Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMG grupė Naujojoje Akmenėje statys daugiabučių kvartalą darbuotojams

„Vakarų medienos grupė“ (VMG) Naujojoje Akmenėje planuoja statyti daugiabučių kvartalą, kuris bus skirtas įmonės darbuotojams. Iš viso 6 ha sklype turėtų atsirasti apie 500 butų, patvirtino Akmenės rajono meras ir pati bendrovė. Tiesa, kol kas projektas yra koncepcijos rengimo stadijoje ir ieškomas investuotojas.
Pavyzdys, kaip galėtų atrodyti daugiabučiai Akmenėje. "Moholt", Norvegija
Pavyzdys, kaip galėtų atrodyti daugiabučiai Akmenėje. „Moholt“, Norvegija / VMG nuotr.

Šiuolaikiškus daugiabučius sekdama „IKEA“ kompanijos pavyzdžiu, kai kompanija šalia savo gamyklos pastatė miestelį, nusprendė pastatyti gamyklą Akmenėje atidariusi VMG.

„Tai ne tik planai, bet jau prasidėjo ir konkretūs veiksmai. Turėjome rasti teritoriją, kurioje galėtų pastatyti 30 daugiabučių, kurie būtų 2–3 aukštų. Ją rodome Naujojoje Akmenėje“, – 15min atskleidė Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas

Per trejus metus – 1000 darbo vietų

Akmenės rajono meras dėsto, kad šitas projektas rengiamas ne dėl to, kad mieste jaučiamas būsto trūkumas, bet kaip darbo jėgos pritraukimo priemonė. Akmenės rajone per artimiausius trejus metus ketinama sukurti apie 1000 naujų darbo vietų.

„Investuotojai mato, kad į tas gamyklas yra sunku prisivilioti žmonių, nes darbuotojus gundo ne tik atlyginimas, bet ir gyvenamoji aplinka“, – teigė meras. Pasak jo, tai ypač aktualu kalbant apie aukštųjų technologijų specialistų pritraukimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Mitrofanovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Mitrofanovas

Planus statyti ne tik gamyklas, bet ir daugiabučius patvirtina ir pati bendrovė. Tokių veiksmų prireikė dėl įmonės investicijų regione.

Pernai Akmenės laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) pradėjo veikti VMG medienos drožlių plokščių gamykla, į kurią investuota 146 mln. eurų. Joje, anot VMG grupės generalinio direktoriaus Egidijaus Mockaus, sukurta 140 naujų aukštos pridėtinės vertės darbo vietų. O šiemet darbo vietų skaičius šioje gamykloje išaugs iki 170.

„Greta šios gamyklos baigiame statyti korpusinių baldų gamyklą, kuriama dar 500 naujų darbo vietų“, – teigė jis.

E.Mockaus teigimu, įgyvendinusi visus investicinius projektus, VMG grupė iki 2025 metų Akmenės LEZ bus sukūrusi daugiau nei 1000 naujų darbo vietų. Kadangi bus samdomi aukštos kvalifikacijos darbuotojai, o į Akmenės rajoną atvyks ne tik specialistai, bet ir jų šeimos, įmonė nusprendė statyti daugiabučius.

„Konkurencija darbo rinkoje yra arši. Todėl mūsų tikslas – sukurti itin konkurencingas darbo sąlygas, užtikrinti aukštą pragyvenimo lygį ir regiono patrauklumą talentams. Vienas iš kuriamų sprendimų – modernus, šiuolaikiškas ir unikalus gyvenamųjų daugiabučių projektas ne tik šalies, bet ir viso regiono mastu“, – sakė jis.

Bendrovės nuotr./Egidijus Mockus
Bendrovės nuotr./Egidijus Mockus

6 ha teritorijoje 500 butų

Akmenės rajono meras V.Mitrofanovas 15min informavo, kad planuojamas kvartalas turėtų apie 30 daugiabučių, kuriuose būtų 500 butų po 5­0­–70 kvadratinių metrų ploto. Projekto vertė – apie 35 milijonus eurų.

Konkrečių skaičių E.Mockus neįvardija, teatskleidžia, kad daugiabučius ketinama statyti Naujoje Akmenėje 6 ha ploto teritorijoje. Jie bus skirti įmonės darbuotojams ir jų šeimoms.

„Mūsų vizija yra pasiūlyti čia įsikursiantiems darbuotojams išperkamosios nuomos sprendimą, kurios priimtinumą užtikrinsime per konkurencingą darbo užmokestį“, – 15min aiškino VMG direktorius.

„Jeigu vyktų statyba šiandien, tai vieno kvadratinio metro kaina būtų 1000–2000 eurų“, – informavo V.Mitrofanovas.

V.Mitrofanovas taip pat užsiminė, kad teritorijoje ketinama statyti prekybos centrą ir naują viešbutį, tačiau VMG apie tai nekalba.

VMG nuotr./Pavyzdys, kaip galėtų atrodyti daugiabučiai Akmenėje. „The Green House“
VMG nuotr./Pavyzdys, kaip galėtų atrodyti daugiabučiai Akmenėje. „The Green House“

„Žaliasis“ pavyzdinis kvartalas

VMG grupės generalinis direktorius E.Mockus 15min pasakojo, kad planuojamas daugiabučių kvartalas turėtų būti tvarus.

„Jo konstrukcijos bus kuriamos iš tvarių organinių medžiagų, energija gyventojų reikmėms bus tiekiama iš atsinaujinančių šaltinių. Pastatai bus ergonomiški, išmanūs, užtikrinsiantys išskirtinį gyvenimo lygį“, – sakė jis.

Anot E.Mockaus, šiuo metu daugiabučių kvartalui yra numatyta konkreti vieta, bendradarbiaujant su vietos savivaldybe yra rengiami planai infrastruktūros vystymui. Projekto įgyvendinimui ir plėtrai yra ieškomas investuotojas.

„Kvartalą projektuos architektūros kompanija „DO architects“, o konstrukcinę dalį projektuos „VMG Systems“, panaudojant vietoje pagamintas klijuotos medienos konstrukcines medžiagas. Architektai šiuo metu kuria viso projekto koncepciją“, – kalbėjo jis.

Tačiau, pasak E.Mockaus, tai taip pat bus pavyzdinis projektas, susijęs su VMG grupės strategine perspektyva tapti globaliu tvarių statybos konstrukcijų gamybos epicentru.

„Pirmąjį iš tiesų tvarų gyvenamųjų daugiabučių kvartalą Lietuvoje bus galima išvysti Naujojoje Akmenėje. Šalies ir užsienio šalių vystytojai, investuotojai netrukus turės galimybę įsitikinti praktiniu tokių projektų pranašumu“, – aiškino jis.

VMG nuotr./Pavyzdys, kaip galėtų atrodyti daugiabučiai Akmenėje. „WoodCube“ Hamburge
VMG nuotr./Pavyzdys, kaip galėtų atrodyti daugiabučiai Akmenėje. „WoodCube“ Hamburge

Reikalinga parama

Mero teigimu, planuojama, kad šie butai būtų tiksliniai, skirti gamykloje dirbantiems žmonės su galimybe juos išsipirkti. VMG tam yra numačiusi apie šešis hektarus žemės, tačiau projektui bus reikalinga Europos Sąjungos parama.

„Tokia investicija atsiperka Vilniuje, Kaune arba Klaipėdoje, tačiau Akmenės rajone gauti finansinės grąžos – ganėtinai sudėtinga“, – pastebi meras.

Jei tokie projektai sulauktų valstybės paramos, teigia V.Mitrofanovas, statybų regionuose būtų daugiau. Kaip regionus, kuriuose irgi galėtų vykti panašūs projektai, jis minėjo kitus stambias pramonės įmones turinčius miestus – Jonavą, Kėdainius, Rokiškį, Uteną.

VMG nuotr./Vakaru medienos grupe
VMG nuotr./Vakaru medienos grupe

Projektas pristatomas Vyriausybei

Akmenės rajono meras V.Mitrofanovas teigė, kad šį projektą pristato ir Vyrausybės nariams.

„Pristatinėjome premjerei Ingridai Šimonytei atvykusiai su komanda prieš mėnesį į Akmenės rajoną. Taip pat jau pristatėme Socialinės apsaugos ministerijai ir ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei“, – 15min pasakojo rajono meras.

Skelbiama, kad siekiant pritraukti naujų investuotojų, į Akmenės LEZ infrastruktūros plėtrą artimiausiais metais ketinama investuoti daugiau kaip 3 mln. eurų. Teritorijoje bus sukurta papildomų susisiekimo galimybių geležinkeliu, keliais, įdiegta kitų sprendimų, didinsiančių jos patrauklumą investuotojams. Taip pat planuojama prie LEZ teritorijos prijungti naują beveik 10 ha žemės sklypą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius