 namų“, – apie vykstančius procesus pasakoja pašnekovė.

Pasak L. Marcinkevičienės, gyventojų nuomonei ir apsisprendimui renovuoti būstą daugiausiai įtakos turi Prienams būdingos didelės sąskaitos už šildymą. Kainų ir energetikos kontrolės komisijos pateikiama statistika liudija, kad miestas už šilumą sumoka tikrai nemažai. Pavyzdžiui, šiemet vasario mėnesį šilumos kaina Prienuose siekė 6,51 ct/kWh (be PVM), o šalies vidutinė kaina – 4,87 ct/kWh (be PVM). Su tokiomis didelių kainų tendencijomis nebe pirmus metus gyvenantys prieniškiai tikrai turi nemažai motyvų atnaujinti daugiabučius. Tačiau galutiniam sprendimui vis tik prireikė ir papildomo padrąsinimo. Juo tapo jau itin sėkmingai renovuoti namai.

„Prienai nėra didelis miestas, todėl žmonės tarpusavyje pasikalba, sužino apie sąskaitų ir gyvenimo kokybės pokyčius, galų gale, mato išgražėjusį namą ir gerėjantį vaizdą mieste“, – priežastis vardija pašnekovė bei priduria, kad pastaruoju metu didelis gyventojų susidomėjimas renovacijos galimybėmis kyla iš jų pačių. „Šiemet turime 7 daugiabučių kvotą, tačiau norinčiųjų renovuotis buvo gerokai daugiau. Todėl teko rengti atranką ir pasirinkti labiausiai neefektyvius namus, kurių renovacijai taip pat pritaria daugiausiai gyventojų“, – teigia L. Marcinkevičienė.

Sutaupymų šuolis

Renovaciją atradę Prienai netrukus tapo ir sutaupymų čempionai – didžioji dalis renovuotų daugiabučių pasiekia numatytą C, tačiau yra ir aukštesnę – B energinę klasę pasiekusių daugiabučių. Bendrai šilumos energijos sutaupymai mieste svyruoja nuo 40 iki 60 proc. Be to, būtent Prienuose, Laisvės g. 3, stovėjęs pats neefektyviausias daugiabutis Lietuvoje po sėkmingos renovacijos tapo tikru sutaupymų lyderiu – dabar jo gyventojai sutaupo nuo 55 iki 60 proc. šilumos energijos, o pats namas – garsina renovaciją.

Tačiau, kaip pastebi pašnekovė, daugelis daugiabučių vis tik pasirenka tik svarbiausias energinio efektyvumo priemones. „Prienuose yra tik vienas daugiabutis, adresu Basanavičiaus g. 26, kuriame viskas pakeista iš pagrindų: kanalizacija, elektros instaliacija, apšiltintos sienos, stogas, pakeisti langai, įstiklinti balkonai, taip pat šilumos punktai. Renovacijos investicijos vienam 44 kv. m butui šiame name, neskaičiuojant valstybės paramos, siekė 7 600 eurų. Daugiausiai gyventojai renkasi standartinį variantą, kurio metu šiltinamos sienos, stogas, pakeičiami langai ir balkonai, pertvarkoma šilumos sistema. Vonios kambariuose gyventojai dažnai yra atlikę kosmetinius remontus, todėl nelabai nori rinktis visapusį modernizacijos paketą“, – atskleidžia pašnekovė.

Miesto veidas – išgražėjęs

Visam miestui didelis pasiekimas ir tai, kad daugiausiai šilumos energijos vartojantys namai jau renovuoti. Jų gyventojai gali džiaugtis reikšmingais skirtumais bei gerokai sumažėjusiomis šildymo sąskaitomis, mieste galima pastebėti ir nemažai nerenovuotų namų.

„Neabejotinai, renovacijos nauda – visapusė. Namas atsinaujina ne tik techniškai, tačiau ir vizualiai, atrodo kitaip. Galima matyti, kad miesto centre renovuoti jau beveik visi daugiabučiai, kituose dar vyksta atnaujinimo darbai. Taip pat nemažai modernizuotų namų pagrindinėse gatvėse. Iš tiesų miesto veidas keičiasi“, – apibendrina L. Marcinkevičienė.

Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius