Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rizikingiausiu Vilniaus projektu pavadinti „Koriai“ – po inspektorių padidinamuoju stiklu

Vilniaus Kalvarijų ir Žalgirio gatvių sankirtoje daugiabučius „Koriai“ statantys plėtotojai niekaip negali išjudinti antrojo etapo plėtros. Statybos inspekcija vos pradėjus statybas panaikino jų leidimą ir projektą vadina „rizikingiausiu mieste“. O jį statanti bendrovė tiksliai negali papasakoti, kokios paskirties statinys turėtų iškilti teritorijoje.
Vilniaus Kalvarijų gatvėje statomi daugiabučiai namai
Vilniaus Kalvarijų gatvėje statomi daugiabučiai namai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos direktorė Laura Nalivaikienė 15min pasakojo, kad dar 2015 metais inspekcija pirmą kartą nustatė, jog teritorijoje nelegaliai kyla daugiabutis ir sustabdė jo statybas. Projektą plėtojanti bendrovė „Projektai ir statyba“ nutarė jį įteisinti, sumokėdama beveik 12 tūkst. eurų baudos, gavo iš savivaldybės naują leidimą, tačiau inspektoriai vėl rado pažeidimų.

„Inspekcija patikrinusi statybos leidimo teisėtumą, nutarė, kad jis yra neteisėtas, nes neatitinka teritorijų planavimo dokumentų, ir kreipėsi į teismą dėl statybos leidimo panaikinimo“, – teigė L.Nalivaikienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Kalvarijų gatvėje statomi daugiabučiai namai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Kalvarijų gatvėje statomi daugiabučiai namai

Pakeitė paskirtį

Kol bylą nagrinėjo teismas, „Projektai ir statyba“ pati kreipėsi į savivaldybę, prašydama panaikinti statybos leidimą ir šį rugsėjį kreipėsi dėl naujo. Leidimas išduotas naujam projektui ant senojo pamatų: pagal dokumentus teritorijoje vietoje dviejų daugiabučių turėtų iškilti svečių namų paskirties statinys.

Aplinkos ministerijos nuotr./ Laura Nalivaikienė
Aplinkos ministerijos nuotr./ Laura Nalivaikienė

„Pagal naują projektą čia bus visiškai kitoks pastatas ir ten yra nemažai paskirčių: komercija, svečių namai, daugiabutis. Daugiabučio statyba sudaro mažiau nei 50 proc., todėl leidimas ir projektas pavadintas kaip komercinis objektas, nes pagal teritorijų planavimo dokumentus, jis ten toks ir galimas“, – sakė L.Nalivaikienė.

Anot jos, šįkart statybos leidimas buvo išduotas teisėtai, tačiau statybos įteisinimo procesas tuo nesibaigė – šiuo metu statytojas turi išardyti projekto neatitinkančias pastato dalis, o pamatus pritaikyti naujam projektui. Jei to bendrovė nepadarys, jai ir vėl gresia prarasti statybos leidimą.

„Norint iki galo pašalinti savavališkos statybos padarinius statytojas privalo perstatyti pagal naują projektą. Taip pat, kadangi šis projektas yra vienas rizikingiausių, bent jau Vilniaus mieste, statybos inspekcija dar atliks patikrinimą ir nustatys, ar pagal naują projektą statoma ir ar bandoma pašalinti savavališkos statybos padarinius iki galo. Vien naujo leidimo gavimas ir subraižymas nereiškia, kad padariniai iki galo pašalinti“, – tikino L.Nalivaikienė.

Vengia atsakyti į klausimus

Planuojame ir nuomojame daugiafunkcinį projektą, apie kurį daugiau informacijos pateiksime ateityje.

Bandant susisiekti su „Projektų ir statybos“ vadovu Kęstučiu Sitniku, į 15min paskambino vaikinas, teprisistatęs „žmogumi iš „Korių“ rinkodaros“. Jo teigimu, šiuo metu senasis projektas pritaikomas naujam, o Statybos inspekcija neva klaidina visuomenę.

„Dabar yra išlieti betoniniai pamatai ir juos adaptuojame pagal naują projektą. Ten bus svečių namai. Statybų inspekcija išplatino tą pranešimą dėl svečių namų, tai ten klaidinanti informacija. Yra ir daugiau projektų Vilniuje, kurie yra kaip svečių namai pastatyti ir žmonės gyvenantys neturi jokių problemų. Užsienyje irgi yra lygiai taip pat“, – tikino jis.

Tiksliai pasakyti, kaip pasikeitė projektas, vaikinas negalėjo, nes, esą, tuo metu dar įmonėje nedirbo, tačiau šis projektas „jam gražesnis“.

„Planuojame ir nuomojame daugiafunkcinį projektą, apie kurį daugiau informacijos pateiksime ateityje“, – vėliau atsiųstame laiške rašė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Kalvarijų gatvėje statomi daugiabučiai namai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Kalvarijų gatvėje statomi daugiabučiai namai

Projekto interneto tinklalapyje rašoma, kad iki šių metų gruodžio planuojama baigti monolito darbus, iki kitų metų sausio įrengti 5-9 aukštų karkasą ir fasadą, bus vykdomi inžinerijos tinklų ir mūro darbai, montuojami langai. Iki kitų metų kovo bus statomas 10 aukšto karkasas, fasadas, dengiamas stogas ir montuojami langai, o iki rugsėjo – sutvarkyta aplinka. Komplekse turėtų būti apie 200 būstų.

Šiuo metu „Korių“ komplekse, kuris yra šalia Žalgirio ir Kalvarijų gatvių sankryžos, pastatyti du identiški vienuolikos aukštų daugiabučiai, kuriuose yra 150 butų.

Taip pat nuo 2010 metų pabaigos teritorijoje veikia bendrovės „Projektai ir statyba“ įrengta turgavietė „Sostinės turgus“, vietoj kurios planuojama parduotuvė.

Susisiekti su įmonės vadovu K. Sitniku 15min taip ir nepavyko, o į klausimus raštu bendrovės atstovas atsakė lakoniškai. Tiesa, elektroniniame laiške buvo minimas Laurynas Mituzas, kuris pristatytas kaip bendrovės konsultantas, tačiau susisiekus jis tikino, kad su projektu „Koriai“ jis nesusijęs.

„Nesu su jais susijęs ir nelabai žinau, ką jums pasakyti“, – teigė L.Mituzas.

Savivaldybė bando kovoti

Dar spalį Vilniaus miesto savivaldybė su architektais ir kitais ekspertais svarstė, ką daryti su plėtotojais, mieste statančiais komercinės ar rekreacinės paskirties pastatus, kurie vėliau parduodami kaip butai.

Diskusijos architektų bendruomenėje kilo po 15min straipsnio, apie tai, kad Statybos inspekcija kreipėsi į teismą dėl sostinėje, Karoliniškėse, iškilusio daugiabučio. Nors jame jau gyvena žmonės ir dauguma butų parduota, formaliai tai nėra daugiabutis, o tik greta esančio viešbučio patalpos. Taip pat 15min aprašė ne vieną istoriją, kaip Vilniuje statomos administracinės patalpos tapdavo butais. Būtent taip apstatytas Ozo parkas sostinėje. Panašiai buvo pardavinėjami butai administraciniame pastate Pašilaičiuose.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Mindaugas Pakalnis
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Mindaugas Pakalnis

Anot vyriausiojo miesto architekto Mindaugo Pakalnio, statydami komercinį pastatą vystytojai gali pastatyti iki dviejų kartų daugiau parduodamo ploto nei gyvenamajame, tačiau jiems nereikia įrengti vaikų žaidimo aikštelių, numatyti mažesni automobilių stovėjimo vietų poreikiai.

„Vystytojai naudojasi teisės aktų sudarytomis sąlygomis pateikti rinkai pigesnį būstą, o pirkėjai naudojasi galimybe sutaupyti. Su problemomis – stovėjimo vietų ar vaikų žaidimo aikštelių trūkumu, pernelyg tankiu užstatymu, – susiduriama vėliau, ir tuomet jas dažniausiai tenka spręsti miesto biudžeto lėšomis. Galios atmesti pagal teisės aktus parengtą projektą, remiantis vien įtarimu, kad jis ateityje bus paverstas daugiabučiu, savivaldybė neturi“, – tuomet teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius