Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacijos efektyvumas prasideda nuo investicijų plano

Geriausiai investicijų efektyvumą daugiabučio renovacijos projekto metu atspindi sumažėjusios šildymo sąskaitos – tuomet renovacijai skirtos lėšos atrodo išleistos prasmingai. Tuo įsitikinęs investicinių planų rengėjas, sertifikavimo ekspertas ir konsultavimo bei projektavimo paslaugas teikiančios įmonės vadovas Kazys Čepys iš Mažeikių.
Žemaitijos g. 23, Mažeikiai
Žemaitijos g. 23, Mažeikiai / BETA nuotr.

„Investicijų kontrolė reikalinga, kad būtų teisingai panaudojamos investicijos, kad jos atitiktų rezultatą, o rezultatas būtų maksimalus pagal investicijų dydį visuose etapuose – pradedant investicijų planų rengimu, baigiant statybos užbaigimo aktų pasirašymu. Procesą atliekant efektyviai sutaupymai gali skirtis net iki 4 kartų“, – teigia K. Čepys.

Kvalifikacija ir drausmė

K. Čepio teigimu, investicijų kontrolė turėtų prasidėti ir yra efektyviausia kontroliuojant ir kruopščiai atrenkant investicijų plano rengėjus.

„Šiuo metu reikalavimai investicinių planų rengėjams yra sugriežtėję, dabar šiuos planus gali rengti atestuoti statybos srities specialistai. Tai leidžia tikėtis, kad investiciniai planai bus realūs. Planų rengėjas turi turėti bent elementarų techninį išmanymą apie pastatą kaip inžinerinį kūrinį su statybinėmis konstrukcijomis, inžinerinėmis sistemomis. Jis privalo suprasti, kokios problemos yra daugiabutyje ir kaip jos turi būti sprendžiamos. Svarbu išmanyti statybos technologijas, žinoti naujoves. Pavyzdžiui, Lietuvoje statomi naujo tipo namai, jiems naudojamos naujos medžiagos, tokių namų problemos – specifinės ir reikalaujančios specialių žinių“, – pastebi sertifikavimo ekspertas.

Pašnekovo teigimu, vienas tokių namų pavyzdžių – surenkami blokiniai penkiaaukščiai namai su techninėmis patalpomis viršutiniame aukšte. „Tokių namų techninės patalpos yra tuščios, jas reikia izoliuoti šiltinamaisiais sluoksniais. Dažniausiai panašių namų stogai yra originalūs, kai kurie iš jų neturi ruloninių dangų, o tik gelžbetonio plokštes. Tokiais atvejais tinkamą investicinį planą gali paruošti tik kvalifikuotas statybų inžinierius“, – sako K. Čepys.

Jis pastebi, kad norint parengti įgyvendinamą ir energiją daugiabučiui padėsiantį sutaupyti planą, svarbu ne tik tai, kad plano rengėjas būtų kvalifikuotas, bet ir drausmingas. K. Čepys įsitikinęs, jog plano rengėjai privalo kruopščiai išstudijuoti namo dokumentaciją, gyvai apžiūrėti objektą ir atidžiai įvertinti jo defektus.

Recenzuoja investicinius planus

Pasak pašnekovo, pagrindiniai investicijų kontrolieriai yra statytojas, gyventojai bei investicinių planų recenzuotojai. Pastarąja veikla kartais tenka užsiimti ir K. Čepiui.

„Kadangi gyvenu Mažeikiuose, čia yra daug žmonių, kurie mane pažįsta ir žino, kad investicinių planų rengimas yra mano verslas. Tų žmonių prašymu aš recenzuoju investicinius planus ir su pastabomis grąžinu gyventojams, kad šie galėtų toliau derinti jį su rengėju“, – sako jis.

K. Čepys su kolegomis yra įgyvendinęs 25 daugiabučių modernizavimo projektus Telšiuose, Plungėje, Mažeikiuose, Akmenėje, Kuršėnuose, Joniškyje, Klaipėdoje, Rietave. Pasak pašnekovo, gerų rezultatų jo komandai padėjo pasiekti nuoseklus darbas, teikiamas platus paslaugų spektras nuo investicinių planų, techninių projektų rengimo, techninės priežiūros atlikimo iki sertifikavimo. „Dirbame atsakingai ir iki galo prisiimame atsakomybę už rezultatą“, – pastebi jis.

Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius