-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Užkerėtas „Žalgirio“ stadionas: A.Avulio nesėkmės dėl 200 mln. eurų vertės projekto

Beveik prieš dvejus metus įsigytas legendinis Vilniaus „Žalgirio“ stadionas, regis, apkarto jo savininkui Arvydui Avuliui. Verslininkas čia ketino investuoti 200 mln. eurų, tačiau dabar jo investicijos pakibo ant plauko. Pirmadienį Nacionalinė žemės tarnyba paskelbė įspėjusi plėtotoją, kad po dviejų mėnesių anksčiau laiko nutrauks žemės nuomos sutartį, nes bendrovė neeksploatavo, o galop nugriovė teritorijoje esantį stadioną. Be to, kilo grėsmė ir jau beveik pastatytiems „Pilies apartamentams“ Olimpiečių gatvėje. Po jais esantis žemės sklypas taip pat gali būti atimtas.
Arvydas Avulis
Avulis / 15min nuotr.

Šiaulių bankas 2015 metų gegužę apleisto Vilniaus „Žalgirio“ stadiono kompleksą ir teritoriją aplink jį už 41 mln. eurų pardavė „Hanner“ įmonei „Promola“. Šiuo metu verslininko A.Avulio valdoma bendrovė teritorijoje stato 20 mln. eurų vertės 4 žvaigždučių „Marriott“ viešbutį ir daugiabučių projektą „Pilies apartamentai“. Šiemet „Hanner“ planavo pradėti verslo centro statybas ir buvo suplanavusi dar vieną daugiabučių projektą.

Nacionalinės žemės tarnyba (NŽT), vykdydama Vilniaus apygardos prokuratūros nutarimą, nusprendė nutraukti buvusio „Žalgirio“ stadiono nuomos sutartį. Teigiama, kad žemės sklypas Rinktinės gatvėje buvo išnuomotas ne aukciono būdu, todėl ten turėjo išlikti stadionas.

Nekilnojamojo turto bendrovė „Hanner“ 15min atsiųstame komentare teigia, kad šis NŽT sprendimas yra nesąžiningas, nes visos procedūros esą atliktos skaidriai ir teisėtai.

„Šiaulių bankas viešo konkurso būdu, kuriame dalyvavo 30 Lietuvos ir užsienio investuotojų pardavė šį objektą ir gautus pinigus panaudojo Ūkio banko indėlių kompensavimui. NŽT ketinimas nutraukti žemės nuomos sutartį yra nesąžiningas ir neteisėtas, nes įsigyjant pastatus ir teritoriją, visos procedūros buvo atliktos viešai, skaidriai ir teisėtai“, – rašoma bendrovės „Hanner“ atsakyme.

Anot įmonės, šis sprendimas kelia nerimą ir investuotojams rodo, kad bet kokios ilgalaikės sutartys su valstybe gali būti nutrauktos be jokių priežasčių ir argumentų.

„Jei valstybė laikysis tokios politikos, Lietuva taps nepatrauklia investuotojams šalimi, o investicijų srautas dar labiau sumažės“, – teigiama bendrovės „Hanner“ atsakyme.

Visos investicijos į 8 hektarų teritoriją turėjo siekti apie 200 mln. eurų.

Prieš projektą sukilo sirgaliai

Tačiau tai ne pirmas atvejis, kai A.Avuliui kilo problemų dėl šios teritorijos. Praėjusiais metais paaiškėjo, kad Vilniaus bendrajame plane išliko reikalavimas, jog buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje turi būti pastatyta futbolo arena.

Tuomet „Hanner“ valdybos pirmininkas teigė, kad bendrojo plano sprendinius dėl futbolo arenos savivaldybė turėjo pakeisti gerokai anksčiau. Anot jo, 2013 metais Vyriausybės strateginis komitetas nusprendė atsisakyti ketinimų „Žalgirio“ stadiono teritorijoje statyti Nacionalinį stadioną ir šiuos planus nukreipė į Šeškinės mikrorajoną.

Remdamasi šiuo sprendimu 2014 metais Vilniaus miesto taryba, tuomet dar vadovaujama mero Artūro Zuoko, įpareigojo administracijos direktorių surengti bendrojo plano koregavimo procedūras.

Pasinaudodami šia situacija, futbolo sirgaliai praėjusių metų lapkričio pradžioje prie sostinės savivaldybės susirinko į protesto akciją ir reikalavo nugriauto „Žalgirio“ stadiono teritorijoje pastatyti naują stadioną. Vėliau buvo parengtas investicinis planas, pagal kurį sirgaliai ketino surinkti 10 mln. eurų naujo stadiono ir biurų pastato statyboms.

Naująjį bendrąjį planą Vilnius turės kitų metų pabaigoje arba 2018-ųjų pradžioje. Kokios nuomonės dėl buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijos jame bus laikomasi, savivaldybė neprognozuoja. Esą gali iš viso nelikti reikalavimo išlaikyti sporto paskirties statinį, gali būti reikalaujama stadiono, o gal – tik sporto klubo.

Nerimauja dėl per aukštų pastatų

Dar vieną smūgį „Hanner“ gavo iš greta „Žalgirio“ stadiono gyvenančių žmonių. 15min skelbė, kad jie nerimauja, jog prieš jų langus iškils pastatai, užstosiantys vaizdą, ir skundžiasi, kad apie keičiamą detalųjį planą nekilnojamojo turto bendrovė „Hanner“ informavo netinkamai.

Anot į redakciją parašiusio gyventojo, žmonės reikalauja palikti nuo 2009 metų detaliajame plane galiojančius nuostatus, pagal kuriuos prie Šeimyniškių gatvės galima statyti ne aukštesnius nei 4 aukštų pastatus. „Hanner“ šioje vietoje nori statyti iki 7 aukštų statinius. Namas, kuriame gyvena redakcijai parašęs vyras, yra 6 aukštų.

Tuomet „Hanner“ atsakė, kad gyventojai apie detaliojo plano korekciją buvo informuoti tinkamai, o siūlymas dalyje teritorijos statyti ne aukštesnius negu 4 aukštų pastatus yra nelogiškas, mat miesto centre turi kilti aukštesni statiniai.

Tačiau, regis, gyventojų siūlymai iki šiol nebuvo išklausyti. 15min gautame rašte Vilniaus miesto vyriausiajam architektui Mindaugui Pakalniui ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijai teigiama, kad „į bendrijų pateiktą kompromisinį pasiūlymą neatsižvelgta ir detaliojo plano sprendinių koregavimo brėžinyje pateikiami gretimų teritorijų gyventojams nepriimtini sprendiniai“.

„Mums kyla įtarimų, kad tokiu būdu NT vystytojas galimai manipuliuoja statybos reglamentais, nes daugiabučio gyvenamojo namo aukšto aukštis derinamas iki 3,75 metrų, o juk NT vystytojui 15 metrų pastato aukštis nuo žemės paviršiaus ir 117 metrų altitudė leidžia pastatyti 5 aukštų pastatą, vietoj derinamo 4 aukštų, pavadinant papildomą aukštą „butu per du aukštus“, „mansarda“ ar „antstatu“, kaip buvo padaryta to paties NT vystytojo „Pilies apartamentų“ kvartale“, – dabar rašoma laiške savivaldybei.

Nesusikalba su Vilniaus valdžia

Pernai nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“ į projektus Vilniuje investavo 22 mln. eurų – apie 40 proc. mažiau, nei planavo metų pradžioje. A.Avulio teigimu, daugiausia problemų šiuo metu įmonei kelia „Žalgirio“ stadiono teritorijoje plėtojamas projektas, o su sostinės savivaldybe bendrovei niekaip nepavyko susitarti.

Tačiau miesto meras Remigijus Šimašius tuomet tvirtino, kad A.Avulis įsigijo sklypą, kuris Bendrajame plane pažymėtas kaip stadionas, nors dar ankstesnės kadencijos taryboje pradėtos procedūros (didžiąja dalimi – ir baigtos), pagal kurias detalusis planas pakeistas, nors ir su vidiniais prieštaravimais, tad tarsi stadiono ten ir nėra.

Daugiau investuos užsienyje

Anksčiau bendrovė „Hanner“ skelbė, kad šiemet planuoja Lietuvoje investuoti dvigubai daugiau nei 2016 metais – 38,4 mln. eurų. Į šias investicijas įtraukti ir projektai „Žalgirio“ stadione.

Tačiau dar 46,6 mln. eurų įmonė investuos Latvijoje ir Rumunijoje.

„Lietuvos rinką pažįstame geriausiai, norėtume čia investuoti daugiau, tačiau dėl padidėjusių biurokratinių trukdžių šiemet Lietuvoje investicijos bus mažesnės nei užsienyje. Tikimės, kad šie trukdžiai yra laikini ir ateityje galėsime didinti investicijų kiekį Lietuvoje“, – anksčiau skelbė „Hanner“ A.Avulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius